ПРО, ТЯО і ПДЧ

24.04.2010
ПРО, ТЯО і ПДЧ

Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен запевнив, що подальше перебування ЧФ РФ у Криму «не змінить» ставлення Альянсу до України. (Фото Рейтер.)

Сполучені Штати Америки не виведуть із Європи свою тактичну ядерну зброю без паритетних кроків Росії, Боснія і Герцеговина однією ногою вже в Північноатлантичному альянсі, а Україна, попри підписання кабальної угоди щодо продовження перебування в Криму Чорноморського флоту РФ, зберігає такі–сякі шанси бодай коли–небудь туди потрапити. Такими є головні підсумки дводенного саміту міністрів закордонних справ та оборони держав–членів НАТО, який учора завершився в Таллінні. Побоювання, що через виверження ісландського вулкана багато учасників саміту не зможе долетіти до Естонії, не справдилися: із середи повітряний простір країни та більшої частини Європи було відкрито, тож добралися майже всі. Бракувало тільки делегацій Ісландії, Канади та Великої Британії. Не дочекалися на саміті й «запланованих» представників Москви, хоча раніше на порядку денному значилося засідання Ради Росія—НАТО. У Кремлі відмову від участі в талліннській зустрічі пояснили тим, що «північноатлантичні господарі» не запросили росіян на розгляд ключових питань.

 

Росія ображається, НАТО — «залицяється»

Після того, як Дмитро Медведєв і Барак Обама підписали у Празі угоду про стратегічні наступальні озброєння, Росія почала ще більше наполягати на виведенні тактичної ядерної зброї США із Західної Європи. «Ми вже давно забрали свою зброю з території дер­жав Варшавсього договору і колишніх радянських республік, тож чекаємо тепер відповідних кроків і від Вашингтона», — цитує російська газета «Коммєрсант» постійного представника РФ при НАТО Дмитра Рогозіна.

У самому Альянсі думки щодо долі американської зброї розійшлися. Західноєвропейські держави, зокрема ті, на території яких розміщено елементи ТЯО (тактичного ядерного озброєння) США — Німеччина, Бельгія, Італія, Голландія, Туреччина — виступають за їх скоординоване виведення. Водночас країни Балтії виступають, швидше, проти, вважаючи наявність американських ядерних ракет у Європі «підстраховкою» на випадок можливої агресії з боку Росії.

Держсекретар США Хілларі Клінтон, яка також брала участь у талліннському саміті, заявила, що будь–яке скорочення американського озброєння в Європі має відбуватися в рамках переговорного процесу з Росією, яка має тактичну ядерну зброю у значно більших кількостях. Тож імовірність швидкого виведення свого ТЯО з Європи Вашингтон відкидає. «Доти, доки існуватиме ядерна зброя, НАТО залишиться ядерним альянсом», — наголосила Клінтон.

Згадували про Москву й у контексті спільної системи протиракетної оборони. Кремль, нагадаємо, дуже турбує розміщення елементів американської ПРО в Європі. Але недавно генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен запропонував, а вчора цю пропозицію повторив, створити спільний із Росією протиракетний щит, який охопить величезну територію від Канади до Владивостока. Оборонятися ж у такому разі НАТО й РФ, зрозуміло, будуть не одне від одного, а від третіх держав на кшталт Ірану, які можуть розробити власну ядерну зброю.

Нам залишають надію, а Боснії й Герцеговині вже дали ПДЧ

Серед питань, які обговорювали учасники саміту, були й результати харківської зустрічі президентів України та Росії, зокрема «здача» Віктором Януковичем Севастополя ще на 25 років в оренду російському Чорноморському флоту. Як зауважила держсекретар США, ця угода віддзеркалює «політику рівноваги», яку намагається проводити Президент Янукович. Клінтон нагадала, що минулого тижня Янукович запевнив президента Обаму у своєму бажанні «поліпшення та поглиблення відносин України з Америкою». «Одночасно він дав чітко зрозуміти, що і надалі буде співпрацювати з Росією», — зауважила пані держсекретар.

Генсек НАТО дипломатично заявив, що незважаючи на продовження перебування ЧФ РФ у Криму, відносини між Північноатлантичним альянсом та Україною залишаться незмінними. «Це двостороння угода, і вона не вплине на наші відносини ні з Росією, ні з Україною», — запевнив Андерс Фог Расмуссен. Слова про «незмінність» політики можна розуміти по–різному. Расмуссен, зокрема, уточнив, що політика Альянсу щодо нашої держави не змінилася після домовленостей, досягнених на саміті НАТО в Бухаресті 2008 року. Тоді, нагадаємо, Київ так і не отримав запрошення до Плану дій щодо членства в НАТО, який є першим кроком на шляху до вступу в Альянс. Хоча надію нам таки залишили. Тож, як і раніше, все залежатиме передусім від України та її керівництва.

У цьому сенсі показовою є різниця у ставленні до членства в НАТО України та балканських країн, які, з одного боку, мають значно менш підготовлені армії, а з іншого — чітку волю стати членами Альянсу. Албанія та Хорватія вже реалізували цю мету, а позавчора в Таллінні ПДЧ отримала Боснія і Герцеговина.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>