Формула кубометра

02.09.2010
Формула кубометра

На субсидії претендує значно менше українців, ніж планувалося. (Фото з сайту sergiev–posad.ru.)

Росія більше не планує зменшувати вартість свого газу для України. Останню знижку в розмірі ста доларів за тисячу кубометрів після підписання Харківської угоди російський Прем’єр Володимир Путін вважає цілком достатньою. «Ми продаємо Україні газ за європейською формулою ціни. А зараз ще зробили знижку — від європейської формули скинули сто доларів. Ну, куди ще? І так достатньо», — сказав він у своєму інтерв’ю газеті «Комсомольская правда», перебуваючи за кермом автомобіля і дуже безпосередньо реагуючи на запитання журналіста. На думку ВВП, кілька мільярдів щороку, які втрачає Російська Федерація, — «це надто висока ціна».

 

Від чого залежить точка зору?

На цьому «оптимістичному» тлі українці можуть відзначати першу круглу дату — місяць, відколи вони платять за газ за збільшеними на 50% тарифами. Перші платіжки прийдуть уже за кілька днів, але опозиція, передусім в особі Юлії Тимошенко, вже активно готується: намагається оскаржити тарифи в суді, оголосити мораторій на подорожчання газу та вивести людей на вулиці із протестами. Звичайно ж, під прапорами БЮТ!

«Дії опозиції в особі Юлії Тимошенко дуже нагадують піар–акції», — поділився з «УМ» екс–уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський. Адже активність членів блоку БЮТ дивним чином зростає з наближенням до дати місцевих виборів. Тим часом реальних можливостей опозиції «подолати тарифи» експерти не бачать. Скажімо, на думку керівника енергетичних програм «НОМОС» Михайла Гончара, юридичного шляху боротьби з підвищеними тарифами в наших умовах не існує.

Тим часом Юлії Володимирівні нагадали, що обіцянка підвищити тарифи на газ для населення містилася у меморандумі з Міжнародним валютним фондом, який підписала ... сама ж Юлія Тимошенко. У період, коли вона очолювала уряд.

Вітчизняний газ... також має подорожчати

Практично всі експерти в галузі енергетики — і раніше, й тепер — стверджують: іншого шляху, окрім як підвищувати тарифи на газ для населення та комунальних підприємств, в України немає. Понад це, підвищувати вартість газу — шлях економічно правильний. Адже при дешевому газі не діятиме жодна програма енергозбереження. Простіше кажучи, який сенс людям заощаджувати, якщо кубометр «блакитного палива» коштує для них копійки?

А нашій державі, яка сьогодні живе на імпортному пальному, подібна ситуація може коштувати дуже дорого. Держава не тільки вимушена витрачати чималі кошти на газ, а й через відсутність диверсифікації джерел надходження пального постійно перебуває під загрозою втрати національного суверенітету. Адже якими є головні економічні та геополітичні амбіції нашого єдиного постачальника газу, ми знаємо добре.

«Підвищення тарифів — крок неминучий. І його треба було робити навіть не вчора, а позавчора», — каже «УМ» керівник енергетичних програм «НОМОС» Михайло Гончар. На думку ж Богдана Соколовського, приведення «газових» тарифів до економічно обґрунтованого рівня — це одна з трьох взаємопов’язаних складових реформування енергетичного сектору України. «Перша складова — це скорочення обсягів споживання, друга — збільшення видобутку власного газу, ну і третя — реальні ціни, — пояснює Соколовський і додає: — Для реалізації програми реформування, уряд має створити систему мотивації». Тобто аби заощаджувати пальне та збільшувати видобуток було економічно доцільно.

А для цього Богдан Соколовський не бачить іншого виходу, ніж підвищувати вартість газу, який видобувають в Україні. «Ми мусимо запровадити для цього пального ринкові ціни. Адже ситуація, коли вартість «внутрішнього» газу в 7–8 разів нижча за російський, є ненормальною, — каже експерт. — І таким чином держава по суті стимулює розвал власної газовидобувної галузі».

Державні субсидії: поки що кожен 26–й

Неофіційно державні чиновники також погоджуються, що будуть змушені піднімати ціну українського газу: без цього галузь можуть просто «з’їсти» конкуренти. Тим паче деякі з них уже серйозно приглядаються до нашого ринку. Натомість, частину коштів від збільшення тарифів на пальне направлять на розвиток газовидобувної галузі. Відтак, вважають експерти, подорожчання може мати і зворотний ефект, спрацює формула — «Чим більше газу видобуває Україна, тим дешевшим буде він для вітчизняних споживачів».

«Але водночас має бути створена дієва, чітка і прозора система державного субсидування малозабезпечених верств населення», — каже Богдан Соколовський. Тим часом сайт Міністерства праці та соціальної політики повідомляє: за останній місяць до його структурних підрозділів надійшло 367 тисяч листів із заявами про призначення субсидій. 343 тисячі сімей уже отримують державну допомогу. Натомість, «Укрпошта» розіслала своїм адресатам понад 9 млн. пакетів із пропозицією оформити документи на субсидію.

Тобто частина конвертів поки що не дійшла до державних відомств, незважаючи навіть на те, що влада знизила поріг доходів громадян для отримання субсидій — з 20 до 15% для працюючих українців та з 15 до 10% для пенсіонерів, інвалідів та сімей, які мають дітей до 18 років. А також змусила оформляти частину довідок не самих мешканців, а компанії, які постачають їм газ. Утім таку інертність пояснюють не стільки небажанням людей отримувати доплати, а традиційно «неділовим» серпнем, а також здатністю українців «довго запрягати».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Ціна питання

«Звичайно, нові тарифи не нестимуть надмірного навантаження на сімейні бюджети», — каже Михайло Гончар. Експерти порахували: для 86% сімей прямі витрати від подорожчання газу сягнуть у межах 20 гривень щомісяця. Для 40% українців, які використовують до 2,5 тис. кубометрів газу на рік, подорожчання сягне символічних 5 гривень 20 копійок. І 0,5% наших співвітчизників заплатять за підвищення вартості газу додатково 400—500 гривень. Це насамперед власники загородніх багатоповерхових маєтків.