Запобіжник для «темників»

07.05.2010
Запобіжник для «темників»

Журналісти служби новин «Студії «1+1» заявляють про запровадження цензури на їхньому телеканалі, який донедавна вважався чи не найвільнішим в Україні. Останніми днями про тиск на репортерів та ведучих «1+1» подейкували в журналістській тусовці, а вчора було оприлюднено відкритий лист прямим текстом: «Ми, журналісти ТСН, хочемо заявити: на телеканалі «1+1» запроваджують цензуру!».

«Нам заборонили висвітлювати певні теми і події. Наші сюжети, у яких присутня критика чинної влади, з політичних міркувань знімають з ефіру. Остаточне рішення щодо виходу матеріалу в ефір приймається не редактором випуску, і навіть не шеф–редактором ТСН, а гендиректором «1+1», — ідеться у зверненні групи журналістів до колег та громадськості.

Лист підписали кореспонденти ТСН Григорій Жигалов, Сергій Кудімов, Соломія Вітвицька, Маргарита Ситник, Світлана Березовська, Борис Іванов, Тетяна Коваленко, Жан Новосельцев, Юліанна Саух, Інна Боднар, Ігор Бондаренко та ведучі Олексій Ліхман, Юлія Бориско, Ілона Довгань, Віталій Гайдукевич; звернення відкрите для підписів на підтримку.

Журналісти відзначають, що «останньою краплею» став підсумковий випуск ТСН 2 травня, коли «матеріали про політичне протистояння у Верховній Раді перетворилися на класичні приклади інформаційного кілерства».

За даними «УМ», через незгоду з вимогою гендиректора «1+1» Олександра Ткаченка («жорстко наїхати на Тимошенко») втратила місце в ефірі ведуча Наталка Мосійчук.

Відомий медійник Ткаченко в часи розгулу цензури по–кучмівськи і по–медведчуківськи очолював «Новий канал», який був одним із сумлінних озвучувачів «темників», що надходили з адміністрації Президента. Тоді, напередодні Помаранчевої революції, цензура процвітала й на каналі «1+1», і саме журналісти «плюсів» першими з «підневільних» телеканалів на повен голос заявили про незгоду з утисками свободи слова та організувалися у протестний рух.

Тепер «підписанти» зазначають: «...Ми не виступаємо захисниками, симпатиками чи прихильниками опозиції. Власні політичні вподобання журналіст залишає за межами своїх сюжетів. Однак ми вважаємо, що кожна зі сторін має право на рівних донести свою позицію до глядача... Ми не хочемо бути наймитами і пропагандистами. Для нас свобода слова не порожні звуки, а фундамент професії. Саме тому ми заявляємо про категоричну незгоду з тиском на свободу слова».

Журналісти «плюсів» у листі згадують про свого колегу Мирослава Отковича, чия «спроба порушити проблему цензури обернулася звинуваченнями у заангажованості, дилетантстві й непрофесіоналізмі з боку заступниці глави адміністрації Президента [Ганни Герман]».

«Ми вимагаємо негайно припинити ручне керування ТСН. Ми вимагаємо припинити ганебну практику впровадження «директив», «цінних вказівок» і заборони тих чи інших тем. Ми вимагаємо повернути в ТСН базові принципи журналістики: об’єктивність, збалансованість і рівновіддаленість від політичних сил», — наголошують журналісти провідного каналу. У разі ігнорування цих вимог вони розглядатимуть можливість проведення одноденного попереджувального страйку. «Підписанти» розуміють, що вони «не одні опинилися під тиском цензури». «Знаємо, як важко зараз зробити цей перший крок. У 2004–му ми знайшли в собі сили. Перебороли страх. Кожен свій. І сказали цензурі «ні», — зазначають журналісти ТСН. — Закликаємо колег об’єднатися і разом захистити честь нашої професії! Покажемо, що нас багато — тих, хто цінує свободу слова, а не її імітацію».

Слід зазначити, що звернення підписали не всі журналісти ТСН.Але й у 2004–му рух медійників починався з невеликих груп. Колеги з «плюсів» відтепер обіцяють оприлюднювати всі відомі їм факти цензури, навіть усвідомлюючи, що можуть втратити роботу через таку позицію. Але справді, на сполох треба бити вже тепер. Адже до «темників» адміністрація Президента ще не дійшла, але вочевидь рухається в цьому напрямі. А керівники багатьох телеканалів, не бажаючи втрачати прибутки, завчасно намагаються узгоджувати інформаційну політику з позицією нового керівництва держави. Не вельми демократичною позицією, слід зауважити.