Усе можуть воротарі

03.08.2010
Усе можуть воротарі

Воротар «Зорі» Ігор Шуховцев відзначився ще й нервовим зривом. (з сайту ФПЛ.)

Італієць П’єрлуїджі Колліна отримав першу серйозну нагоду, аби продемонструвати свою кваліфікацію. Куратору українських суддів доведеться розбиратися зі складною ситуацією, що виникла наприкінці матчу в Луганську, де зустрічалися «Зоря» й «Карпати». На останніх хвилинах гри, за нічийного рахунку, арбітр Годулян призначив пенальті у ворота господарів та показав червону картку їхньому воротареві Ігорю Шуховцеву, котрий атакував суддю. На полі виникла сутичка, і для заспокоювання голкіпера «Зорі» вибігли навіть бійці спецпідрозділу «Беркут». Луганчани потім звинуватили рефері в неприхованій упередженості.

Хто і що кому винен

Ну не щастить одеському арбітрові Віталію Годуляну. Суддя, чиє прізвище для вболівальників багатьох клубів давно перетворилося на синонім образи (кричать: «Суддя — Годулян!»), раз по раз своїми рішеннями викликає суперечки та непорозуміння. Черговою такою віхою у скандальній кар’єрі Годуляна став матч у Луганську, де позавчора місцева «Зоря» намагалася перервати свою п’ятиматчеву безвиграшну серію.

Можливості для цього в луганчан були, адже львівські «Карпати» виставили на гру зовсім не той склад, що в четвер змагався в Лізі Європи. У запасі значились одразу семеро гравців «основи», частина яких вийшла на поле лише в другому таймі. Але навіть в ослабленому вигляді «зелено–білі» легко забили господарям два м’ячі. Причому для 20–річного Володимира Гудими це був перший гол у прем’єр–лізі.

Та невдовзі по тому, як тільки тренер гостей Олег Кононов випустив на поле лідерів — Годвіна, Батісту, Зеньова, інтрига відродилася. Микита Каменюка прострілив із правого флангу, і вихованець «Шахтаря» Віталій Віценець відзначився чудовим ударом через себе. А ще через деякий час луганчани зрівняли рахунок.

Гості втрачати перемогу не збиралися, і вже Батіста забиває за «Карпати», але його гол Годулян відмінив через офсайд. Причому вигаданий, адже в момент передачі від партнера львівський бразилець не був найближчим до воріт. Потім дехто скаже, що одеський арбітр намагався виправити цю помилку призначенням 11–метрового на останній хвилині гри, коли в штрафному майданчику «Зорі» збили того ж Вільяма Рошу Батісту.

Утім «карпатівця» в тому епізоді таки збили, після чого й почалося найцікавіше. Вказавши на «точку», Годулян потрапив у щільне коло луганських «яструбів», а воротар Ігор Шуховцев покарав арбітра за неправоту неслабим поштовхом у груди. Коли ж 39–річний ветеран отримав за це червону картку, то й не подумав іти з поля, а взагалі розлютився: кидався то на рефері, то на гравців «Карпат», а Зеньова навіть схопив за горло. Агресивного Шуху випровадили з поля лише «беркутівці». Що не кажи, а міліція, яка стримує гравців, — унікальний випадок для прем’єр–ліги.

Місце у воротах зайняв Юрій Мартищук, який замінив Силюка (добре, що Анатолій Чанцев ще мав одну невикористану заміну). Мартищук перейшов до «Зорі» саме з «Карпат», де перспективного голкіпера тривалий час маринували то в запасі, то в дублі. Пенальті взявся виконувати той самий Батіста, але його несильний удар ліворуч від центру парирував Юрій — воротарська помста вдалася.

«Суддя виходив на поле, знаючи, що буде нас «убивати». Після призначення пенальті він так і сказав Шуховцеву, що це нам «за старі борги», — заявив тренер «Зорі» Чанцев. Те ж саме повторював і вилучений скандаліст: мовляв, він накинувся на Годуляна через нестриманість самого арбітра. Хоча на відеоповторі того моменту можна побачити, що перший поштовх стався ще до якихось розмов судді з футболістами.

«Із Годуляном ледь не в кожного футболіста щось стається. Недарма його колись дискваліфікували. Зараз мене теж можуть так покарати, але хай він слідкує за своїми словами і не каже зайвого гравцям», — веде своєї Шуховцев.

Тепер будемо очікувати рішення суддівської комісії стосовно дій Годуляна, а також міру покарання для Шуховцева. Дискваліфікація, швидше за все, буде серйозною, хоча в «Зорі» є непогана заміна ветеранові.

Три пробоїни «Севастополя»

Напевно, П’єрлуїджі Колліна багато б віддав, аби на свої очі побачити перипетії луганського поєдинку, але натомість він відвідав матчі в Києві, Донецьку, а також побував у Сімферополі, де київське «Динамо» екзаменувало дебютанта першості. До минулих вихідних «Севастополь» ще не пропускав в еліті, але зустріч із віце–чемпіонами країни стала для «моряків» «ліфтом» із небес на землю.

Напередодні поєдинку з грандом гравцями «Севастополя» стали тепер уже екс–«шахтарі» Маріуш Левандовський та Ігор Дуляй. Орендований динамівець Андрій Фартушняк на їхньому тлі виглядає скромно, хоча за інших обставин і його можна було б розглядати як серйозне поповнення.

А загалом південці презентували одразу десять новачків — настільки ґрунтовно перебудовується команда для прем’єр–ліги. І перший тайм проти «Динамо» ця дружина провела достойно — не пропустила й мала непогану нагоду забити, коли сам на сам із Денисом Бойком виходив капітан господарів Сергій Фаренчак.

Усе змінилося після перерви, коли за шість хвилин воротар Олександр Сокоренко припустився двох помилок. А завершив «взяття Севастополя» точним ударом головою Андрій Шевченко, який стабільно забиває в кожному турі по м’ячу.

«Грати за такої спеки — злочин проти футболу. І те, що футболісти грали, — подвиг із їхнього боку», — констатував після матчу тренер гостей Валерій Газзаєв. Початок ігор навіть о 18:00 багатьох не задовольняє.

Прудкий Старцев та інші

Буває ж таке: у п’ятницю голкіпер «Таврії» Максим Старцев відстояв «на нуль» у матчі своєї команди проти «Ворскли», а вже в неділю, в матчі цього ж туру, з’явився на донецькому стадіоні «Металург» у формі харківського «Металіста». Мирон Маркевич придбав цього воротаря на заміну травмованому Олександру Горяїнову, і Старцев не підвів: удруге за три дні лишився «сухим». Таким чином, Максим повторив унікальне досягнення Ігоря Шуховцева, який у 1992 році в одному турі захищав ворота вінницької «Ниви», а потім зіграв за «Одесу».

Харків’яни ж виграли з рахунком 3:0 — так само, як «Дина­мо» й «Дніпро». Саме дніпропетровці, декласувавши «Оболонь», залишилися одноосібними лідерами чемпіонату — як за набраними очками (100 відсотків), так і за різницею забитих і пропущених м’ячів (+10).

Уже з четвертого туру «Динамо» й «Шахтар», які переслідують «дніпрян», відірвалися від решти команд. Аби втримати ритм, «гірникам» знадобилося здобути вольову перемогу над «Арсеналом» (певно, другий за красою м’яч у турі — пiсля Вiценця — ударом із 30 метрів «за комір П’ятову забив захисник «канонірів» Сергій Симоненко). Цікаво, що на камерному стадіоні НТЦ ім. Банникова глядачів на пагорбах за огорожею зібралося ледь не більше, аніж на трибунах, але в протокол пішла офіційна, «трибунна», цифра.

Першу перемогу в чемпіонаті здобула «Волинь», яка грала в Запоріжжі без свого тренера — Віталій Кварцяний захворів. Мінімально здолати «металургів» лучанам допомогли його вказівки по телефону.

Також уперше в чотирьох турах переміг «Кривбас». На своєму полі криворіжці не обігрували «Іллічівець» з 2002 року.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 4–й тур

«Арсенал» — «Шахтар» — 1:3

Голи: Симоненко, 31 — Коста, 44, 45+2; Адріано, 47

1 460 глядачів

«Ворскла» — «Таврія» — 0:0

4 500 глядачів

«Севастополь» — «Динамо» — 0:3

Голи: Ярмоленко, 50; Михалик, 56; Шевченко, 76

12 000 глядачів

«Кривбас» — «Іллічівець» — 1:0

Гол: Максимов, 65

6 000 глядачів

«Металург» (З) — «Волинь» — 0:1

Гол: Павлов, 45+1

Вилучення: Польовий, 68 («М»)

5 000 глядачів

«Зоря» — «Карпати» — 2:2

Голи: Віценець, 51; Силюк, 65 — Ткачук, 5 (пен.); Гудима, 26

Нереалізоване пенальті: Батиста, 90+2 («К»)

Вилучення: Шуховцев, 90+1 («З»)

6 200 глядачів

«Дніпро» — «Оболонь» — 3:0

Голи: Селезньов, 17; Калиниченко, 30; Гоменюк, 60

13 920 глядачів

«Металург» (Д) — «Металіст» — 0:3

Голи: Девич, 32; Шав’єр, 39; 79

4 200 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Дніпро» 4 4 0 0 11–1 12

2. «Шахтар» 4 3 1 0 7–2 10

3. «Динамо» 4 3 1 0 9–4 10

4. «Ворскла» 4 2 1 1 6–3 7

5. «Металіст» 4 2 1 1 5–2 7

6. «Арсенал» 4 2 0 2 4–4 6

7. «Карпати» 4 1 2 1 3–3 5

8. «Кривбас» 4 1 2 1 1–2 5

9. «Севастополь» 4 1 2 1 1–3 5

10. «Металург» (Д) 4 1 1 2 5–6 4

11. «Таврія» 4 1 1 2 3–4 4

12. «Іллічівець» 4 1 1 2 5–8 4

13. «Волинь» 4 1 1 2 1–6 4

14. «Зоря» 4 0 2 2 2–5 2

15. «Металург» (З) 4 0 1 3 1–4 1

16. «Оболонь» 4 0 1 3 2–9 1

 

Бомбардири: Селезньов («Дніпро») — 5, Сачко («Ворскла»), Шевченко («Динамо») — 4.

* * *

Перша ліга. 3–й тур. «Прикарпаття» — «Закарпаття» — 1:3 (Канюк, 28 — Штурко, 23; Бобаль, 30 (пен.); Невуче, 85), «Нива» (В) — «Кримтеплиця» — 1:0 (Кругляк, 81), «Фенікс» — «Сталь» — 0:2 (Кондратюк, 78; Нхага, 87), «Арсенал» (БЦ) — «Зірка» — 2:0 (Степанюк, 58; Бровкін, 80), «Титан» — «Львів» — 2:0 (Субочев, 7; Родіонов, 68), «Олександрія» — «Енергетик» — 2:0 (Грибанов, 63; Іващенко, 66), «Чорноморець» — «Дністер» — 1:1 (Васін, 45+1 — Лобан, 47), «Динамо–2» — «Нафтовик» — 1:0 (Коваль, 9; вилучення: Рибалка, 57 («Д»)), «Буковина» — «Геліос» — 0:2 (Акименко, 9; Тарасенко, 23).

Лідери: «Олександрія» — 9, «Сталь», «Динамо–2» — 7.

Бомбардир: Полтавець («Дністер») — 3.

* * *

Кубок України. 1/64 фіналу. «Скала» (Моршин) — «Суми» — 3:2, «Карпати» (Яремче) — «Верес» (Рівне) — 3:0, «Десна» (Чернігів) — «Енергія» (Н. Каховка) — 1:2, «Гірник» (Кривий Ріг) — «Олком» (Мелітополь) — 1:1 (пен. — 6:7), «Рось» (Біла Церква) — «Гірник» (Комсомольськ) — –:+.