Смертельна гігієна

01.06.2010

Історія нашої цивілізації засвідчує, що розв’язання дрібної проблеми нерідко породжує набагато більші та «зубастіші» негаразди. Для прикладу, за радянських часів батьки виводили вошей у дітей таким способом: щедро намащували волосся дустом ДДТ та зав’язували косинкою чи поліетиленовим пакетом, щоб «настоялося» і «всі паразити повиздихали». Воно пече, сльози рікою, в носі свербить, але діти терпіли. Що поробиш — засіб надійно вбивав комах. А потім з’ясувалося, що дуст небезпечний для здоров’я: канцерогенна речовина накопичується в організмі й нічим звідти не виводиться. Набравши певну дозу, дуст спричиняє рак...

Аналогічні «розборки» стосовно корисності–шкідливості в останні роки проходить такий популярний косметичний продукт, як тальк. За статистикою, близько 40 відсотків жінок із розвинених країн користуються присипками з тальком для щоденної інтимної гігієни. Але вчені з медичної школи Гарварда з’ясували, що цей засіб може становити серйозну небезпеку для жіночого здоров’я. Американські вчені виявили, що регулярне нанесення присипок із тальком на жіночі статеві органи значно підвищує ризик розвитку раку ендометрію (слизової оболонки матки), повідомляє «Медпортал». Усього один тиждень застосування засобу збільшує ризик розвитку раку матки на 24%. У групі особливого ризику опинилися жінки, які пройшли період менопаузи, і ті, у кого є генетична схильність до раку.

А нещодавні дослідження довгострокових ефектів цієї речовини показали, що її регулярне використання може суттєво підвищувати ризик розвитку раку яєчника (на 41% порівняно з жінками, які не використовували присипки з тальком).

За словами дослідників, така залежність може бути пов’язана з тим, що дрібні частки тальку потрапляють у внутрішні статеві органи і залишаються там на довгі роки, викликаючи хронічне запалення. А затяжне запалення, у свою чергу, зменшуючи місцевий імунітет, створює сприятливі умови для злоякісного переродження клітин ендометрію і швидкого розмноження ракових клітин.

Проаналізувавши результати дослідження, експерти порекомендували всім жінкам раз і назавжди відмовитися від використання присипок, які містять тальк.

 

ДО РЕЧІ

Експерти зазначають, що, з хімічної точки зору, тальк схожий на азбест — потужний канцероген, вдихання часток якого може спричинити бронхіальну карциному (рак легенів) і мезотеліому (злоякісну пухлину плеври або очеревини).