НОВИНИ ПЛЮС

14.08.2010

Уряд Киргизстану зняв недоторканність з екс–президента

Тимчасовий уряд Киргизстану видав декрет про зняття недоторканності з першого президента республіки Аскара Акаєва. Як повідомляє прес–служба кабміну, 12 серпня документ підписала президент Киргизії Роза Отунбаєва. Згідно з декретом, генеральній прокуратурі країни доручено «вжити всіх необхідних заходів щодо притягнення до кримінальної відповідальності Акаєва, а також його екстрадиції до Киргизстану». За деякими даними, екс–глава держави зараз перебуває в Росії.

Аскара Акаєва звинувачують у скоєнні особливо тяжкого злочину, який полягає в допущенні застосування вогнепальної зброї проти мирного населення, передачі киргизьких земель Китаю і Казахстану, а також «знищенні народного багатства, узурпації державної влади за допомогою так званих народних референдумів».

Акаєв залишив Киргизстан після Тюльпанової революції 2005 року, в результаті якої до влади прийшов Курманбек Бакієв. Відтоді проти «дореволюційного» президента було порушено близько ста так чи інакше пов’язаних із ним кримінальних справ, частину з яких згодом закрили. Після чергового державного перевороту і приходу до влади у квітні цього року тимчасового уряду на чолі з Розою Отунбаєвою з країни втік і Бакієв, який нині перебуває в Білорусі під захистом тамтешньої влади. Проти нього у Киргизстані також порушено кримінальні справи за звинуваченнями в організації вбивств і зловживанні службовим становищем.

М’янма: перші вибори за 20 років

Виборча комісія М’янми призначила на 7 листопада загальні вибори, які стануть першими в країні за останні 20 років. Про це повідомляє сайт Myanmarnews.net із посиланням на місцеве телебачення. На попередніх виборах, які відбулися 1990 року, переконливу перемогу здобула опозиційна партія Національна ліга за демократію. Але правляча хунта не визнала такий результат виборів, посадивши лідерку НЛД Аун Сан Су Чжи під домашній арешт, де вона перебуває й досі. Як зазначають м’янманські ЗМІ, опозиційного політика можуть відпустити наприкінці листопада. Проте ні вона, ні її партія участі у виборах не братимуть. Як повідомляє агенція «Франс пресс», на Заході до дозволу м’янманської влади провести вибори ставляться скептично, вважаючи, що це лише чергова спроба закріпити в державі військову диктатуру, легалізувавши її через контрольований процес народного волевиявлення. У середовищі демократичних партій М’янми думки також розкололися: одні вважають своїм обов’язком взяти участь у виборах, інші закликають до їх бойкоту.

Бушерську АЕС запустять 21 серпня

Росія та Іран домовилися про дату запуску Бушерської атомної електростанції. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, учора корпорація «Росатом» виступила із заявою про те, що запуск станції почнеться 21 серпня. У цей день зі сховища на енергоблок АЕС у Бушері завезуть ядерне паливо. У запуску візьме участь російська делегація на чолі з гендиректором «Росатому» Сергієм Кірієнком та віце–президентом Ірану і головою організації з атомної енергії Ірану Алі Акбаром Салехі.

Будівництво атомної станції в Бушері ще в 1970–х роках почала німецька фірма Siemens, але після ісламської революції 1979 року роботи було зупинено. Роботи відновили 1995 року, коли до проекту приєднався російський «Атомстройекспорт». Запуск Бушерської АЕС було заплановано на листопад 2007 року, але через затримки фінансування будівництва іранською стороною його довелося відкласти.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>