І русифікація всієї України!

І русифікація всієї України!

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Скандал розгорівся навколо навчально–виховного комплексу «Політехнічний ліцей — загальноосвітня школа І–ІІ ступенів» міста Вугледар Донецької області. Тамтешні учні 11–го класу за тиждень до початку навчання дізналися, що їхній україномовний клас ліквідовують, а їх, за рішенням міського відділу освіти, переведуть у російськомовну школу №2. Як розповіла «УМ» заступник голови Донецького обласного відділу Всеукраїнського товариства «Просвіта» Марія Олійник, батьки старшокласників виступили проти такої ініціативи, але були змушені написати заяви про переведення дітей через погрози директора школи. «На початку літа керівник Донецького облуправління освіти Володимир Соловйов запевняв батьків, що клас ніхто не закриватиме. Утім міський відділ освіти Вугледара вирішив перевести старшокласників україномовного ліцею у школу національних меншин iз російською мовою навчання, мотивуючи це необхідністю зекономити бюджет», — обурюється Марія Олійник, заявляючи, що такими методами проводиться «загальна оптимізація системи освіти», скорочують кількість класів з українською мовою навчання.

Маєте право вимагати!

Маєте право вимагати!

У рамках акції проти міліцейського свавілля «Захисти себе сам», у міжнародний День знань представники українських правозахисних організацій, студенти й активна молодь протестуватимуть проти систематичних порушень прав людини з боку української міліції. Організатори заходу, який розпочнеться об 11–й годині, мають намір зібратися біля вищих навчальних закладів Києва, Луганська, Харкова, Чернігова, Одеси, Тернополя, Рівного, Ялти тощо, щоб звернути увагу студентів і перехожих на незаконні затримання, допити і застосування сили міліціонерами до української молоді. «Основна мета акції — підвищити рівень знань молоді про захист своїх прав при контакті зі співробітниками МВС, — розповів «УМ» координатор заходу Ярослав Мінкін. — Ми вважаємо, що поруч з акціями протесту проти свавілля правоохоронців хтось повинен навчити нашу молодь і правового захисту. Дуже символічно, що акція відбудеться в міжнародний День знань, бо це має бути ще й день нових знань».

Сила — тільки на продаж

Сила — тільки на продаж

На Першому всеукраїнському форумі оборонної промисловості, який відбувся вчора у Києві, було на що подивитися. Близько півсотні українських підприємств демонстрували найновіші зразки зброї та військової техніки — від станкових кулеметів і гранатометів та суперсучасних систем польового зв’язку для військ до високоточних протитанкових і протиповітряних ракет. Те, що не помістилося б у залі Українського дому, привезли у макетах: авіабудівний концерн «Антонов» демонстрував літаки Ан–140 та Ан–74, казенне підприємство «Дослідно–проектний центр кораблебудування» — макети своїх бойових кораблів, серед яких і флагман Військово–Морських сил України фрегат «Гетьман Сагайдачний», і проект майбутнього українського корвета. Єдиний «натуральний» експонат, який через великі габарити довелося залишити на вулиці перед входом, — військовий броньований джип «Козак» виробництва київської компанії «Практика».

Першокласні дощі

Першокласні дощі

З першим навчальним днем в Україну прийшли дощі та грози. Як розповіли «УМ» в «Укргідрометцентрі», сьогодні над Україною пройде потужний циклон, який принесе суттєве зниження температури, зливи, грози, шквальний вітер, а подекуди навіть град.

Номер із видом на святиню

Номер із видом на святиню

Одну з найбільших католицьких святинь України — Свято–Маріїнський духовний центр у селі Зарваниця Теребовлянського району Тернопільщини — щороку відвідує до кількасот тисяч прочан з усіх областей України та зарубіжжя. Тож тут давно постала проблема з розміщенням та харчуванням приїжджих, особливо закордонних гостей. І нарешті справа начебто зрушила з місця. Новину про початок підготовки відповідної документації щодо будівництва в Зарваниці відпочинково–спортивного комплексу рівня від двох до чотирьох зірок, розрахованого приблизно на 800 осіб, оприлюднив днями голова Тернопільської облдержадміністрації Михайло Цимбалюк. За його словами, проект мають втілити впродовж двох років за допомогою австрійських інвесторів, і після запуску вiн забезпечить робочими місцями 70 відсотків місцевих жителів.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Гніздо «Циклона»

Гніздо «Циклона»

Цього місяця у Бразилії почнуть будувати пусковий майданчик для української ракети «Циклон–4». «Значний прогрес, досягнутий у рамках реалізації бінаціонального проекту, дозволяє розпочати практичні роботи з будівництва наземного комплексу «Циклон–4» на космодромі «Алкантара». Уже у вересні цього року за участю президента Федеративної Республіки Бразилія відбудеться церемонія закладення першого каменя початкових робіт зі створення пускового майданчика «Циклон–4», — повідомили у прес–службі Міністерства промислової політики.

Списали на «закон природи»?

Списали на «закон природи»?

Збудника хвороби, який призвів до смерті п’ятьох і поклав на лікарняні ліжка ще сімнадцятьох вихованців Ніжинського будинку–інтернату для дітей з ураженням центральної нер­вової системи, досі не знайдено. За інформацією Центральної санітарно–епідеміологічної станції МОЗ України, наразі вже проведено аналізи на рота–, астро– та норовіруси, а також віруси грипу типу А, В, А(H1N1) — в усіх хворих встановлено негативні результати. Також відомі результати імуноферментного аналізу (ІФА) шматочків кишечника від трьох вихованців зазначеного інтернату на наявність ротавірусу — у двох вихованців вони негативні, а в одного — позитивний. Крім того, проведено зараження чутливих культур з метою визначення ентеровірусів.

Всі статті рубрики