Готуй сани влітку. Із грішми

03.08.2010

У розпал спеки легкий морозець і притрушені снігом смереки нагадують щось дуже казкове і мінливе, як фата морґана. Проте власники відпочинкових комплексів та садиб зеленого туризму, зорієнтовані переважно на зимовий сезон, уже готуються до прибуткових холодів. Сплеск ажіотажу зазвичай спостерігатиметься під Новий рік та на Різдвяні свята. Зважаючи на це, маркетологи «Буковеля» — найреспектабельнішого вітчизняного гірськолижного курорту, вже розрахували ціни на проживання у зимовий період 2010—2011 років. Приїжджим із дуже тугими гаманцями можуть приглянутися 5–зіркові вілли типу «шале» (колись у горах Швейцарії так називалися скромні хатинки альпійських пастухів). Одна доба перебування в сучасних буковельських шале з 29 грудня по 11 січня коштуватиме 21 886 гривень. Тиждень квартирування в «пастуших» апартаментах обійдеться товстосумам у 153 202 гривні. За добу в двомісному номері економ–класу доведеться викласти 1 287 гривень.

Ті українці, статки яких поки що не дозволяють навіть мріяти про таку розкіш, можуть обрати простіші, проте не менш цікаві варіанти відпочинку в садибах зеленого туризму, яких тільки на території Яремчанщини вже зареєстровано близько півтисячі. «Ціни на проживання в цих садибах прийдешньої зими, за нашими прогнозами, не підвищуватимуться, — підтвердила «УМ» провідний спеціаліст відділу туризму Яремчанської міськради Наталія Благан. — Минулими новорічними та різдвяними святами вартість перебування у більшості з них упродовж доби, залежно від послуг, але з обов’язковим сніданком, становила від 150 до 350 гривень. Найвдалішим для туристичної галузі регіону був 2008–й рік, після якого через фінансово–економічну кризу намітився певний спад інтересу до карпатських краєвидів. Проте власники садиб почали застосовувати різноманітні бонуси та гнучку систему знижок, і багатьом із них вдається утримувати в себе бажаних гостей якнайдовше».

Місцеві активісти зеленого туризму, орієнтуючись на сучасні стандарти туристичного сервісу, й свого не цураються, і чуже наслідують охоче. Кілька днів тому в гірському селі Татарів за підтримки відділу преси, освіти та культури посольства США в Україні відбулося перше засідання учасників нового цікавого проекту. Досвідчені менеджери навчали власників садиб із Яремчанщини, Верховинського, Коломийського та Надвірнянського районів премудростей якісного й урізноманітненого обслуговування відпочивальників, запропонувавши їм участь у пілотному туристично–екскурсійному проекті «Зелене кільце Карпат».

А ТИМ ЧАСОМ...

Новий гірськолижний туристично–рекреаційний комплекс європейського рівня планує збудувати на території невеличкого бойківського села Мислівка, що в Долинському районі, інвестиційна компанія «Укркапітал». У зв’язку з цим депутати Івано–Франківської обласної ради своїм рішенням більш як удвічі — до 396,5 гектара — розширили межі Мислівки за рахунок земель державного лісового фонду. Новозбудований центр гірськолижного відпочинку розміститься на висоті 680 метрів над рівнем моря, на межі Ґорґан і Сколівських Беcкидів. Відстань до райцентру Долина — 30 кілометрів.