Париж заливає

01.06.2010
Париж заливає

Олена Бондаренко в матчі проти Єлени Янкович. (Фото Рейтер.)

Учора ввечері, коли цей номер «УМ» уже пішов до друку, свій матч у парному розряді повинні були провести останні представниці України на «Ролан Гарросі» — Катерина та Олена Бондаренко. Сестри вже припинили боротьбу в «одиночці», тож можуть повністю сконцентруватися на виступах у дуеті. У третьому колі жереб вивів українок на Надію Петрову та Саманту Стосур (Росія/Австралія, 4).

Дощова погода, через яку відкладали вчорашні ранкові матчі, допомагає тенісисткам краще відновитися після попередніх поєдинків. Трохи більше додатковий відпочинок, певно, знадобився старшій із сестер — Олені, яка пізнього вечора суботи билася із сербкою Єленою Янкович (4–й номер посіву). Шкода, але за відносно рівної гри Олену підвели нерви. Особливо це відчувалося у вирішальний момент другого сету — на «тай–брейку» за рахунку 3:3 українка порвала на ракетці струну, а з новим знаряддям спільної мови не знайшла — 4:6, 6:7 (3:7).

Слід відзначити, що обидві суперниці українок продовжують виступи в «одиночці». Стосур (7) учора надвечір сенсаційно виграла матч 1/8 фіналу у фаворитки турніру за весією букмекерів — бельгійки Жустін Енен (22). Саманті знадобилися три сети — 2:6, 6:1, 6:1. Перед тим Енен у принциповому дводенному протистоянні перемогла іншу екс–очільницю рейтингу WTA, Марію Шарапову з Росії — 6:2, 3:6, 6:3. Здавалося, видатна бельгійка тріумфально повернеться у «Великий шолом» після тривалої перерви, аж тут — поразка ще в четвертому раунді.

У свою чергу Надя Петрова (19) у четвертому колі вперше в кар’єрі подужала Венус Вільямс (2) — 6:4, 6:3 — і готується до чвертьфіналу зі своєю співвітчизницею Оленою Дементьєвою (5). Олена напередодні в матчі четвертого раунду легко здолала південноафриканку Схепперс.

А молодша сестра Уїльямс, Серена, вчора в матчі 1/8 фіналу обіграла Шахар Пеер з Ізраїлю — двічі по 6:2.

Із наших чоловіків найдовше протримався «на плаву» Олександр Долгополов. Похід по трофей він припинив у 1/16 фіналу, поступившись іспанцеві Ніколасу Альмагро (19) — 3:6, 3:6, 4:6. Однак і такий результат можна вважати дуже успішним. Адже Сашко виявився першим українцем за останні 11 років (після Андрія Медведєва), якому вдалося дійти до третього раунду таких престижних змагань. Зачохлив ракетку Долгополов–молодший і в парі — з узбеком Денисом Істоміним у другому колі програв польському дуету Фірстенберг/Матковський — 1:6, 4:6. На цьому ж етапі парних змагань розпрощався з Парижем і Сергій Стаховський. Кривдниками українця та росіянина Михайла Южного стали «чехо–словаки» — Франтішек Чермак та Міхал Мертінак — 3:6, 2:6.

Водночас Южний продовжує «одиночне плавання»: травма француза Жо–Вільфреда Тсонга дозволила росіянину без бою пройти до чвертьфіналу, де його чекає чех Томас Бердих (15). Переможець цієї пари у півфіналі позмагається з кращим у поєдинку Роже Федерер (Швейцарія, 1) — Робін Содерлінг (Швеція, 5). До фіналу в мокрому Парижі пливуть і головний «ґрунтовик», іспанець Рафаель Надаль (2), та сіяний третім Новак Джокович (учора серб обіграв Роббі Джинепрі зі США — 6:4, 3:6, 6:1, 6:2). А ось американця Енді Роддіка (6), використавши лише три сети, ще в суботу вибив сенсаційний представник Росії Теймураз Габашвілі. Щоправда, вчора в матчі четвертого раунду етнічного грузина у чотирьох сетах переміг Юрген Мельцер з Австрії (15).

А на юніорському турнірі «Гарроса» все тільки починається. Тут перше коло пройшли обидві українки: Еліна Світоліна у трьох партіях перемогла словачку Чепелову, а Людмилі Кіченок і двох сетів вистачило для перемоги над японкою Одзакі.