Іграшковий пацієнт

10.06.2010
Іграшковий пацієнт

Марійка лікарів не боїться — побувала майже в усіх.

Вам часто доводилося спостерігати таку картину: на підході до кабінету лікаря дитина заливається гіркими сльозами і мертвою хваткою повисає на маминій руці? Верески і зойки лунають на весь коридор, дитя усім своїм виглядом демонструє небажання бодай якось контактувати з людиною в білому халаті. І найцікавіше, малому пацієнту ніхто не збирається робити укол чи брати кров на аналіз. Тільки й того, треба оглянути горло і виписати рецепт на ліки від застуди...

 

Страх перед лікарями «нейтралізує» антибіотики

Дитина, коли почувається недобре, зазвичай каже: «мені погано», не уточнюючи, що саме болить. А то й узагалі може розплакатися, коли бачить, що батьки не розуміють її проблему. Відповідно, дорослі можуть пропустити симптоми серйозних патологій, які вимагають вчасної допомоги лікаря. Також батьки деколи не усвідомлюють важливість надання дітям ранньої медичної та профілактичної допомоги. Як результат — малята потрапляють до шпиталів у важкому стані, перебувають на тривалому й інтенсивному лікуванні, бачать людей у білих халатах у найважчі й найболючіші миті життя. Біль, «страшні» уколи, крапельниці, гіркі таблетки та страх в очах рідних — усе це нерозривно пов’язується в підсвідомості дитини з лікарнею. І лікар для таких малят стає персонажем «страшилок», який обов’язково робить боляче, тому краще не потрапляти йому в руки.

Страхи перед медиками та їхніми маніпуляціями — річ підступна. Істерики в кабінеті медика, небажання йти до лікарні, стресова реакція на будь–яку, навіть абсолютно безболісну процедуру (наприклад, вимірювання температури чи артеріального тиску) — усе це заважає швидко й точно встановити діагноз та провести успішне лікування. Дослідження учених засвідчують: у таких дітей внаслідок стресу ослаблюється загальний імунітет, падає тонус і гірше засвоюються препарати, зокрема антибіотики. А це аж ніяк не йде на користь маленькому пацієнту.

Тому–то спеціалісти в усьому світі намагаються зменшити страх дітей перед лікарями. Для цього в багатьох країнах Європи впроваджено проект під назвою Teddy Bear Hospital — «Лікарня для ведмежат». Ініціатори проекту поступово поліпшують спілкування дітей з лікарями через різноманітні ігри й тренінги. Цей проект уже давно та активно діє у таких країнах, як Португалія, Нідерланди, Німеччина, Польща та багато інших.

Досягнення іноземних колег не залишилися непоміченими і для українських «айболитів». Так, днями в Києві, на території поліклініки сімейного лікаря «Русанівка», що у Дніпровському районі, відбулося відкриття проекту «Лікарня для ведмежат».

Найбільші черги — до косметолога

У день відкриття «іграшкового» проекту поліклініка на Русанівці зібрала справжній аншлаг. У центрі імпровізованої «лікарні», влаштованої просто неба на майданчику перед лікувальним закладом, зібралися близько 80 хлопчиків та дівчаток, переважно віком від 4 до 12 років. Отримавши підопічних іграшкових ведмедиків, дітлахи (найменші — разом із мамою чи батьком, доросліші — самостійно) підходили до столика з табличкою «реєстратура», брали «направлення» до лікаря та схематичний «рентген–знімок» ведмедика. Вибір спеціалістів був чималий: хірург, ЛОР, травматолог, окуліст, косметолог, педіатр. По ходу малеча з’ясовувала правила гри: дитина ставала «батьком» чи «мамою» для ведмедика та водила своє «хворе маля» по лікарях.

А «лікарі» — студенти Національного медичного університету імені Богомольця та Івано–Франківського національного медичного університету — сиділи за столами на тому ж майданчику і надавалили необхідну допомогу іграшковим «пацієнтам». Діти охоче вигадували, що болить у їхніх ведмедиків, а лікарі оглядали «хворих», вимірювали їм тиск, робили уколи тощо та давали корисні поради.

Окуліст уважно розглядав очне дно, стоматолог–«гуморист» клацав муляжем штучної щелепи та показував, як правильно чистити зуби щіткою. Лікар ЛОР світив своїм «ліхтарем» у слуховий прохід та розповідав, як слід мити вуха. «Що болить у ведмедика?» — запитував травматолог. Почувши про лапу чи голову, медик робив перев’язку «ушкодженого» місця.

Як не дивно, але найбільші черги малих «пацієнтів» вишикувалися до... косметолога! Причому побувати в такого фахівця прагнули як дівчатка, так і хлопчики. Чому так склалося? Можливо, дітям така спеціалізація здавалася найбезпечнішою, а можливо, їх зачепив культ краси, активно пропагований із телеекранів.

Без довіри ні «тпру» ні «ну»

Батьки, які привели своїх дітей до «Лікарні для ведмежат», були задоволені впровадженням у нашій країні нового проекту. Вони говорили, що такі тренінги потрібно проводити частіше. «Діти у формі гри починають розуміти, що таке лікарня, що це в житті дуже необхідно, якщо виникає якась хвороба, — розповіла «УМ» Олена, мама 5–річної Марії та 9–місячного Андрія. — Я дуже рада, що наша поліклініка почала проводити такі заходи. Тут ми можемо дізнатися про своїх дітей те, чого не бачили вдома. І діти теж можуть почути багато нового та корисного».

А за словами фахівців, проект недарма отримав такий резонанс у суспільстві (ніхто не очікував, що на акцію прийде більш як 80 дітей, організатори розраховували щонайбільше на 50). Така гра одночасно вирішує дві проблеми: зменшує дитячий страх перед лікарями та дає можливість батькам проаналізувати поведінку своїх дітей у грі, побачити, як їхні діти відчувають, переживають хворобливі стани (на прикладі іграшкових ведмедиків). Як напівжартома говорить головний лікар поліклініки Олег Каштелян, «щоб діти не боялися лікарів, а лікарі — дітей». А тоді, кажуть медики, буде легше діагностувати в малят різні патології, лікувати дітей без істерик і, найголовніше, проводити профілактичну роботу. Тоді, ставши дорослими, ці діти не боятимуться йти до стоматолога з маленькою дірочкою і не дотягуватимуть до таких станів, коли треба видаляти півщелепи гнилих зубів. Довіра між пацієнтом та лікарем — запорука успішної співпраці, а її треба напрацьовувати ще з дитинства.

Костянтин ГОРДЕЙЧУК,
Наталя РОТАЙ

 

ДОВІДКА «УМ»

Проект «Лікарня для ведмежат» стартував за підтримки Громадської ради МОЗ України, Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, Київської міської державної адміністрації, Київського міського центру здоров’я.

 

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

«Лікарню для ведмежат» відкрито на базі поліклініки сімейного лікаря «Русанівка» Дніпровського району (вулиця Ентузіастів, 13–а) міста Київ. Як розповів «УМ» головний лікар поліклініки Олег Каштелян, наступна акція пройде в суботу, з 10 до 12 години. Юні мешканці столиці разом із батьками зможуть відвідувати нестандартну «лікарню» та отримати масу вражень і корисних знань

Яким буде подальший графік роботи, поки не відомо. Заняття заплановано проводити раз на тиждень, можливо, не тільки в цій поліклініці, а й в інших лікарнях та в дитячих садках. Але про точний день тижня, час та місце можна буде говорити трохи згодом. Зараз літо, багато дітей виїхали з міста — хто на море, хто на дачу або в село до бабусі. Відповідно, у садочках мало хто залишився. Крім того, організатори мають підлаштовуватися під студентів медвузів, яким незручно працювати в суботу, а краще приходити до іграшкових «пацієнтів» у четвер чи середу.

А поки формується графік, усі бажаючі привести своїх малят до цікавої «лікарні» можуть зателефонувати в реєстратуру поліклініки і запитати, коли і де буде проведено чергову акцію. Також можна буде зайти до будь–якої дитячої поліклініки на Лівому березі міста й прочитати відповідне оголошення.