НОВИНИ ПЛЮС

02.09.2010

Гречки вистачить на всіх!

За словами міністра аграрної політики України Миколи Присяжнюка, врожай гречки цьогоріч буде у півтора раза вищим, ніж необхідно для потреб українців. А нинішній дефіцит — це штучно розкручений ажіотаж. «Сьогодні країна, за прогнозами, повністю забезпечує себе гречкою», — вважає міністр. У зникненні цього продукту харчування з супермаркетів, на думку директора консалтингової компанії «Про Агро» Миколи Верницького, винні виробники. Мовляв, це вони притримують товар, очікуючи зростання цін. До речі, голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв пообіцяв, що ціни на гречку найближчим часом зменшаться до 8 грн. за кг. Натомість наразі спостерігаємо цілком протилежну тенденцію: за останні тижні роздрібна вартість крупи виросла вдвічі в порівнянні з цінами у першому півріччі 2010 року та досягнула позначки 16 грн. за кілограм.

Тінь Януковича над Нацбанком

В українському Центробанку — гучна кадрова ротація. Анатолій Шаповалов, який з лютого 2005 року працював на посаді першого заступника голови НБУ, написав заяву про відставку за власним бажанням. Місце чиновника, який значною мірою впливає на фінансову стабільність у дер­жаві, зайняв Сергій Арбузов. Раніше пан Арбузов був головою наглядової ради «Укрексімбанку», а перед цим очолював донецький «Укрбізнесбанк». Але найголовніше — він вважається близьким до старшого сина Президента України Олександра Януковича. Не менш цікава деталь: саме в «Укрбізнесбанку» було відкрито рахунок компанії «Медінвесттрейд», на користь якої з держвласності було виведено резиденцію нинішнього Президента «Межигір’я».

«Хлібна справа» екс–«губернатора»

Скандал зі зникненням продовольчих запасів із Держрезерву набуває несподіваного продовження: справу можуть відкрити проти колишнього голови Волинської облдержадміністрації Миколи Романюка. Правоохоронці виявили, що зі сховищ Луцького хлібоприймального комбінату №2 зникло 25 тисяч тонн зерна. Проти Романюка подали позов до суду через службову недбалість, яка коштувала державі 35 млн. гривень: саме на таку суму оцінили «зникле» збіжжя. Ініціатор позову, співкоординатор громадської ініціативи «Антикримінальний моніторинг» Андрій Сажнєв вважає, що колишній «губернатор» володів усіма повноваженнями, аби не допустити злочину. Якщо суд пристане на сторону громади і визнає діяльність Миколи Романюка незаконною, позивачі проситимуть служителів Феміди притягти колишнього господаря області до кримінальної відповідальності.

«Два мільярди — і ми щасливі!»

Для того щоб українська газотранспортна система працювала надійно та економічно вигідно, необхідно протягом п’яти років вкласти близько 2 млрд. доларів. «У нас є чіткий план, скільки потрібно грошей вкладати», — заявив міністр палива і енергетики Юрій Бойко. Вже проходять переговори про початок модернізації ГТС, ухвалено закон про лібералізацію газового ринку. «Ми адаптували свій газовий ринок до європейських умов. І найближчим часом ми будемо прийняті до європейського енергетичного співтовариства», — оптимістично заявив Юрій Бойко. Хоча уряд не полишає плани «злити» ГТС російському «Газпрому» — разом із «Нафтогазом».

Четверте дихання

Міністерство фінансів України випустило четвертий транш ПДВ–облігацій на суму 6,041 млрд. гривень. Номінал 1 тис.грн. Дохід за цими цінними паперами виплачуватимуть раз на півроку, починаючи з 1 березня 2011 року.

Поверніть, звідки взяли!

Нова київська влада продовжує «перепереділ» міського майна. Черга дійшла до холдингової компанії «Київміськбуд», яка недавно стала власністю анонімної приватної структури. Вчора силовики оприлюднили назву цієї структури — фінансова компанія «Новий регіон» 29 липня 2009 року заволоділа 80% акцій «Київміськбуду». Генпрокуратура ж звернулася з позовом до Господарського суду Києва з проханням визнати недійсним договір купівлі–продажу та зобов’язати «Новий регіон» повернути придбані акції територіальній громаді Києва. В.о. столичного мера Олександр Попов виявив рішучість: «Ми підемо до кінця!».