«Права рука» — владика

02.09.2010

Учора окремі ЗМІ повідомили, що Генеральна прокуратура нібито порушила кримінальну справу за фактом незаконного продажу Держкомрезервом природного газу приватним структурам. Мовляв, у результаті спільних перевірок прокуратури і СБУ виявлено значні фінансові зловживання при спробі продати 1,3 млрд. куб. м газу за заниженою ціною — 500 грн. за 1 тис. куб. м. При цьому, не виключалося, що саме в цій справі притягатимуть до відповідальності першого віце–прем’єр–міністра уряду Тимошенко — Олександра Турчинова, який ще в жовтні 2009 року нібито схвалив товарну схему погашення боргу НАК «Нафтогаз України» перед Держрезервом. Оскільки Держ­резерв згодом продав кільком компаніям право вимагати у «Нафтогазу» ті самі 1,3 млрд. куб. м газу.

Припущення преси, що Олександру Турчинову не уникнути допитів у цій справі, обурило колишнього першого віце–прем’єра. «Права рука» Тимошенко заявляє, що готовий відповідати за будь–які свої дії на посаді в уряді, бо він «чесно працював на державу». Тож публікації про ймовірність його виклику до слідчого пан Турчинов вважає «фальшивками» та нічим іншим, як «продовженням реалізації політичного замовлення чинної влади силовим структурам на його дискредитацію та блокування його політичної діяльності шляхом відкриття кримінальних справ чи арешту», повідомляє УНІАН.

Турчинов стверджує, що «злочинне рішення щодо реалізації газу, який знаходився у Держ­резерві», згідно з постановою №974/7, прийняв у липні 2007 року ще уряд Януковича. Тож, на його думку, винних у цій оборудці варто шукати в оточенні нинішнього Президента. Водночас заступник голови БЮТ має сумніви в тому, що справжні ініціатори урядової постанови понесуть кримінальну відповідальність.