Жуйте вітаміни!

13.04.2010

Постійна утома, роздратованість, сонливість — саме таке самопочуття переслідує більшість людей навесні, а виною цьому — нестача вітамінів. Це сезонне явище, яке фахівці називають гіповітамінозом. Правда, у народі гіповітаміноз помилково плутають із авітамінозом, однак це зовсім різні поняття. Справжній авітаміноз — це важкий патологічний стан, пов’язаний із гострою нестачею в організмі вітамінів. Гіповітаміноз виникає при неправильному і неповноцінному харчуванні, коли з їжею людина не отримує потрібної кількості вітамінів та мікроелементів. Фахівці стверджують, що гіповітаміноз давно перестав бути сезонним явищем. Брак вітамінів у більшості людей спостерігається впродовж усього року. Причиною цього є незбалансоване харчування, вживання неякісних і консервованих продуктів, шкідливі звички (наприклад, потреба курців у вітаміні С у п’ять разів вища, ніж у тих, хто не курить).

 

Кому вітамінчики?

За словами лікаряметодиста «Центру здоров’я» у Тернополі Ірини Гричук, гіповітаміноз досить легко діагностувати. Якщо людині бракує вітамінів, це одразу позначається на її здоров’ї та зовнішності. «Шкіра обличчя стає блідою та сухою, куточки губ увесь час потріскані і зволоження їх помадою та живильним кремом не дають бажаного ефекту, випадає волосся, — зауважує пані Ірина. — Можуть загострюватися хронічні захворювання (герпес і грибкові інфекції), кровоточити ясна при чищенні зубів».

Найефективнішим методом боротьби з гіповітамінозом є збалансоване харчування: забудьте про їжу швидкого приготування, включіть у свій раціон повидла, компоти, квашену капусту, консервовані огірки і помідори. Незважаючи на те, що під час їх термічної обробки частина корисних речовин зруйнувалася, але ті, що залишились, принесуть вашому організму неабияку користь. У квашеній капусті, яку не варили, аж до літа зберігаються вітаміни С, В, А. Не нехтуйте овочами та фруктами. Саме в них містяться вітаміни, які найлегше засвоюються в організмі. Тільки варто пам’ятати, що до весни, навіть у зимових сортах, вітаміни руйнуються. Тут якраз у пригоді стануть осінні запаси, якщо ви встигли їх зробити.

М’ясо та риба повині бути частими «гостями» на вашому столі. Щоправда, їх треба правильно готувати, щоб збереглося якнайбільше вітамінів. Для цього м’ясо найкраще запікати у духовці, обгорнувши фольгою.

Побільше мікроелементів!

Навесні дуже важко забезпечити добову норму всіх вітамінів і мікроелементів, навіть при найбагатшому раціоні. Тут згодяться полівітамінні препарати. В аптеках їх асортимент просто вражає — пігулки, сиропи, драже, капсули, пластинки — ви можете обрати ті, які вам найбільше до душі. Головне, щоб у полівітамінних комплексах було якнайбільше мікроелементів, які необхідні для нормальної життєдіяльності клітин. Найчастіше це калій, кальцій, залізо, магній, селен.

«Обираючи вітамінні препарати, треба пам’ятати певні правила, — розповідає керівник Тернопільського обласного центру клінічної імунології та алергології Ігор Господарський. — Зокрема, те, що немає універсальних полівітамінних комплексів: одні краще підходять чоловікам, інші жінкам. Є спеціальні препарати для вагітних, людей поважного віку, дітей, і на це потрібно звертати особливу увагу».

Найвдаліший час для прийому вітамінів — ранок. Організм якраз налаштовується на денну активність і йому знадобиться додаткове «підживлення». Лікар Ірина Гричук радить не запивати вітаміни молоком, газованою водою чи кавою — вони можуть перешкодити їх нормальному засвоєнню. Для цього краще обрати негазовану або джерельну воду.

«Вітаміни життєво необхідні для нормального функціонування організму і гарного самопочуття, — каже пані Ірина. — Полівітамінні комплекси треба вживати не лише під час гіповітамінозу, а й під час сильних стресів, при підвищених фізичних навантаженнях, зміні клімату чи звичного харчування, особливо — під час різноманітних дієт». Однак не варто зловживати препаратами, адже за кілька місяців з’являться природні продукти, які компенсують полівітамінну недостатність.

Людмила ВЕСЕЛЬСЬКА

 

РЕЦЕПТ ЗДОРОВ’Я

Тернополянка Надія Качунь знайшла свій ефективний метод боротьби з гіповітамінозом. Навесні жінка готує для себе вітамінне повидло. «Я беру склянку кураги, склянку родзинок, склянку волоських горіхів, один лимон і усе пропускаю через м’ясорубку, — розповідає пані Надія. — Потім додаю дві столові ложки меду і змішую. Готову масу накладаю у слоїк, закриваю капроновою кришкою та зберігаю в холодильнику. Коли щодня після сніданку з’їдати одну чайну ложку вітамінного повидла — ніякий гіповітаміноз не страшний!»