Магiчна сила чарiвної флейти

Магiчна сила чарiвної флейти

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Аплодуючи вiдомим i талановитим пiанiстам, скрипалям, вiолончелiстам, нашi шанувальники класичної музики рiдко звертають увагу на обдарованих музикантів, що грають на iнших сольних iнструментах. Серед них є чимало яскравих особистостей, якi докладають гігантських зусиль, щоб змiнити упере­джене ставлення до свого iнструмента. До їхньої когорти належить i солiст Нацiональної фiлармонiї України, лауреат багатьох мiжнародних конкурсiв, заслужений артист України Юрій Шутко. Він — перший i єдиний музикант–духовик в Україні, який не побоявся зайнятися винятково сольним концертним музикуванням, вивiв флейту з оркестрової ями i поставив в один ряд iз такими загальновизнаними «прем’єрами», як фортепiано чи вiолончель. До нього музиканта–духовика у нас розглядали тiльки як артиста оркестру без претензiї на постiйне i насичене концертне життя.

Ще пiд час навчання Юрiй Шутко став лауреатом перших премiй численних мiжнародних конкурсiв, зокрема на престижному мiжнародному конкурсі виконавцiв iменi П’єра Лантьє в Парижi у 1994 роцi завоював Гран–прi. А сьогоднi вiн — учасник i почесний гiсть бiльш як 30 вiдомих музичних фестивалiв в Українi i за кордоном, член журi мiжнародних конкурсiв музикантiв–виконавцiв на дерев’яних духових iнструментах.

Як солiст спiвпрацює з усiма провiдними оркестрами України, виступав iз всесвiтньо вiдомими диригентами — Урсом Шнайдером, Симоном Камартином (Швейцарiя), Хайнцом Прамером (Австрiя), Станiславом Винярчиком (Польща), Саулюсом Сондецкiсом (Литва), Михайлом Аркадьєвим (Росiя), корифеями української диригентської школи — Миколою Колессою, Юрiєм Луцiвим, Мирославом Скориком, Романом Кофманом.

Юрiй Шутко здiйснив чимало записiв на телебаченнi та у Фонд Українського радiо. Вiн є першим виконавцем багатьох творiв для флейти зарубiжних i вiтчизняних композиторiв, написаних спецiально для нього. Репертуар музиканта охоплює твори всiх стилiв i жанрiв для флейти соло, флейти у супроводi фортепiано чи оркестру, створенi впродовж останнiх 300 рокiв. У червнi 2010 року захистив кандидатську дисертацiю на тему «Флейтове мистецтво другої половини XX столiття в контекстi української культури».

Всі статті рубрики