«Чорна мітка» — емблема арешту

30.06.2010
«Чорна мітка» — емблема арешту

Міліціонерів було значно більше, ніж учасників флеш–мобу. (Фото з сайту zyalt.livejournal.com.)

У Москві не любити міського голову небезпечно. Для кількох десятків незадоволених діяльністю мера, які 28 червня прийшли під будівлю мерії, щоб висловити своє ставлення і вручити Юрієві Лужкову «чорну мітку», така нелюбов завершилася арештом.

Спершу мітинг під кодовою назвою «День гніву» було призначено на 17:00. Але міська влада акцію на Тверській площі заборонила, порадивши охочим пообурюватися десь подалі – на Болотній площі або біля станції метро «Вулиця 1905 року». Свою позицію чиновники пояснили тим, що масовий захід, мовляв, може... завдати шкоди пам’ятнику Юрію Долгорукому. Тому самому, біля якого на різних заходах, організованих мерією, по кілька разів на рік збираються багатотисячні концерти.

Та законослухняні організатори (рух «За права людини», Союз координаційних рад, Інститут «Колективна дія», «Житлова солідарність», рух гуртожитків Москви, рух на захист Хімкінського лісу тощо) вирішили підкоритися рішенню влади і замість мітингу о 19:00 зібратися на флеш–моб. За умовами акції, учасники мали озброїтися «чорними мітками» для мера та столичної думи — відповідного кольору аркушами паперу, шматками тканини, стрічками тощо. Один дотепник надув чорний пакет для сміття і весело розмахував ним, як повітряною кулькою, чим на кілька хвилин навіть збив із пантелику правоохоронців, які вагалися, затримувати його чи ні.

Як повідомляє радіо «Ехо Москви», коли учасники акції зійшлися до мерії, на них уже чекали автобуси з бійцями ОМОНу та 2–й оперативний полк міліції, який повністю оточив Тверську площу. Поряд із міліціонерами, передбачаючи «гарячі» кадри, скупчилися журналісти. Які дещо заважали правоохоронцям «працювати», оскільки враз оточили організаторів акції, зокрема, відомого правозахисника Лева Пономарьова та координатора руху «Лівий фронт» Сергія Удальцова.

Поки ті роздавали коментарі, міліція через гучномовці закликала пікетників «очистити площу»: «Шановні громадяни, ви заважаєте проходу людей, велике прохання, будь ласка, розійдіться! Тротуар призначений для ходіння, а не для стояння!»

Та вже за хвилину просити правоохоронцям набридло і вони без зайвих церемоній «допомогли» учасникам флеш–мобу звільнити тротуар: людей хапали за руки–ноги і тягнули в міліцейські автобуси. Хоча, як відзначили очевидці подій, у «спілкуванні» правоохоронців із «незгодними» з’явився й певний позитив: жінок–опозиціонерок тепер затримують жінки–міліціонери.

Серед понад трьох десятків затриманих опинилися й Пономарьов з Удальцовим, і депутат райради, співголова московського відділення «Солідарності» Михайло Вельмакін та ще кілька відомих діячів опозиційного руху в Білокам’яній. Більшість із них на шляху до «автозака» отримали численні синці, подряпини та забої. Протримавши кілька годин у відділку, їх зрештою відпустили. До наступних протестів.

 

ДО РЕЧІ

У суботу, 26 червня, московська міліція затримала кількох членів руху «Солідарність», які намагалися організувати акцію з нагоди дня народження екс–голови компанії ЮКОС Михайла Ходорковського, який зараз перебуває в ув’язненні. Як повідомив пресі правозахисник Лев Пономарьов, кількох активістів «Солідарності» арештували, коли вони спробували пройти вулицею з повітряними кульками на честь дня народження Ходорковського.

Напередодні лауреат Нобелівської премії миру 1986 року, визначний американський, французький та єврейський письменник Елі Візель почав глобальну кампанію за звільнення Михайла Ходорковського.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>