Хто розслабився — готуйся!

27.08.2010
Хто розслабився — готуйся!

Депутати починають готувати костюми — час на роботу. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Голова Верховної Ради офіційно скликав свою паству на позачергову сесію. Засідання почнеться 30 серпня о 10–й годині, повідомив учора на брифінгу Володимир Литвин. За його словами, головним питанням порядку денного стане внесення змін до закону про місцеві вибори.

Литвин визнав, що причини зміни законодавства — політичні, а не правові. Зокрема, в коаліції є бажання «припинити політичні звинувачення, які вже винесені за межі країни».

За словами Литвина, у парламенті зареєстровано три законопроекти зі змінами до виборчого законодавства. В окремих місцях ці проекти перетинаються. Хоча ясно, що кістяком рішення ВР стане проект, розроблений головою фракції «Регіонів» Олександром Єфремовим.

Проект Єфремова передбачає дві принципові новації. По–перше, він розширює право партій на участь у формуванні виборчих комісій (за чинним законом, фактичну монополію на утворення комісій мають партії, представлені фракціями у Верховній Раді). По–друге, Єфремов пропонує зняти, мабуть, найбільш скандальну норму проекту — ту, котра дозволяє висувати своїх кандидатів на виборах лише тим партійним осередкам, які були зареєстровані щонайменше за рік до голосування.

Дуже цікаво, що в пояснювальній записці, яка доповнює проект Єфремова, сказано: «Деякі положення закону потребують змін у зв’язку з їх невідповідністю демократичним засадам та міжнародним стандартам».

Володимир Литвин нагадав, що були й інші ідеї. Зокрема, норма про участь блоків у виборчій кампанії «наказала довго жити — таких ініціатив немає». «Це ж стосується і мерів (кандидатів у міські голови можуть висувати лише партії. — Авт.). Мери основних міст уже приписалися до тих чи інших політичних партій», — цитує Литвина прес–служба Верховної Ради.

Опозиція привітала крок «регіоналів». Зокрема, віце–спікер Микола Томенко нагадав, що раніше фракції меншості пропонували змінити закон і скликати позачергову сесію, але «регіонали» відповідали, що «ініціатива проведення позачергової сесії — це ініціатива неадекватних людей, які перегрілися на сонці». Томенко тішиться, що Віктор Янукович, виступивши з ініціативою «додаткової» сесії, виявився адекватнішим за своїх соратників.

Володимир Литвин вважає, що зняття обмежень викличе низку нарікань iз боку деяких опозиційних сил. «Я думаю, вони не в захопленні від цієї ідеї через мотивацію, що є намагання в такий спосіб розмити їх потенціал», — передбачив спікер, маючи на увазі насамперед БЮТ.

Цікаво, що сам Томенко визнав: участь малих і нових партій у виборах може піти не на користь БЮТ, бо створить додаткову конкуренцію. «Очевидно, що участь усіх можливих демократичних партій, зокрема й тих, що знаходяться в опозиції до нинішньої влади, з партійної точки зору БЮТ не вигідна. Натомість ми активно боролися за ліквідацію антидемократичної норми і можемо сказати: ми захистили право всіх політичних партій брати участь у виборах», — зазначив Томенко. Водночас віце–спікер висловив жаль, що влада так і не дослухалася до низки інших пропозицій...