Мюнхенське «молоко»

03.08.2010

Хоча до старту наступних літніх Олімпійських ігор залишилося майже два роки, однак уже минулої суботи провідні стрільці світу взялися виборювати квитки на Олімпіаду–2012. «Ви будете змагатися не лише за медалі, у вас є значно важливіше завдання — кваліфікаційні ліцензії», — це сказав сам президент МОК Жак Рогге, звернувшись із посланням до учасників чемпіонату світу зі стрільби. Упродовж 12 днів у Мюнхені розігрують медалі в 15 олімпійських дисциплінах — стрільбі з пневматичної зброї, пістолета та в стендовій стрільбі. Певно, головнішими відзнаками, ніж медалі, стануть 69 олімпійських ліцензій.

На жаль, після трьох змагальних днів українські стрільці залишаються не тільки без нагород, а й без ліцензій. Наразі найкраще призвичаїлися до умов стрільби в залі, який ще в 1972 році приймав олімпійський турнір, наші пістолетники. У стрільбі з 50 метрів Олег Омельчук потрапив до фіналу з шостою сумою балів. Однак на заключному етапі через прикрий промах він опустився на останнє, восьме, місце. Двоє інших наших співвітчизників, Сергій Кудря та Іван Бідняк, посіли 10–те й 11–те місця, відповідно.

Першим же переможцем став 22–річний італієць Нікколо Кампріані — йому не було рівних у стрільбі із пневматичної гвинтівки на дистанції 10 метрів. А от старт українських «пневматиків» вдалим не назвеш — жоден не пробився до фінальної вісімки. Найкращий результат, 29–й, — в олімпійського чемпіона Пекіна Артура Айвазяна; Юрій Сухоруков — 31–й, Владислав Григоренко — 73–й.

Так само невдало в цій дисципліні стріляли й наші жінки. На­таля Калниш — 24–та, Дар’я Тихова — 45–та, Леся Леськів — 51–ша.

На жаль, не зміг відігратися Айвазян і у своєму коронному виді, стрільбі з півсотні метрів лежачи, який і приніс йому олімпійську нагороду 2008 року. Учора сімферополець знову не пройшов у фінал. Його кваліфікаційний результат — 28–й.

Далеко за межами чільних позицій, із 51–м результатом, завершила свій виступ у трапі (стендова стрільба) єдина в цьому виді українка Марія Капітаненко.

А ось наші юніори у своєму заліку виступають непогано. Два Сергії, Каспер та Куліш, посіли дві чільні сходинки п’єдесталу у стрільбі з пневматичної гвинтівки на дистанції 10 метрів. У командному заліку разом із Владом Панченком вони взяли «срібло», пропустивши вперед лише китайців, які встановили юніорський світовий рекорд. У нас 1772 очки проти 1774 — у збірної КНР. n