«Менти» проти «бандитського Примор’я»

12.06.2010

Історія «приморських партизанів», про яку останніми днями в Росії тільки й розмов, завершилася повною перемогою правоохоронних органів. Учора останній боєць «банди Муромцева», яка кілька тижнів тероризувала міліцію Приморського краю РФ, здався спецназу. Влада отримала черговий привід похизуватися з екранів телевізорів «успішним мочінням бандитів у сортирах», а громадянське суспільство — помізкувати над тим, чому такі «бандити» взагалі з’являються і що спонукає їх до збройного опору значно сильнішим і краще оснащеним силам. Тим паче що цього разу списати все на міжнаціональні чи міжрелігійні суперечки не вийде: всі шестеро (за іншою інформацією — семеро) членів «партизанського загону», який оголосив війну «ментам і мусорам», — звичайні російські хлопці.

 

Ловлять «спецназівці», ловить міліція...

Після перших повідомлень про появу в лісах «загону месників» місцеві мешканці зашепотілися: взяти в руки зброю молодих людей спонукало свавілля міліції. Як тепер стверджує слідство, перший збройний напад саме цієї «банди» на співробітників правоохоронних органів стався ще в лютому на вулиці Давидова у Владивостоці. Тоді один міліціонер загинув, інший отримав поранення. «Упродовж кількох місяців зловмисники здійснювали крадіжки, викрадення авто, підпалення в Кіровському, Дальньореченському і Спаському районах Приморського краю. Підозрювані викрадали зброю і транспорт у місцевих мешканців для того, щоб продовжувати свою злочинну діяльність, спрямовану на вчинення тяжких злочинів», — цитує слідчих ІТАР–ТАКС.

Але на загальнодержавному рівні новина про «приморських партизанів» у Росії поширилася значно пізніше. 27 травня «месники» напали на відділення міліції в селі Рокитне, вбивши міліціонера і викравши міліцейську форму, а в ніч на 29 травня на 61–му кілометрі траси Спаськ–Далекий — Варфоломєєвка Яковлєвського району відкрили стрілянину по патрульній машині ДІБДР, у якій перебували двоє співробітників міліції. Один із них отримав тяжкі поранення. За аналогічним сценарієм відбувся напад у ніч на 8 червня в районі села Хвалинка Спаського району.

На операцію затримання «партизанів» було кинуто ледве не весь особовий склад місцевої міліції, спецзагони і спецтехніку, включно з гелікоптерами. Учасники облави отримали наказ: за потреби — стріляти на ураження. Місцеві мешканці стали боятися виходити на вулиці, щоб не потрапити під «гарячу руку» правоохоронців. Один таки потрапив: побачивши чоловіка в камуфляжній формі, силовики без зайвих пояснень «загребли» його і до ранку протримали у відділку, хоч як бідолаха доводив, що жодного відношення до «партизанів» не має.

Кінець «партизанщини»

Спочатку було оголошено, що банду очолює 32–річний Роман Муромцев — колишній солдат–десантник, ветеран війни у Чечні, раніше судимий. Проте позавчора правоохоронці заявили, що саме цей Муромцев до «банди» відношення не має. Натомість у ЗМІ з’явилася інформація, що йдеться про іншого Романа Муромцева, який нібито раніше служив в Уссурійській бригаді ГРУ Генштабу, а кілька років тому, звільнившись із армії, змінив прізвище на Присяжний. У міліції, правда, тепер узагалі відхрещуються від повідомлень про наявність в угрупованні будь–яких Муромцевих.

Так чи інакше, за групою вже міцно закріпилася назва «загін Муромцева». Окрім лідера, до нього входили 19–річний солдат–дезертир Олександр Солодких, 22–річний Андрій Сухорада, 18–річний Роман Савченко та 20–річний Олександр Ковтун. Учора в російських ЗМІ з’явилися імена ще двох членів угруповання: Максима Кирилова і Володимира Ілютікова.

Савченка та Кирилова міліція затримала в четвер увечері. А вчора о 12:30 було встановлено місце перебування решти. Коли спецназ узяв в облогу будинок, де перебувало четверо «муромців», Володимир Ілютіков здався сам. Троє інших після вимоги здатися відкрили стрілянину у відповідь, легко поранивши двох штурмовиків. Щоправда, як запевнив очільник приморської міліції Андрій Ніколаєв, штурму як такого й не було. А двоє «бандитів» — Сухорада і Солодких, — яких знайшли застреленими, нібито самі від безвиході пустили собі кулю в лоба.

Третій — як з’ясувалося згодом, Олександр Ковтун — довго відстрілювався. А потім добровільно здався. Як повідомляють російські ЗМІ, на це його вмовила матір, яку, на його власне прохання, привезли для переговорів із сином.

«Не нищіть наших дітей — з’ясуйте правду!»

Затриманим загрожує суворе покарання — аж до пожиттєвого ув’язнення. Їх звинувачують у скоєнні особливо тяжких злочинів щодо міліції та цивільного населення, у тому числі вбивствах, розбоях, грабежах, крадіжках. Правоохоронні органи категоричні: єдиним бажанням «банди Муромцева» було захопити якомога більше вогнепальної зброї й боєприпасів, аби потім «чинити злочини з метою наживи». А те, що до початку нападів «партизани» поширювали листівки, в яких закликали очистити МВС від корупціонерів — це, мовляв, тільки «окозамилювання».

Однак із цією думкою у Приморському краї згодні не всі. Багато хто вважає, що хлопці й справді боролися проти «ментовського безміру», який, чого гріха таїти, квітне й буяє не лише на Далекому Сході Росії. Напередодні розв’язки батько одного з «партизанів», Володимир Савченко, в інтерв’ю Радіо «Свобода» звернувся з проханням до президента РФ Дмитра Медведєва, закликавши його направити у Примор’я «компетентну комісію». «Щоб наших дітей не нищили, а взяли, як кажуть, у полон і з’ясували справжню причину того, що сталося. Усіх тих, хто в бігах — Сухорада, Ковтун, мій син і Кирилов, — співробітники внутрішніх справ побили просто у відділку за те, що вони не взяли на себе чиєїсь вини, — розповів Савченко. — А їм (міліціонерам) треба підвищувати статистику розкриття справ — і вони роблять це такими методами».

Звісно, не виключено, що правоохоронці мають рацію, і «загін Муромцева» — це дійсно звичайні «бандити й злочинці». Але принаймні в одному сумніватися не випадає: докопуватися до правди, яка може виявитися дуже неприємною, у Росії не зацікавлені ні силовики, ні місцева влада, ні найвище керівництво.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>