Шлях у Європу — через Альпи

28.05.2010
Шлях у Європу — через Альпи

Юлія Манагарова зробила найбільший внесок у розгром швейцарок.

На відміну від інших ігрових видів спорту, для українських гандболісток участь у континентальній першості не є чимось видатним. Срібні призерки чемпіонату Європи 2000 року сприймають це як щось само собою зрозуміле — швидше, фурор викликало б непотрапляння наших дівчат до фінальної частини. І нинішній відбір на Євро–2010 це лише підтвердив.

Ще кілька років тому Європейська федерація обмежувала кваліфікаційний раунд поєдинками «плей–оф», але тепер вирішила збільшити кількість міжнародних матчів, провівши цілий груповий турнір. Щоправда, чимало зустрічей носили прохідний характер — труднощів у фаворитів не виникло, адже їм потрібно було посісти перше чи друге місце в «пульці» з чотирьох команд. Тож 14 збірних із семи груп приєднаються до господарів фіналу, Данії й Норвегії, аби в грудні розіграти медалі Євро–2010.

Українські дівчата провели відбірковий раунд упевнено, не залишивши шансів слабшим португалкам і швейцаркам та зумівши взяти три очки в дуелях із головними конкурентками за лідерство у квартеті — румунками. Позавчора, за тур до завершення кваліфікації, підопічні Леоніда Євтушенка забезпечили собі першу сходинку, здобувши вольову перемогу в Швейцарії.

Передувала матчу десятиденна підготовка — спочатку 16 дівчат, викликаних тренерським штабом, тренувалися на базі в Кончі–Заспі, а потім у «товарняках» у Підмосков’ї обмінялися перемогами зі збірною Росії. Склад «синьо–жовтих» був практично бойовим: за сімейними обставинами відпросилася лише Олена Цигиця, натомість повернулася після річної паузи ветеран Марина Вергелюк.

У залі ж «Міттельхольц» швейцарського містечка Герцогенбухзее проблеми в гостей були лише на початку гри. Господарки на чолі з гравчинею німецького «Геппінгена» Ніколь Дінгель (у підсумку вона накидала 10 м’ячів) відірвалися навіть на три голи. Однак ще до перерви українки зрівняли рахунок, а вже за другі півгодини забезпечили впевнену перевагу. Найбільше у наших постаралася Юлія Манагарова з криворізького «Смарта», який став чемпіоном країни, — вона відзначилася сімома м’ячами. Підсобили молодій лідерці фіналістки Ліги чемпіонів із румунського «Олтхіма» — Анастасія Подпалова (6) та Регіна Шимкуте (4).

Завершальний матч збірної України у кваліфікації — із португалками, що відбудеться в неділю в запорізькому Палаці спорту «Юність», вже не матиме турнірного значення. Проте, думається, нашим вболівальникам приємно буде розділити зі спортсменками радість від успішного фінішу.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Жінки. Відбірковий турнір. Група 1. 5–й тур. Швейцарія — Україна — 24:33 (14:14), Португалія — Румунія — 23:44.

Турнірне становище: Україна — 9, Румунія — 7, Швейцарія — 4, Португалія — 0.