Не все Донецьку свято

18.05.2010

Дві червоні та 13 жовтих карток, п’ять забитих м’ячів і перемога в додатковий час. Таким є підсумок фіналу національного Кубка, в якому в Харкові зустрілися сімферопольська «Таврія» і донецький «Металург». Вони визначили п’яту команду в історії України, що увійшла до когорти володарів вітчизняного Кубка, а також розіграли останню путівку від нашої країни до Ліги Європи. Переможцями напруженого і справді цікавого поєдинку, що повторив результативність фіналу 2002 року між «Динамо» й «Шахтарем», стала «Таврія». Тепер Крим тріумфує, адже після 18— річної перерви його представник знову здобув всеукраїнський трофей (у 1992–му «Таврія» ставала чемпіоном країни).

 

Кримський дебют

Для кримчан вихід до фіналу Кубка став другим в історії: у 1994 році «триколірні» по пенальті поступилися «Чорноморцю». Перед нинішнім матчем тренер «Таврії» Сергій Пучков відзначав техніку гравців «Металурга», а також потужний півзахист. Про оборону — промовчав, а ця ланка, на думку багатьох, є найслабшою в «метадонів». І ніби на підтвердження цих слів захист донеччан «привіз» собі гол уже на перших хвилинах матчу. Одразу троє гравців у темних футболках не розібралися з опікою Максима Фещука, котрий був найвправнішим біля воріт після лівофлангового прострілу Олександра Ковпака.

Пізніше оборонець Вільям Боавентура із півзахисником Велізаром Димитровим не справилися із проривом того ж Ковпака у штрафний майданчик донеччан. Капітан «Таврії», здавалося, впав сам. Утім його падіння арбітр Олег Деревинський перетворив на пенальті — і Ковпак забив п’ятий гол у розіграші Кубка.

Такого старту від кримської команди ніхто не очікував. Шокований «Металург» із його численними легіонерами перший тайм відверто догравав. Але... так само легко виграв другий: кримчани вирішили захищати перевагу і двічі не впоралися з потужним натиском опонентів — Генріх Мхітарян та Маріо Сержіо повністю підтвердили слова Пучкова про високий індивідуальний технічний рівень гравців «МД».

До завершення основного часу ближчими до перемоги були донеччани, але неточність Мусавенкосі Мгуні в кількох моментах та впевнені дії голкіпера «Таврії» Максима Старцева на останньому рубежі перевели гру в овертайм.

Щасливчик Лакі

Звичайно, ні футболісти, ні вболівальники обох команд не хотіли вирішення долі матчу в серії пенальті. Але пощастило лише одній стороні. Нігерійський нападник кримчан Лакі Ідахор, котрий є вже справжнім старожилом українського футболу, вийшов на заміну замість Максима Фещука і забив переможний м’яч головою після навісу Андрія Корнєва з правого флангу.

Цікаво, що на той час південна команда грала в меншості: другу жовту картку отримав хорватський захисник Саша Джуричич. Після першого тайму кримчани отримали аж сім «гірчичників», і два з них згодом перетворилися у вилучення — настільки затято вони оборонялися.

Після фінального свистка президент ФФУ Григорій Суркіс зізнався, що попередньо домовився з президентом харківського «Металіста» Олександром Ярославським провести матч за Суперкубок–2010 знову в Харкові. Тож Слобожанщина знову чекатиме сімферопольців і ще команду з Донецька — «Шахтар».

А позавчора ввечері гравці «Таврії» вбралися у заздалегідь виготовлені «золоті» футболки і розпивали шампанське кримського виробництва.

 

ПІСЛЯМОВА

Сергій Пучков, головний тренер «Таврії»:

— Обидва суперники показали хороший футбол, було багато забитих м’ячів, напруга на полі. Це була справжня кубкова гра. Донеччани індивідуально сильніші за моїх хлопців, але кримчани показали, що таке командна гра, і я їм за це подякував. Думаю, у нас тепер почнеться рух угору, адже ми будемо представляти Україну в єврокубках, а це велика відповідальність.

Ніколай Костов, головний тренер «Металурга» (Д):

— Наша команда достойно показала себе в цій зустрічі. Нам дещо не пощастило, адже були моменти, коли «Таврія» взагалі перебувала в нокауті. Я не хочу нічого поганого говорити про суддю — кожна людина може помилитися. Але мені здається, що цей пенальті суддя дуже легко поставив. Ми знайшли в собі сили зрівняти рахунок, і навіть могли завершити матч в основний час із переможним результатом. Але, вважаю, мої підопічні і так добре зіграли.

 

ТАБЛО

Кубок України. Фінал. «Таврія» — «Металург» (Д) — 3:2.

Голи: Фещук, 2; Ковпак, 40 (пен.); Ідахор, 97 — Мхітарян, 50, Маріо Сержіо, 75

«Таврія»: Старцев, Маркович, Джуричич, Корнєв, Ковпак, Монахов, Луценко, Галюза (Матяж, 84), Любенович (Гігіадзе, 70), Голайдо, Фещук (Ідахор, 62)

«Металург» (Д): Дишленкович, Маріо Сержіо, Чечер, Воловик, Боавентура (Танаса, 106), Прийма (Янков, 67), Димитров, Годін, Кінгслі (Соарес, 76), Мхітарян, Мгуні

Попередження: Корнєв, 26; Луценко, 29; Маркович, 60, 120+1; Ідахор, 66; Галюза, 79; Джурічич, 90+6, 94; Монахов, 96 — Боавентура, 66; Мгуні, 96; Янков, 112; Маріо Сержіо, 116.

Вилучення: Джуричич, 94; Маркович, 120+1

Суддя — Деревинський (Київ)

Харків, стадіон «Металіст», 21 000 глядачів