І тут усе — «мейд ін Чайна»

28.05.2010
І тут усе — «мейд ін Чайна»

Головна надія української жіночої команди Маргарита Песоцька — 45–й номер у світовому рейтингу. (Фото з архіву «УМ».)

Давно відомо, що найкращі майстри гри в настільний теніс живуть в Азії, а найбільше їх — у Китаї. Проте не всі уродженці Піднебесної отримують від долі шанс пограти в головній збірній, тому часто пакують валізи і вже під прапорами інших держав шукають світового визнання. Щоправда, скласти гідну конкуренцію своїм колишнім співвітчизникам поки що не можуть.

 

Завдання — зберегти «прописку»

За нерівними боями тенісних «слона і моськи» можна спостерігати на 50–му командному чемпіонаті світу, який 23 травня стартував у Москві. До білокам’яної з’їхалися представники 193 команд. 112 чоловічих збірних та 83 жіночих, розділившись на чотири дивізіони, упродовж восьми днів вирішуватимуть завдання різного роду. Члени елітної групи (по 24 чоловічі та жіночі команди) змагаються за медалі, тоді як решта учасників прагне покращити своє рейтингове місце, аби в перспективі зустрітися з фаворитами гри в пінг–понг.

Обидві наші збірні, завдяки складним математичним розрахункам та квотам Міжнародної федерації настільного тенісу, на світовій першості опинилися серед еліти. Однак матчі групового етапу показали, що «синьо–жовтим» ще зарано тягатися з грандами.

Жіноча команда (киянка Маргарита Песоцька, харків’янка Тетяна Сорочинська, донеччанка Ганна Гапонова та львів’янка Ірина Моцик) у своєму секстеті тріумфувала лише одного разу. Українки подужали (3:1) відвертого аутсайдера — збірну Франції. Три зустрічі наші програли «всуху» — 0:3. Колишні юніорки, маючи переможний досвід єврофорумів, нічого не змогли протиставити представницям північної та південної частин Корейського півострова та команді Гонконгу. У матчі ж з угорками наші лише огризнулися — 1:3.

Тож підсумкове п’яте місце в групі дозволить представницям України втрутитися лише в розподіл місць із 13–го по 24–те. Учора наших дівчат екзаменувала команда Австрії із двома китаянками «на борту».

Як розповіли «УМ» у Федерації настільного тенісу, «захмарних» завдань перед дівчатами ніхто й не ставив. «Головне, аби вони втрималися в першому ешелоні», — каже віце–президент Федерації настільного тенісу міста Києва Ізяслав Тираспольський.

І китайці не допоможуть?

Наші хлопці, так само як і жінки, посіли в групі передостанню, п’яту, сходинку, завдяки єдиній перемозі над румунами (3:2) й потрапили у «плей–оф» на тенісистів із КНДР. Решту матчів українська четвірка (Ярослав Жмуденко з Черкащини, львів’янин Олександр Дідух, донецький китаєць з українським паспортом Коу Лей та киянин Євген Прищепа) програла: південнокорейцям і чехам — із рахунком 0:3, шведам і збірній Тайваню — 2:3.

Про шанси чоловічої збірної України залишитись у списку 24 найсильніших команд світу (наразі 28–й рядок рейтингу вимагає посісти на московському турнірі місця не нижче 18–го) пан Тираспольський висловився песимістично. «Думаю, що хлопці не зможуть досягти потрібного результату. А як інакше може бути? У країні немає нормальних умов для підготовки спортсменів: мало тренувальних залів, бракує бюджетного фінансування, провідні тенісисти грають у зарубіжних клубах. Останні півтора року ми виживаємо лише завдяки фінансовій допомозі президента федерації — народного депутата Валентина Ландика», — розповідає про реалії українського пінг–понгу Ізяслав Михайлович.

Що стосується сили китайської збірної, то на груповому етапі ще не знайшлося жодного тенісиста, який би зміг перемогти китайця бодай в одному окремо взятому поєдинку, не кажучи вже про командне протистояння.