Усе тільки починається

12.06.2010
Усе тільки починається

Перший жорсткий «стик» чемпіонату: мексиканець Херардо Торрадо проти хавбека збірної ПАР Стівена Піенаара (знизу). Матч закінчився вже після підписання цього номера «УМ» до друку. (Фото Рейтер.)

Зазвичай рішення керівництва, які б вони не були, не обговорюються. Ось і зараз окремі новації ФІФА поки що змушують невдоволених підлеглих лише бурчати собі під ніс. У ці дні ще важко передбачити, у що виллється непереборне бажання Йозефа Блаттера провести світову першість в Африці, але хвиля невдоволених таким вибором зростає день у день, і її наслідки, напевно, стануть відомі якщо не 11 липня, то точно наступного року, коли відбудуться чергові вибори президента ФІФА.

 

А судді хто?

Робота суддівського корпусу на чемпіонатах світу завжди викликає нарікання футбольних вболівальників і спеціалістів. Ще живі спогади, як у 2002 році на «мундіалі» «вбивали» збірні Італії та Іспанії, аби затягнути на п’єдестал господарів турніру — південних корейців. Нині викликало чимало нарікань суддівське рішення ФІФА щодо матчу–відкриття — призначити узбецько–киргизьку бригаду. Відомого в минулому словацького арбітра Любоша Міхела здивував такий вибір футбольних чиновників. «Перший і останній матчі світового чемпіонату завжди мають надзвичайне значення, тому вимагають від арбітра великої відповідальності. Одна помилка — і твій ворог — ціла нація», — каже Міхел, котрий працює в системі донецького «Шахтаря».

Проте головний суддя учорашнього поєдинку між південноафриканцями та мексиканцями узбек Равшан Ірматов, попри свій молодий вік (32 роки), вже двічі ставав найкращим арбітром Азії. Думається, наймолодший служитель футбольної Феміди на ЧС навряд чи захоче так рано руйнувати свою вдалу суддівську кар’єру.

Загалом же на полях Південної Африки працюватимуть 29 арбітрів. Вони вже отримали підйомні розміром 30 тисяч доларів США, ще по 45 тисяч — матимуть за кожний відпрацьований поєдинок.

Летить, куди хоче

Не залишилось без критики ще одне рішення Міжнародної футбольної асоціації. Майже всі голкіпери збірних учасниць ЧС критикують офіційний м’яч змагань «Джабулані», який компанія «Адідас» розробила спеціально для африканського «мундіалю». Стражам воріт не подобається чудернацька траєкторія польоту шкіряної кулі. «Ця модель не відповідає рівню такого спортивного заходу. Просто соромно грати на турнірі, в якому беруть участь стільки чемпіонів, такими м’ячами», — обурюється воротар туринського «Ювентуса» Джанлуїджі Буффон.

Окремі гравці порівняли шкіряний «шедевр» із дешевою китайською підробкою, яку можна завжди придбати в супермаркеті за символічною ціною. А от творці «Джабулані» співають дифірамби своїй «пташці»: «Його ми розробляли чотири роки, перевіряли в аеродинамічній трубі, тож «на виході» отримали ідеальну кулю з найкруглішими формами та стабільними льотними характеристиками».

А де ж поліція?

Що ж стосується навколофутбольних проблем, то гості дедалі гостріше відчувають на собі всі особливості місцевої «культури». Днями від рук грабіжників постраждали іспанські та російські журналісти, тепер прийшла черга й самих спортсменів. Позавчора місцеві спритники пограбували збірну Греції. Коли елліни у повному складі тренувалися, злодії обчистили один із готельних номерів, де оселилися Харістеас, Нінас та Самарас.

Недаремно ж ФІФА встановила командам найбільші преміальні в історії проведення ЧС. Мільйони «зелених папірців» покликані компенсувати ті проблеми і негаразди, які ще належить пережити футболістам. Як–то кажуть, вони знають, за що страждають.

А от державні службовці та деякі категорії бюджетників самої ПАР не мають доплат від ФІФА, тож в умовах додаткового навантаження медпрацівники, а з ними (увага!) поліцейські планують почати страйк, якщо їм найближчим часом не збільшать зарплатню. Тому не виключено, що події минулих діб — це лише квіточки. Уже зараз у місцях проживання бідноти туристам дозволяють проїжджати на червоне світло, аби не стати об’єктом пограбування.

Попри все, головний прихильник поширення футболу в маси, 74–річний президент ФІФА Йозеф Блаттер, заявив, що має бажання й надалі керувати світовим футболом. Він виставить свою кандидатуру на виборах голови Міжнародної футбольної асоціації наступного року. Долю президента визначатимуть 208 представників національних федерацій, семеро з яких, як виявилося, навіть не знають, хто став чемпіоном світу у 2006 році!

 

КОРИСНІ ПОРАДИ

Організатори «мундіалю» не рекомендують іноземним туристам, які приїхали до ПАР:

— ходити з коротким рукавом, якщо на руці є годинник;

— розмовляти на вулиці по мобільному телефону;

— пересуватися по місту пішки;

— привселюдно користуватися ноутбуком;

— їздити самому за кермом авто;

— спілкуватися з місцевим населенням;

— заїжджати без охорони в найбільш бандитські райони Соуето та Олександрія;

— залишати в номерах і носити з собою коштовні речі;

— зберігати коштовні речі в сейфі.