«РОЗПАДська»: попередження можноВЛАДнИм

18.05.2010
«РОЗПАДська»: попередження можноВЛАДнИм

Учасників мітингу від залізничної колії відтягували бійці спецназу. (Фото Рейтер.)

Аварія на шахті «Розпадська» в Мєждуреченську Кемеровської області Росії отримала несподіване продовження. Нагадаємо, минулого четверга рятувальні роботи на шахті було припинено через високу концентрацію метану, яка створювала небезпеку для життя рятувальників. Аби загасити пожежі у забоях, частину шахти вирішили затопити, при тому що на той час доля 24 гірників, які перебували під землею під час вибуху в ніч на 9 травня, залишалася невідомою.

А наступного дня близько півтори тисячі шахтарів, їхніх родичів та знайомих зібралися в центрі міста на несанкціонований мітинг. Люди вимагали від влади й керівництва шахт підвищення зарплати і покращення умов праці та дотримання заходів безпеки.

Невдовзі мітингувальники перекрили залізницю. Розганяти акцію влада кинула спецназ, від якого учасники мітингу відбивалися камінням та пляшками. І серед «омонівців», і серед «протестантів» є поранені.

У міліції повідомили про те, що за фактом перекриття залізничної магістралі Мєждуреченськ — Абакан затримано 50 осіб. Щоправда, згодом губернатор Кемеровської області Аман Тулеєв уточнив: насправді затриманих було 28. Серед них — «усього лише два шахтарі, які до «Розпадської» не мають жодного відношення». «В основному це безробітні або лідери злочинних угруповань Мєждуреченська, — запевнив губернатор. — Цієї ж ночі на шляху до Мєждуреченська було затримано кілька машин, завантажених горілкою і бутербродами. На даний момент у місті дуже багато людей, що не мають відношення ані до ЗМІ, ані до Кузбасу. Очевидно, що людей «підігрівали».

Тим часом користувачі мережі інтернет, у соціальних мережах якої було розміщено заклики виходити на мітинг, б’ють на сполох, звинувачуючи владу в цензурі. Як повідомила у своєму блозі член федеральної ради Об’єднаного громадського фронту, політолог Марина Литвинович, модератора групи мережі «Вконтактє», де обговорювалася ситуація в Мєждуреченську, викликали у ФСБ. У дівчини забрали пароль на групу і доступ до неї. «Я весь день практично була в міліції, зі мною розбиралися, хто я, що я, чому я організувала дану групу в інтернет–спільноті, яке я відношення маю до всього, що відбувається, і звинуватили в організації несанкціонованого мітингу. У мене взяли всю інформацію про мої контакти на всіх спільнотах в мережі, починаючи від «Вконтактє» і закінчуючи моїм блогом на «Живому журналі», — цитує Литвинович слова модератора.

Тим часом в іншій інтернет–спільноті, присвяченій подіям у Мєждуреченську, з’явилося відкрите звернення Союзу жителів Кузбасу до президента Росії Дмитра Медведєва. У ньому озвучено п’ять головних вимог: звільнити всіх затриманих після акції протесту, підвищити зар­плату всім гірникам як мінімум до 45 тисяч рублів, припинити переслідування за профспілкову діяльність, вивести з Мєждуреченська привезені з інших міст сили МВС і запровадити в кожному місті Кузбасу щомісячні зустрічі населення з адміністрацією.

Автори звернення наголошують, що чекають від влади відповіді до ранку п’ятниці, 21 травня. І якщо її не буде, наступного дня влаштують акції протесту біля будівель адміністрацій міст області.

Поки що в місті спокійно: там ховають загиблих і, без надії сподіваючись, моляться за те, щоб зниклі безвісти виявилися живими. Хоча це фактично нереально — як повідомили рятувальні загони, вони вже знають, на якій ділянці перебувають 24 шахтарі, чиї тіла досі не підняли на поверхню. Ці пласти на 90 відсотків заповнено метаном, тому добратися до них дуже складно, але рятувальники роблять для цього все можливе. Нагадаємо, після вибуху з глибини підняли 66 загиблих.

Тим часом губернатор Тулєєв заявив, що від сьогодні обласна комісія почне роботу із сім’ями загиблих на «Розпадській». «Ми забезпечимо житлом не тільки сім’ї загиблих, а й їхніх дітей. У підсумку, кожна родина отримає понад 2 мільйони рублів — це федеральні, обласні кошти і гроші власників (шахти). Крім того, ми погасимо всі кредити сімей загиблих», — пообіцяв голова області.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>