«У нього руки по лікоть у крові!»

14.08.2010
«У нього руки по лікоть у крові!»

Генерал–лейтенант Сергій Онищенко. (Фото tsn.ua.)

Президент Віктор Янукович позавчора своїм указом призначив Сергія Онищенка командувачем Військово–повітряних сил Збройних сил України, звільнивши з посади Івана Руснака. І цим самим здiйняв чергову хвилю обурення у суспільстві. Адже, як відомо, Сергій Онищенко був одним iз фігурантів справи щодо трагедії 2002 року на аеродромі в Скнилові (досі він обіймав посаду першого заступника головнокомандувача Військово–повітряних сил України). Щоправда, Апеляційний військовий суд Центрального регіону два роки тому Онищенка виправдав.

Але родичі загиблих у Скнилівській трагедії генерала не пробачили й досі вважають винним у катастрофі. Відтак реагують на друге пришестя Онищенка з глибоким обуренням. «Це ганьба для України, — каже в коментарi «УМ» голова громадської організації «Скнилівська трагедія» Стефан Козак. — В Онищенка руки по лікоть у крові! Ми розцінюємо це призначення як глибоку образу потерпілих від скнилівської трагедії — це ще раз пройшлися по душах невинно вбитих людей».

Постраждалі переконані: саме через неналежне виконання службових обов’язків Онищенком, через невраховані норми безпеки сталася трагедія, яка забрала 77 життів. «Але мене хвилює ще одне, — каже пан Стефан. — Чому всі фігуранти скнилівської трагедії отримали такий карколомний зліт у кар’єрі? Відбуває покарання за смерть глядачів на авіашоу один член екіпажу — «цап–відбувайло». Натомiсть депутат Львівської міської ради Ружицький, який очолював депутатську комісію, став народним депутатом України, депутат облради Снітинський — ректором Університету внутрішніх справ. Тепер ось — призначення Онищенка. Тож най­ближчим часом чекати нових кривавих шоу?»

Пан Стефан зазначає, що першою реакцією потерпілих на призначення було бажання вдатися до акцій громадянської непокори, пікетів. «Але акції непокори не мають в Україні логічного завершення, бо ніхто на них не зважає, — каже пан Стефан. — Це тільки завдасть нам додаткового болю». Тому своє обурення потерпілі вирішили висловити у письмовому вигляді — збираються надіслати листа Януковичу. Хоча й не вірять, що це може на щось вплинути.

Тим часом колишній міністр оборони Анатолій Гриценко прогнозує, що Сергієвi Онищенку (до речі, він є депутатом Вінницької облради від БЮТ) на новій посаді працюватиметься важко. І не тільки через заплямоване минуле. «Повітряні сили — високотехнологічний вид Збройний сил і потребують серйозних фінансових ресурсів, — сказав у коментарi «УМ» Анатолій Гриценко. — Щоб підняти цей вид ЗСУ, потрібен не один мільярд гривень, яких зараз Янукович дати не може». А взагалi нардеп вiд «НУНС» вважає, що така кадрова ротація була безпідставною. «Генерал Іван Руснак, який до цього часу очолював Повітряні сили України, — це достойна людина, що чесно робила свою справу. Йому ніхто навіть не пояснив, за що його звільнили: просто викликали і поставили перед фактом. Призначений Онищенко, я вважаю, за своїм потенціалом слабший, ніж попереднійочільник».