Сенсації не для нас

01.09.2010
Сенсації не для нас

18–річна американка Мелані Удін (на першому плані) в матчі відкриття розбила українку Ольгу Савчук. (Фото Рейтер.)

Старт «Ю–Ес оупен» традиційно символізує початок осені для пересічних людей і схил сезону для тенісистів. Саме в Нью–Йорку завершується серія хардових турнірів на американському континенті, за підсумком якої переможець отримає мільйон доларів. Найімовірніше, що цим бонусом заволодіє тріумфатор відкритого чемпіонату США, якому й без «серійної» премії віддадуть 1,7 млн. призових.

У чоловіків на таку силу–силенну грошей найбільше претендують іспанець Рафаель Надаль, британець Енді Мюррей і швейцарець Роже Федерер. Із цього тріо в понеділок у Національному тенісному центрі стартував лише Роже (2–й номер посіву), котрий упевнено здолав маловідомого аргентинця Бріана Дабула — 6:1, 6:4, 6:2. Також із перемог почали швед Содерлінг (5), росіянин Давиденко (6), американець Роддік (9), австрієць Мельцер (13). Натомість зачохлили ракетки австралієць Х’юїтт (32) і, через травму, чилієць Гонсалес (27).

Потрапив під гарячу руку сіяного й наш Ілля Марченко: донеччанин, маючи в першій партії сетбол, не встояв перед тиском двометрового хорвата Маріо Чилича (11) — 5:7, 3:6, 1:6. «Почав я добре, але потім увага чомусь розсіялася, і я не зміг нічого вдіяти із суперником», — пояснює поразку третя ракетка України.

Програла позавчора й Ольга Савчук. Вона з американкою Мелані Удін відкрила програму всього турніру на центральному корті Артура Еша. Утім наша більш досвідчена співвітчизниця, яка успішно пройшла три кола кваліфікації, здалася 18–річній господарці в першому ж раунді основної сітки — 3:6, 0:6. Згодом Оля визнала, що могла змінити хід першої партії, якби ризикнула, а от у другому сеті зупинити Мелані вже було нереально.

Серед наших станом на вчорашній вечір на кортах «Флашинг мідоуз» потішила тільки Олена Бондаренко. Як і на відкритому чемпіонаті Франції, найкраща українська тенісистка у стартовому раунді здолала нестабільну росіянку Віру Душевіну — 6:0, 5:7, 6:4. Хоча Олена й мала матч–пойнт у другій партії, але, як згодом зізналася, втратила концентрацію й ледь не програла весь двобій. У вирішальному сеті росіянка вела 4:2, але українка надалі взяла чотири гейми поспіль. Так Бондаренко–старша вийшла вперед в особистих зустрічах із Душевіною (3:2), але у другому колі спробує помститися Удін за Савчук.

У ніч на вівторок із доволі впевнених перемог почали турнір фаворитки: бельгійка Клійстерс (2), австралійка Стосур (5), італійка Ск’явоне (6), білоруска Азаренко (10), американка Венус Уїльямс (3). Успішно стартувала й британка українського походження Олена Балтача.