Холодним Молотом

01.06.2010
Холодним Молотом

Попри перевагу Віталія, поляк протримався на ногах до десятого раунду. (Фото Рейтер.)

Щоразу хтось із суперників братів Кличків дає «кличкофобам» надію: ну, може, ось тепер незграбний, некрасивий, занадто прагматичний бокс у виконанні українських атлетів зазнає фіаско. Утім чемпіони впевнено розвіюють ці ілюзії — Клички раз по раз доводять свою перевагу в силі, тактиці й техніці. Так сталося і в суботньому бою Віталія з чемпіоном Європи Альбертом Сосновським.

На арену футбольного стадіону в Гельзенкірхені, за присутності близько 45 тисяч глядачів (трибуни вміщують понад 60), українець і поляк вийшли, коли в Києві вже почалася нова доба. Претендент на прізвисько Дракон, як і обіцяв, у захисті не відсиджувався, проте діставати Кличка йому в стартових раундах не вдавалося. Перший чіткий удар Сосновського пройшов лише в третьому відрізку бою. Та й загалом Альберт, хоч і намагався вистрибувати з трусів, за весь матч потурбував Доктора Сталевого Молота лише кілька разів. 38–річний чемпіон тримав суперника на зручній дистанції за рахунок більшого розмаху рук і переваги в зрості, тож регулярно проводив доволі різноманітні й успішні атаки. Утім Альберт — боєць із характром — дотягнув до «чемпіонських» раундів. Та коли після чергового планомірного «обстрілу» поляк у десятому раунді опинився на підлозі, суддя, подивившись у його понурені очі, ухвалив справедливе рішення зупинити поєдинок.

Ця перемога стала для Віталія ювілейною — сороковою — на професіональному ринзі; 38 із них українець здобув достроково.

Хто буде наступним суперником Кличка–старшого? Сам чемпіон найперше хотів би битися з володарем пояса WBA Девідом Хеєм і навіть пропонує темношкірому британцеві рівний розподіл гонорару. Натомість активізувався перший номер рейтингу WBC кубинець Соліс. Але, за умовою цієї організації, на шляху до Віталія він має пройти російського велетня Валуєва.

 

ПІСЛЯМОВА

Альберт Сосновський,
екс–претендент на пояс WBС:

— Програвати завжди неприємно, тому я засмучений. Я бився непогано, але Віталій — великий боксер, йому важко протистояти. Я міг би продовжити бій у десятому раунді, але пручатися було вже марно, бо Кличко незабаром би точно мене нокаутував. Тож суддя правильно вирішив, зупинивши поєдинок.

Віталій Кличко,
чемпіон світу за версією WBС:

— Не скажу, що захистити титул було просто. Сосновський — справді молодець, я бачив у його очах жагу боротьби. Хоча він і програв, але бився мужньо. Мені ж удалося перемогти за рахунок досвіду — я бачив помилки суперника й використовував їх.

До бою я підійшов у гарній формі, та й зараз, після нього, почуваюся непогано. Тому прагну продовжувати кар’єру. Хочу побити чемпіона світу WBA Девіда Хея та екс–чемпіона Миколу Валуєва.

Одланьєр Соліс,
перший номер рейтингу WBC:

— Я чув, що Віталій хоче битися з Хеєм чи Валуєвим, але це смішно! Росіянина побили Хей і Чагаєв, а британець уже відмовлявся від бою з Кличком. До того ж я його [Хея] колись нокаутував. Виходить, що я єдиний гідний суперник для українця.