Фасад готовий. А що всерединi?

02.09.2010
Фасад готовий. А що всерединi?

Уже наступного тижня українцям «на місцях» належить зіткнутися з недосконалостями правил нової виборчої гри. (Фото Рейтер.)

Учора Президент підписав зміни до закону про місцеві вибори. Якщо на підписання закону самого закону у Віктора Януковича пішло 16 дiб, то над поправками на Банковій довго не думали: у понеділок Верховна Рада змінила закон — через два днi Янукович завiзував. Воно й не дивно: кампанія з місцевих виборів стартує 11 вересня — треба поспішати.

Незважаючи на те, що парламент пiдправив закон, виборча правова база залишається недосконалою. «Якщо говорити про зміни, внесені до закону, то вони в основному спрямовані на усунення недоліків попередньої редакції, — зазначив у коментарі «УМ» експерт Лабораторії законодавчих ініціатив Денис Коврижко. — Закон ухвалювали прискореними темпами, там було багато технічних помилок. Якщо ж не враховувати цих поправок і норму щодо обов’язковості реєстрації осередків за 365 днів до виборів, яку було скасовано, то можна сказати: базові концептуальні проблеми поперед­ньої версії не вирішені; багато проблем залишилося».

За словами експерта Коврижка, в законі передбачено недосконалий механізм формування виборчих комісій. «За Центральною виборчою комісією закріплено право формувати низку комісій нижчого рівня. Враховуючи те, що це не загальнодержавні вибори (на кшталт парламентських), таке навряд чи є доцільним», — зазначає експерт. На його думку, виборчі комісії можуть бути сформовані у «ручний» спосіб. «Закон передбачає, що різні партії (парламентські, не парламентські) вносять певну кількість кандидатур до складу комісій. Але в комісії потраплять лише деякі з них. Критерії відбору членів комісій не визначені. Тому існує ймовірність, що певні політичні сили не будуть представлені в складі комісій», — застерігає Коврижко.

Фахівець констатує, що законодавство запроваджує партизацію виборчого процесу. «Зокрема, це помітно на виборах міських голів. Мери висуватимуться лише партіями. Зараз міські голови проводять переговори з різними партіями, щоб ті їх висунули. Чим супроводжуються ці переговори — сказати важко, але існує ризик корупції», — зазначив експерт.

У Комітеті виборців України зміни, внесені до закону про місцеві вибори, вважають лише «фасадними». На думку голови правління КВУ Олександра Черненка, народні депутати, знімаючи обмеження для молодих партій, керувалися насамперед політичними мотивами. «Це, скоріше, півкроку в бік демократії. І то зумовлено не бажанням покращити вибори, а бажанням їх ускладнити для конкурентів правлячої партії», — заявив Черненко в коментарі «Німецькій хвилі». На його думку, змінивши законодавство, представники коаліції забажали пустити більше учасників та «розмити» електорат опозиції, а також показати міжнародній спільноті, що в Україні є якась демократія.

На думку голови КВУ, зміни закону щодо збільшення складу територіальних виборчих комісій до 18 осіб лише внесуть хаос у виборчий процес. А ЦВК не встигне якісно перевірити всі дані та чесно провести жеребкування членів ТВК.