Саакашвілі на висоті

01.06.2010

Грузія підбиває підсумки місцевих виборів, які відбулися минулої неділі. Окрім депутатів 64 міських рад, громадяни вперше прямим голосуванням обирали мера Тбілісі — раніше очільника столиці призначала міськрада. До цих виборів була прикута особлива увага, адже вони вважалися тестом на довіру народу до чинного президента Михаїла Саакашвілі і можливістю визначити його наступника. Сам Саакашвілі, який зараз відбуває другу каденцію (а тому вже не зможе взяти участь у наступних президентських виборах 2013 року), свого часу теж «стартував» у президентське крісло з посади міського голови столиці.

Станом на вчора по обіді повний підрахунок голосів було завершено ще не по всіх округах, але попередні результати виборів свідчили про те, що чинний глава держави склав іспит на «відмінно». Загалом у виборах брали участь 14 політичних партій та три виборчі блоки, а за посаду мера Тбілісі боролися дев’ять кандидатів. І в більшості з 64 регіонів, включно зі столицею, перемогли представники президентської партії Об’єднаний національний рух.

У неділю екзит–пол, проведений американською компанією «Едісон рісерчер», пророкував упевнену перемогу в Тбілісі однопартійцю та соратнику Саакашвілі Гігі Угулаві. Інше опитування на виході з виборчих дільниць, організоване опозицією, віддавало булаву його опоненту, лідеру опозиційного Альянсу за Грузію Іраклієві Аласанії. Але вчорашні підрахунки ЦВК засвідчили беззаперечне лідерство Угулави, який станом на 12:00 набирав понад 53 відсотки голосів. Його найближчі конкуренти — Аласанія та Георгій Чантурія — отримали, відповідно, 20 і 11 відсотків.

За виборами стежили близько 2 тисяч міжнародних спостерігачів від 40 організацій, у тому числі 200 представників від ОБСЄ, що для місцевих виборів є великою рідкістю. Згідно з їхніми оцінками, вибори були прозорими й демократичними.

Участь у голосуванні взяло трохи менше 50 відсотків виборців, що значно більше порівняно з минулими регіональними виборами 2006 року.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

На виборах до Нижньої палати парламенту Чехії, набравши понад 22 відсотки голосів (56 із 200 депутатських мандатів), перемогла правляча ліва Соціал–демократична партія. При цьому владу СДПЧ втратила, оскільки коаліційну більшість сформували праві сили: Громадянська демократична партія, яка заручилася на виборах підтримкою 20,2 відсотка виборців, партія ТОП09 (16,7%) та центристська Партія громадських справ (10,9%). Також до парламенту впевнено пройшла Комуністична партія Чехії і Моравії (11,3%).

* * *

У неділю на виборчі дільниці прийшли і громадяни Колумбії, які обирали президента на зміну Альваро Урібе — він завершує другу каденцію і втретє поспіль балотуватися не має права. У першому турі перемогу здобув колишній міністр оборони Хуан Мануель Сантос, якого підтримали 47 відсотків виборців. Його головний суперник, кандидат від Партії зелених і колишній мер столиці Колумбії Боготи Антанас Мокус, набрав 22 відсотки голосів. 20 червня відбудеться другий тур виборів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>