Тримайся, сестро!

20.05.2010
Тримайся, сестро!

Андрій Парубій.

Чергове обурення опозиції викликало затримання у вівторок у Львові рідної сестри народного депутата Андрія Парубія — 31–річної Олени Парубій. «Нашоукраїнець», якого просить позбавити недоторканності Генпрокуратура у зв’язку з подіями у парламенті під час ратифікації харківських угод 27 квітня, розцінює арешт молодшої сестри не інакше як репресію проти його родини з боку влади. Оленку Андрій виховував змалку, після загибелі матері в автокатастрофі, тож влада напевно знає, що вона — одна з найдорожчих йому людей.

«Я переконаний, що це широкомасштабні репресії. Я хочу сказати владі: якщо хочете вдарити по мені — бийте по мені! Не чіпайте моєї рідної людини. Це не по–чоловічому! Вони хочуть знищити мою родину, бо побачили, що не можуть залякати мене, тому пробують залякати мою родину. Просто у влади здали нерви, і вони фабрикують цю білими нитками шиту справу для того, щоб вдарити по мені!» — обурюється член групи «За Україну!». За його словами, за сестрою, яка очолює управління роботи з фізичними особами департаменту Податкової інспекції Сихівського району Львова, давно вели спостереження, а у вівторок здійснили провокативну дію з метою дискредитації. І це при тому, що вдома на жінку чекає двомісячна донечка.

Прес–служба обласної міліції Львівщини повідомила, що за підозрою в отриманні хабара на суму 2 тис. дол. затримали трьох податківців районної інспекції — керівника управління та двох начальників відділів. За версією міліції, вони вимагали гроші у бізнесмена за сприяння, але той звернувся в УБОЗ. Правоохоронці наполягають, що податківців «узяли» одразу ж після отримання хабара. У кабінеті одного з них нібито виявили ще 14 тис. грн. і 800 доларів США. За словами начальника обласної міліції Михайла Цимбалюка, жодної політики тут немає, бо «коли підприємець написав заяву в УБОЗ, у ній не було прізвищ, а лише посади осіб, які вимагали хабар». До того ж заяву підприємця міліція перевіряла спільно з підрозділом протидії корупції ДПА, повідомляє УНІАН. Матеріали вже передали до прокуратури, яка має порушити кримінальну справу. Пані Парубій відпустили після втручання Банкової — її одразу госпіталізували, бо жінці стало зле.

На думку заступника голови адміністрації Президента Ганни Герман, слідчі мають з’ясувати, чи мав місце хабар, натомість влада зробила все, щоб її випустили з–під арешту, щоб ніхто не думав, що хтось намагається «братові мстити сестрою». «Я знаю її з давніх років. Вона росла без мами, вони з Андрієм виховувалися сиротами. Це дуже гарні люди, Андрій дуже гарний чоловік, я не пам’ятаю, щоб Андрій хоч муху скривдив у своєму житті», — каже пані Герман.

Андрій Парубій у коментарі «УМ» зазначив, що тримає зв’язок із сестрою телефоном. Жінці регулярно змінюють крапельниці. На думку нардепа, навіть у лікарні продовжується затримання сестри. Адже навколо лікарні постійно крутиться двоє співробітників УБОЗ у цивільному.

«Вона розповіла, що в її кабінеті не знайшли ані копійки. Крім цього, туди увійшли співробітники УБОЗ, коли самої Олени там не було. Вона прийшла одразу, дізнавшись про «гостей». Каже, що це провокація, адже її та ще двох колег одразу повели до туалету і з–за сміттєвого бачка витягли пачку грошей, але не знайшли жодних відбитків пальців її рук, — розповів «УМ» пан Парубій. — Олена весь день вимагала адвоката, але їй відмовляли в її праві на захист! Водночас обласна міліція цинічно брехала пресі, що сестру затримали «на гарячому». Називали наше прізвище. Цього я так не залишу! Найближчим часом подам кілька позовів проти львівської міліції: і за відмову надати законне право на захист адвоката, і за спробу сфабрикувати справу проти сестри, і на захист честі та гідності — моєї і нашої родини».

До речі, Олена Парубій не вперше страждає за брата: у 2003 році їй довелося звільнитися з податкової через те, що Андрій, який тоді був заступником голови облради, жорстко критикував режим Кучми.

Спікерові ВР Литвину довелося направити запит щодо затримання сестри «нашоукраїнця». Учора голова групи «За Україну!» депутат В’ячеслав Кириленко заявив із парламентської трибуни рішучий протест проти кримінального переслідування режимом Януковича опозиційних депутатів Парубія та Гримчака. Арешт сестри Парубія В’ячеслав вважає «ще одним украй цинічним і відверто сталінським способом залякування патріотичних сил».

Учора Регламентний комітет ВР не ризикнув розглянути на своєму засіданні питання щодо зняття недоторканності з депутатів Парубія та Гримчака — їм дали час ознайомитися з матеріалами.