МЕДІА–ЗАПИТ

14.08.2010

У середу вдень Віктор Янукович задекларував таке: «Ще раз заявляю — процес розвитку і розширення свободи преси в Україні є незворотним. І я ніколи не допущу повернення до цензури чи будь–яких інших методів тиску на журналістів».

У середу увечері відбулося наступне: генеральний директор телеканалу «1+1» Олександр Ткаченко, зі слів редакторів, о 19.20 (за десять хвилин до ефіру) заборонив показувати мій сюжет про VIP–дорогу, яку будують від Києва до Вишгорода. Зрештою сюжет вийшов в ефір через принципову позицію редактора, хоча й у зміненому вигляді.

Топ–менеджера Ткаченка найбільше дратували будь–які згадки про те, що це шлях, яким їздитиме Президент. Він категорично був проти інтерв’ю людей, які заявили: дорогу будують передусім для Президента. Хоча, фактично, немає сумніву, чому з–поміж десятків тисяч кілометрів доріг в Україні так натхненно ремонтують саме 8 км до Вишгорода...

Під заборону потрапило все, що, на думку топ–менеджера, могло зашкодити іміджу Президента або, як сказали працівники СБУ блогеру Шинкаренку, «оставить неприятный след в душе».

Отже, запитую у Вас, Вікторе Федоровичу, — вам потрібні такі помічники?

Хто наказує таким людям різати сюжети журналістів або знімати з ефіру?

Чому працівників ЗМІ і далі ділять на «лояльних» та «нелояльних»?

Вам цікаво знати про себе об’єктивну інформацію чи ви готові чути лише добре і ласкаве слово від «придворних» акул пера?

Зрештою, випадок із сюжетом про VIP–дорогу — це чергова ініціатива топ–менеджера чи виконання вказівок з адміністрації Президента?

Вікторе Федоровичу, якщо ви вірите в те, що заявили, якщо вам набридли звинувачення в цензурі, якщо ви справді вважаєте, що свобода слова принесе користь Україні, доведіть, що ваше слово (сказане в межах Конституції) — закон.

Мирослав Откович,
кореспондент телеканалу «1+1»
(з сайту «Українська правда»)