Мир тобі, плането

10.06.2010
Мир тобі, плането

Пейзажі Нової Зеландії навівають мир і спокій. (Фото з сайту Travelblog.viator.com.)

Найспокійнішим місцем у світі є Нова Зеландія. Згідно з оприлюдненим у Лондоні Глобальним індексом миролюбності (Global Peace Index), який щороку укладають фахівці дослідницького підрозділу британського журналу «Економіст», зелена країна з чотиримільйонним населенням змістила з першого місця Ісландію, де через економічну кризу відбулися акції протесту. Третю сходинку в рейтингу миролюбних країн посіла Японія. Також до першої десятки увійшли Австрія, Норвегія, Ірландія, Данія, Люксембург, Фінляндія та Швеція.

Найгіршою ситуація цілком очікувано виявилася в Іраку, який посів останню сходинку зі 149. Перед ним розмістилися Сомалі, Афганістан, Судан, Пакистан, Ізраїль та Росія, яка цього року скотилася зі 136–го місця на 143–тє, пропустивши вперед Грузію — її експерти розмістили так низько передусім через загрозу з російського боку.

Україна особливими здобутками похвалитися теж не може. За результатами підрахунків, під час яких експерти врахували 23 показники — політичну стабільність, загрозу тероризму, статистику вбивств, повагу до громадянських свобод, імпорт зброї, соціальні протести тощо — наша держава опинилася на 97–му місці, між Папуа Новою Гвінеєю та Ямайкою. Минулого року нас поставили на 82–гу позицію.

Вище за Україну з країн колишнього СРСР розмістилися лише Литва (42–ге місце), Естонія (46–те), Латвія (54–те), Молдова (66–те місце) та Казахстан (95–те).

Попри економічну кризу й пов’язані з нею соціальні заворушення, більшість західноєвропейських країн передбачувано розташувалися у першій, «передовій», половині списку. Скажімо, Німеччина на 16–му місці, Іспанія — на 25–му, Велика Британія — на 31–му, Франція — 32–га, а Італії відвели 40–ву сходинку.

Як зазначають автори дослідження, загалом результати Глобального індексу миролюбності свідчать, що за останній рік світ став «дещо менш миролюбним» — зросла кількість масових заворушень та хвилювань, підвищилися показники злочинності. Водночас у передмові до рейтингу його укладачі наголошують, що індекс миролюбності «має довідковий характер і не покликаний виносити судження на адресу тієї чи іншої країни».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>