Шукайте Данилишина

20.08.2010

Генеральна прокуратура України оголосила колишнього міністра економіки Богдана Данилишина в державний та міжнародний розшук та заочно висунула йому обвинувачення. Як повідомляє прес–служба ГПУ, проти екс–міністра з уряду Тимошенко порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК («зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки»). Збитки держави слідство оцінює на суму в 4,5 млн. грн.

Виявляється, ще тиждень тому прокуратура намагалася отримати згоду Феміди на заочний арешт Данилишина. Мовляв, під час проведення досудового слідства колишнього урядовця неодноразово викликали до Генпрокуратури та до Київської транспорт­ної прокуратури, проте він жодного разу так і не з’явився. Утім Печерський райсуд столиці лише частково задовольнив клопотання слідчого: в арешті Данилишина слідству відмовлено, натомість правоохоронці мають затримати колишнього міністра і під вартою доправити його до суду. Лише після цього Феміда визначиться з мірою запобіжного заходу для пана Богдана — або утримання під вартою, або підписка про невиїзд.

Отже, після такого рішення Феміди правоохоронці мають установити місцеперебування Богдана Данилишина й доправити до суду. Але зробити це реально лише за умови, що він дійсно перебуває в Україні й копає картоплю на дачі, як жартівливо припускають його знайомі з фракції БЮТ. Натомість затримати розшукуваного украй важко, якщо він справді виїхав за кордон за день до порушення кримінальної справи. Адже для масштабних розшукових заходів за кордоном необхідна санкція суду на заочний арешт Данилишина, якої слідству не вдалося отримати. Відмова українського суду дати згоду на його заочний арешт може ускладнити екстрадицію Данилишина, адже він легко зможе оскаржити цю процедуру видачі в будь–якому європейському суді. Відтак позиції Різницької щодо міжнародного розшуку обвинувачуваного відверто слабкі.

Цікаво, що припущення неофіційних джерел у Генпрокуратурі про те, що Богдан Данилишин нібито перебуває у Кельні, викликало здивування в самій Німеччині. Місцеві ЗМІ повідомляють, що ні в посольстві України у ФРН, ні в німецькій поліції немає інформації про перебування екс–міністра економіки в цій країні.