«Мовне питання» до відставки доведе

24.04.2010

Уряд Бельгії на чолі з прем’єр–міністром Івом Летермом подав у відставку після того, як із урядової коаліції вийшли фламандські ліберали. Відтак Бельгія, яка 1 липня перебирає від Іспанії керівництво в Євросоюзі, вкотре за останні кілька років занурюється у глибоку політичну кризу.

Як повідомляє «Євроньюз», каменем спотикання знову виступили етнічно–мовні проблеми. Фламандська ліберальна партія Open–VLD заявила, що втратила довіру до уряду на чолі з християнським демократом Івом Летермом, оскільки не вдалося розв’язати застарілої мовної суперечки між франкомовним півднем та фламандцями північної Бельгії.

Загострення конфлікту спровокувало питання про поділ останнього в країні двомовного виборчого округу Брюссель–Халле–Вільворде. Згідно з Конституцією та виборчим законодавством Бельгії, кожен округ делегує до парламенту свого депутата: голландськомовного, якщо йдеться про Фламандію, і франкомовного — від Фландрії. Фламандці наполягають на тому, що округ Брюссель–Халле–Вільворде треба поділити на дві частини: переважно франкомовний Брюссель та його передмістя, що складаються з 35 голландськомовних комун. Їх, за задумом фламандців, треба приєднати до виборчого округу Брабант Фламандський.

Пропозиція виглядає справедливою, адже колись увесь Брюссель був переважно голландськомовним. Але валлонці (франкофони) і далі наступають, заявляючи про «дискримінацію в передмістях», де їм нібито не дають розмовляти французькою. Фламандці, зі свого боку, не бажають втратити останній форпост у районі столиці. Позавчора фламандські депутати від націоналістичної партії Vlaams Belang проспівали в парламенті Бельгії образливу для валлонців пісню зі словами: «Їм ніколи не приручити фламандського лева!», розмахуючи при цьому плакатами «Настав час незалежності».

Відставку бельгійського уряду мав затвердити король Бельгії Альберт ІІ, але вчора він узяв тайм–аут для проведення політичних консультацій. Оглядачі вважають, що на порозі чергової кризи Альберт ІІ відмовиться відставляти кабмін. У будь–якому випадку, Бельгія і далі рухається до розколу.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Урядова криза виникла і в Італії. Горшки побили давні союзники — прем’єр–міністр Сильвіо Берлусконі та спікер нижньої палати парламенту Джанфранко Фіні, партія якого — «Національний союз» — утворює спільно з партією Берлусконі «Вперед, Італіє» правлячий блок «Народ свободи». Конфлікт між двома лідерами блоку настільки серйозний, що може спричинити розпад блоку і, як наслідок, відставку уряду. На засіданні керівництва блоку «Народ свободи» Фіні закинув Берлусконі тісне зближення із профашистською «Північною лігою» та обмеження демократії всередині блоку. Берлусконі відповів союзнику ще різкіше: «Якщо хочеш провадити власну політику, то залиш крісло спікера і йди геть».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>