Давайте, куме, за Закумі!

10.06.2010
Давайте, куме, за Закумі!

Талісман «мундіалю» леопард Закумі — загальний улюбленець. (Фото Укрінформ.)

Сьогодні о 21–й годині за київським часом на стадіоні «Орландо» у Йоганнесбурзі стартує церемонія відкриття ХІХ чемпіонату світу, який знову пройде без збірної України. Усі гроші, зібрані з концерту, підуть на допомогу біднякам. Свисток про початок першого матчу узбецький рефері Ірматов дасть завтра о 17:00. Уперше світовий футбольний форум завітав до Африки. З такої нагоди ФІФА розщедрилася й виставила рекордну суму призового фонду — $420 млн.

Цього разу «мундіаль» відбудеться взимку — адже в ПАР, як і в усій Південній Півкулі, зараз порівняно холодніша пора року. На сьогодні в Йоганнесбурзі синоптики передбачають дощі і плюс 17–18. А ще — як тло великого футбольного свята — прогнозують несамовите дзижчання вувузел впродовж усього місяця, доки триватиме чемпіонат. Вувузели — це такі довгі дудки, які дратують усіх любителів футболу, крім місцевих. На трибунах у ПАР це масове явище, тож або звикайте, або притишуйте звук телеприймачів. І вболівайте. Шкода, що знов за чужих.

 

ЗНАЙ НАШОГО!

Українська Рукавиця — у складі Socceroo

Ті з українців, хто не знає, за кого вболівати на чемпіонаті світу, і не має жодного «національного» інтересу, може звернути увагу на збірну Австралії. Це єдина збірна, у складі якої на «мундіаль» поїхав українець, та ще й народжений в Україні.

Микита Рукавиця (англ. — Nikita Rukavytsya) народився в Миколаєві 1987 року. Там осягав футбольні ази в ДЮСШ «Торпедо», доки в 2001–му з батьками переїхав на Зелений континент — у Перт. У своєму третьому сезоні в професіональному футболі, 2008/09, граючи за команду «Перт глорі», Рукавиця отримав «Приз Гаррі К’юелла» найкращому молодому футболістові чемпіонату Австралії.

Микита грає на позиції нападника в бельгійському клубі «Руселаре» (на правах оренди), належить голландському «Твенте». Він не потрапляє до «основи» Socceroo (це така жаргонна назва збірної Австралії), але на заміну виходить регулярно.

 

ШАНСИ

Котирування букмекерської контори «Вільям Хілл» на виграш ЧС–2010

Іспанія — 4:1

Бразилія — 4,5

Аргентина — 6,5

Англія — 8

Голландія — 10

Німеччина — 14

Італія — 16

Франція — 20

Португалія — 25

Кот–д’Івуар — 50

Сербія — 66

Мексика, США, Чилі — 80

Камерун, Парагвай, Уругвай — 100

Гана — 125

Австралія, Данія, Нігерія, ПАР — 150

Греція — 200

Швейцарія, Півд. Корея — 250

Словаччина — 300

Японія, Словенія — 400

Алжир — 500

Гондурас — 1000

КНДР, Нова Зеландія — 2000

 

ПРЕДСТАВЛЯЄМО УЧАСНИКІВ

Група G: Бразилія, Португалія, Кот–д’Івуар, КНДР

Від матчів цього квартету очікують особливої видовищності, адже тут виступають команди, які пропагують атакувальний футбол. На тлі трьох потужних збірних, які з 15 червня й боротимуться за дві путівки до 1/8 фіналу, північні корейці виглядають хлопчиками для биття. Утім, представники тоталітарної комуністичної країни, схожої на великий концтабір, обіцяють боротися за перемогу в кожному матчі.

На думку букмекерів, перші три поєдинки в ПАР для бразильців стануть лише розминкою (коефіцієнт на вихід із групи — 1,08). Шансами на загальну перемогу в турнірі південноамериканці поступаються лише Іспанії. Чемпіон світу 1994 року, а нині — головний тренер «пентакампеонів» Карлос Дунга міг би набрати кілька боєздатних колективів, тому до числа 23 обраних потрапили далеко не всі визнані зірки. Скажімо, тренер не включив до заявки Роналдіньйо, Пато й Адріано. Можливо, тому, що Дунга, на відміну від традиційної бразильської системи («ви заб’єте нам стільки голів, скільки зможете, а ми — скільки захочемо») велику увагу приділяє грі в обороні й контратакам. У відбірковому турнірі «жовто–зелені» відзначилися найбільшою кількістю забитих м’ячів (34) і найменшою — пропущених (11).

У кожній лінії п’ятиразових чемпіонів світу набереться достатньо зірок, здатних при цьому втілювати задуми тренера: Дані Алвеш, Лусіо, Майкон, Кака, Робіньйо, Луїс Фабіано, Графіте. Українським фанам добре знайомий екс–хавбек «Шахтаря» Елано Блумер, котрий спочатку переїхав до «Манчестер Сіті», а нині грає в «Галатасараї».

Імовірніше за все, компанію Бразилії в другому раунді складе збірна Португалії (коефіцієнт — 1,50). «Європейські бразильці» постійно значаться серед фаворитів найпрестижніших турнірів, але сходити на п’єдестал їм вдавалося дуже рідко: у 1966 році португальці вирвали в збірної СРСР «бронзу» чемпіонату світу, а в 2004–му здобули «срібло» домашнього чемпіонату Європи.

Кваліфікаційний турнір підопічні Карлуша Кейруша подолали зі скрипом. За право поїхати на «мундіаль» їм навіть довелося битися у «плей–оф» із боснійцями. Найпотужніша в команді — середня лінія. Щоправда, днями збірна зазнала помітної втрати: півзахисник «МЮ» Нані отримав травму лівого плеча на тренуванні в Лісабоні й до ПАР не полетів. За себе й того хлопця працюватимуть Деку, Рауль Мейрелеш, Кріштіано Роналдо, Тіагу; в атаці старатимуться передусім натуралізований бразилець Лієдсон зі «Спортинга» та форвард «Вердера» Угу Алмейда.

Обов’язково кине виклик португальцям у суперечці за другу позицію колектив із Кот–д’Івуар (коеф. — 2,05). Хоча команда дебютувала на чемпіонатах світу лише чотири роки тому, її авторитет доволі високий, адже футболісти нинішнього покоління грають у пристойних європейських клубах. Зараз усі просто моляться на свого капітана й зірку «Челсі» Дідьє Дрогба. Нещодавно в контрольному матчі Берега Слонової Кістки з японцями Дрогба зламав руку, через що його участь у «мундіалі» опинилася під великим питанням. Лікарі навряд чи повернуть форварда у стрій до першого поєдинку — із Португалією, але постараються це зробити до, можливо, вирішального побачення в групі — з Бразилією.

Утім у когорті шведського фахівця Свена–Йорана Ерікссона є достатньо кваліфікованих виконавців: Яя Туре з «Барселони», Коло Туре з «Ман. Сіті», Калу з «Челсі», Ебуе з «Арсеналу».

Відвертим аутсайдером квартету є збірна Корейської Народно–Демократичної Республіки (коеф. — 15). Як відомо, за вказівкою лідера держави Кім Чен Іра тамтешнє телебачення показуватиме винятково переможні (?!) матчі своєї команди. Тож, найімовірніше за все, жодної зустрічі ЧС–2010 у КНДР не побачать і, більше того, не знатимуть результатів жодних інших поєдинків.

На «мундіаль» команда КНДР пробилася вдруге. Перша поява датована далеким 1966 роком — тоді команда змогла дійти до чвертьфіналу, обігравши італійців. Нинішній колектив, символом якого є крилатий кінь, уже три роки очолює Кім Чон Хон. Як колишній захисник, збірній він прищепив оборонний футбол. І... заборонив журналістам стежити за тренуваннями. Найвідомішим у команді є форвард японського клубу «Кавасакі» Чжон Тае Се на прізвисько «Північнокорейський Руні», а капітан Хонг Йонг Джо грає в Росії за «Ростов». Для європейців гравці КНДР і так на одне обличчя, так у їхній збірній ще й п’ять гравців із прізвищем Рі та стільки ж — Кім.

Група H: Іспанія, Швейцарія, Гондурас, Чилі

Чинний чемпіон Європи — збірна Іспанії — свій турнірний шлях на світовій першості починає 16 червня — в останній день, відведений для матчів першого туру. Тому «Червона фурія» позавчора ще перебувала на батьківщині, де перевіряла свою готовність до африканських баталій у поєдинку з поляками (6:0).

Після підкорення іспанцями в 2008 році Європи у світі заговорили, що «спляча красуня» з Піренеїв нарешті прокинулася. Дивно, але для однієї з найсильніших збірних планети, яка завжди легко проходила тривалі відбіркові турніри і без особливих проблем долала групову стадію на «мундіаліях», непосильним тягарем ставали матчі «плей–оф». Лише одного разу в далекому 1950 році піренейці дісталися півфіналу, а найчастіше (чотири рази) зупинялися на стадії 1/4.

Підкорювати ПАР іспанська футбольна федерація доручила Вісенте Дель Боске. Кажуть, що саме цьому чоловіку з розкішними вусами найкраще вдавалося знаходити спільну мову з «галактичними» зірками мадридського «Реалу», з якими він двічі вигравав Лігу чемпіонів. Тож немає сумніву, що й у збірній, де пліч–о–пліч грають затяті суперники з Мадрида (Касільяс, Серхіо Рамос, Хабі Алонсо) та Барселони (Вальдес, Пуйоль, Іньєста, Хаві, Вілья), Дель Боске зможе створити дружню робочу атмосферу, аби виправдати сподівання букмекерів. Ті вважають іспанців головними фаворитами змагань (коеф. на вихід із групи — 1,02).

Виконанню першочергових цілей «Фурії роха» заважатимуть чилійці (шанси на потрапляння до 1/8 фіналу — 1,65) та швейцарці (2,40). Футболісти з Гондурасу (6,00), навряд чи зможуть попсувати нерви найсильнішій команді Європи.

Збірна Чилі на світову першість потрапила після 12–річної перерви завдяки старанням непоганого стратега аргентинця Марсело Б’єлси (серед десяти команд Південної Америки у відборі чилійці показали другий результат). Дарма, що зі своїми співвітчизниками Б’єлса провалився на «мундіалі»–2002, не змігши вийти із групи. Після ери Марсело Саласа та Івана Саморано у заявці чилійців віднайти бодай одне знамените ім’я важко. Наставник чилійців покладається передусім на досвідчених Умберто Суасо із «Сарагоси» та Матіаса Фернандеса з лісабонського «Спортинга».

Швейцарці за математичними розрахунками повинні посісти в квартеті лише третє місце, хоча їхня нинішня команда на чолі з німцем Отмаром Хітцфельдом може замахнутися й на більше. Достатньо згадати, що саме швейцарці протистояли в 1/8 фіналу збірній України на минулій планетарній першості. Зараз же біля титулованого 61–річного наставника та 30–річного капітана Александра Фрая зібралися змужнілі та загартовані боями в провідних європейських чемпіонатах футболісти: Бенальйо з «Вольфсбурга», Дердійок та Барнетта з «Байєра», Сендерос з «Арсеналу».

Про футбольні досягнення команди з Гондурасу навряд чи хтось чув. Більше нам відомий колишній президент цієї країни Мануель Селайя, який упродовж зими не зникав з екранів телевізорів, намагаючись у боротьбі з «повстанцями» повернутися на найвищу державну посаду. А тепер ось маємо нагоду познайомитися з головними футбольними особами цієї центральноамериканської держави. На чолі збірної стоїть Рейнальдо Руеда, а головна зірка команди — Давид Суасо із «Дженоа», який свого часу пограв і за міланський «Інтер».

 

НАЙ–НАЙ...

Наймолодший гравець на ЧС–2010 — данець Крістіан Еріксен — 18 років 120 днів на час початку першого матчу збірної Данії.

Найстарший — голкіпер Англії Девід Джеймс — 39 років 284 дні.

Наймолодший суддя — Равшан Ірматов (Узбекистан) — 32 роки.

Найвищий на зріст — серб Нікола Жигич — 202 см.

Найнижчий — Даніло Елвіс Турсіос зі збірної Гондурасу — 164 см.

Найбільше разів брала участь у фінальних частинах чемпіонатів світу збірна Бразилії — всі 19; далі — Німеччина й Італія — по 17, Аргентина — 15, Мексика — 14.

Уперше приїхали на «мундіаль» як самостійні збірні Сербія та Словаччина.

 

КАЛЕНДАР

Група А

11 червня, пт

ПАР — Мексика Йог–бург («СС») 17:00 УТ–1

Уругвай — Франція Кейптаун 21:30 ICTV

16 червня, ср

ПАР — Уругвай Преторія 21:30 УТ–1, ICTV

17 червня, чт

Франція — Мексика Полокване 21:30 УТ–1, ICTV

22 червня, вт

Мексика — Уругвай Рюстенбург 17:00 ICTV

Франція — ПАР Блумфонтейн 17:00 УТ–1

 

Група B

12 червня, сб

Півд. Корея — Греція Порт–Елізабет 14:30 УТ–1, ICTV

Аргентина — Нігерія Йог–бург («ЕП») 17:00 УТ–1, ICTV

17 червня, чт

Аргентина — Півд. Корея Йог–бург («СС») 14:30 УТ–1, ICTV

Греція — Нігерія Блумфонтейн 17:00 УТ–1, ICTV

22 червня, вт

Греція — Аргентина Полокване 21:30 ICTV

Нігерія — Півд. Корея Дурбан 21:30 УТ–1

 

Група C

12 червня, сб

Англія — США Рюстенбург 21:30 УТ–1, ICTV

13 червня, нд

Алжир — Словенія Полокване 14:30 УТ–1, ICTV

18 червня, пт

Словенія — США Йог–бург («ЕП») 17:00 УТ–1, ICTV

Англія — Алжир Кейптаун 21:30 УТ–1, ICTV

23 червня, ср

США — Алжир Преторія 17:00 ICTV

Словенія — Англія Порт–Елізабет 17:00 УТ–1

 

Група D

13 червня, нд

Сербія — Гана Преторія 17:00 УТ–1, ICTV

Німеччина — Австралія Дурбан 21:30 УТ–1, ICTV

18 червня, сб

Німеччина — Сербія Порт–Елізабет 14:30 УТ–1, ICTV

19 червня, сб

Гана — Австралія Рюстенбург 17:00 УТ–1, ICTV

23 червня, ср

Австралія — Сербія Нелспрейт 21:30 ICTV

Гана — Німеччина Йог–бург («СС») 21:30 УТ–1

 

Група E

14 червня, пн

Голландія — Данія Йог–бург («СС»)14:30 УТ–1, ICTV

Японія — Камерун Блумфонтейн 17:00 УТ–1, ICTV

19 червня, сб

Голландія — Японія Дурбан 14:30 УТ–1, ICTV

Камерун — Данія Преторія 21:30 УТ–1, ICTV

24 червня, чт

Данія — Японія Рюстенбург 21:30 ICTV

Камерун — Голландія Кейптаун 21:30 УТ–1

 

Група F

14 червня, пн

Італія — Парагвай Кейптаун 21:30 УТ–1, ICTV

15 червня, вт

Н. Зеландія — Словаччина Рюстенбург 14:30 УТ–1, ICTV

20 червня, нд

Словаччина — Парагвай Блумфонтейн 14:30 УТ–1, ICTV

Італія — Н. Зеландія Нелспрейт 17:00 УТ–1, ICTV

24 червня, чт

Парагвай — Н. Зеландія Полокване 17:00 –

Словаччина — Італія Йог–бург («ЕП») 17:00 УТ–1, ICTV

 

Група G

15 червня, вт

Кот–д’Івуар — Португалія Порт–Елізабет 17:00 УТ–1, ICTV

Бразилія — КНДР Йог–бург («ЕП») 21:30 УТ–1, ICTV

20 червня, нд

Бразилія — Кот–д’Івуар Йог–бург («СС») 21:30 УТ–1, ICTV

21 червня, пн

Португалія — КНДР Кейптаун 14:30 УТ–1, ICTV

25 червня, пт

КНДР — Кот–д’Івуар Нелспрейт 17:00 ICTV

Португалія — Бразилія Дурбан 17:00 УТ–1

 

Група H

16 червня, ср

Гондурас — Чилі Нелспрейт 14:30 УТ–1, ICTV

Іспанія — Швейцарія Дурбан 17:00 УТ–1, ICTV

21 червня, пн

Чилі — Швейцарія Йог–бург («ЕП») 17:00 УТ–1, ICTV

Іспанія — Гондурас Порт–Елізабет 21:30 УТ–1, ICTV

25 червня, пт

Швейцарія — Гондурас Блумфонтейн 21:30 УТ–1

Чилі — Іспанія Преторія 21:30 ICTV

 

1/8 фіналу

26 червня, сб

№49. 1А............... — 2В............... Порт–Елізабет 17:00 УТ–1

№50. 1С............... — 2D............... Рюстенбург 21:30 УТ–1

27 червня, нд

№51. 1D............... — 2C............... Блумфонтейн 17:00 ICTV

№52. 1B............... — 2A............... Йог–бург («СС») 21:30 УТ–1

28 червня, пн

№53. 1E............... — 2F............... Дурбан 17:00 ICTV

№54. 1G............... — 2H............... Йог–бург («ЕП») 21:30 ICTV

29 червня, вт

№55. 1F............... — 2E............... Преторія 17:00 ICTV

№56. 1H............... — 2G............... Кейптаун 21:30 УТ–1

1/4 фіналу

2 липня, пт

№57. П53............... — П54............... Порт–Елізабет 17:00 ICTV

№58. П49............... — П50............... Йог–бург («СС») 21:30 ICTV

3 липня, сб

№59. П52............... — П51............... Кейптаун 17:00 ICTV

№60. П55............... — П56............... Йог–бург («ЕП») 21:30 ICTV

1/2 фіналу

6 липня, вт

№61. П58............... — П57............... Кейптаун 21:30 УТ–1, ICTV

7 липня, ср

№62. П59............... — П60............... Дурбан 21:30 УТ–1, ICTV

За третє місце

10 липня, сб

№63. Л61............... — Л62............... П.–Елізабет 21:30 УТ–1, ICTV

Фінал

11 липня, нд

№64. П61............... — П62............... Йоганнесбург («СС») 21:30 УТ–1, ICTV

 

Після пари команд вказано місто, де відбудеться гра (для Йоганнесбурга — уточнення про стадіон: «Соккер Сіті» («СС») або «Елліс Парк» («ЕП»)); час початку матчу — київський; канал, що показує матч в Україні.

У парах «плей–оф»: 1, 2 — місце в групі; П — переможець пари, Л — «лузер» у парі.

 

АРЕНИ

місто стадіон місткість

Йоганнесбург «Соккер Сіті» 94 700

«Елліс Парк» 62 567

Дурбан «Мозес Мабіда» 70 000

Кейптаун «Кейптаун» 69 070

Преторія «Лофтус Версфельд» 51 760

Порт–Елізабет «Нельсон Мандела–бей» 48 000

Блумфонтейн «Фрі стейт» 48 070

Полокване «Пітер Мокаба» 46 000

Рюстенбург «Роял Бафокенг» 44 530

Нелспрейт «Мбомбела» 43 589

 

ПОВПРЕДИ

На ЧС–2010 чемпіонат України представляють лише двоє гравців, і обидва — з «Динамо»: захисник Юссуф Айїла (збірна Нігерії) та півзахисник Мілош Нінкович (Сербія).

Можна згадати, що цього разу на «мундіаль» поїхали ще двоє колишніх представників українських клубів: екс–«гірник» Елано (Бразилiя) та колишній «метадон» Яя Туре (Кот–д’Івуар).

Для порівняння: аж 15 футболістів на «мундіалі» належать російським клубам. Із них троє представляють збірну Нігерії, по два — Сербію і Словаччину, по одному — Австралію, Південну Корею, КНДР, ПАР, Португалію, Словенія, Чилі та Японію.

Найбільше ж гравців виступають у англійських клубах — 117.

Серед клубів найширше представлені «Барселона» й «Челсі» — по 13, «Ліверпуль» — 12, «Баварія» — 11, «Арсенал», «Інтер», «Панатинаїкос» та «Реал» — по 10.

У збірних Англії, Італії та Німеччини всі викликані на чемпіонат світу гравці представляють вітчизняні клуби.

Збірна Нігерії єдина складається всуціль із легіонерів.

* * *

На ЧС–2006 було 25 резидентів української першості. Крім футболістів збірної України, тоді аж шестеро представляли інші національні команди: по двоє — Польщу, Сербію та Хорватію.

На ЧС–2002 чемпіонат України представляли двоє нігерійців.