Ще червоніші сорочки

13.04.2010
Ще червоніші сорочки

Учора демонстранти проводжали загиблих соратників в останню путь. (Фото Рейтер.)

Протести опозиції, яка впродовж останнього місяця вимагає відставки діючого уряду Таїланду, таки вилилися в трагедію. Учора в столиці країни Бангкоку відбулася чергова демонстрація «червоних сорочок» (так називають прихильників опозиції, «профільною» барвою якої є червона). Але цього разу це була, швидше, жалобна процесія — демонстранти несли труни для вшанування пам’яті їхніх товаришів, які загинули минулими вихідними в сутичках з урядовими військами.

Як повідомляє агенція «Рейтер», політичні протести минулих суботи–неділі були найкривавішими в Таїланді за останні 20 років. У сутичках протестантів зі службами безпеки поблизу будинку ООН, розташованому у відомому туристичному районі Бангкока, загинула 21 людина, зокрема четверо військовослужбовців. Серед жертв також японський оператор «Рейтер». Поранено понад 800 осіб.

Міністерства закордонних справ більшості країн, зокрема й України, радять своїм громадянам за можливості утриматися від поїздок до Королівства Таїланд і передусім Бангкока. У разі ж, якщо такий візит скасувати неможливо – принаймні бути особливо обережними в центрі тайської столиці та уникати великого скупчення людей. Втім, за даними українських турагенцій, наші туристи не поспішають відмовлятися від відпочинку в Таїланді. «Ну бачив я ці «червоні сорочки» — сидять там, із туристами фотографуються... Жодних незручностей від них не помітив», — розповів «УМ» знайомий журналіст, який тиждень тому повернувся з Банкгока. Втім у зв’язку з нинішніми заворушеннями ситуація стала тривожнішою.

Місцеві фінансові ринки вчора відреагували на трагічні події чотиривідсотковим падінням біржових індексів. Аналітики попереджають, що найближчими днями падіння сягне 10 відсотків.

«Червоні сорочки» звинувачують чинного прем’єр–міністра Таїланду Абхісіта Ветчачиву в недієздатності та корупції і вимагають, щоб він розпустив парламент, а сам після цього залишив країну. Як повідомляє тайська преса, Ветчачива запропонував провести дострокові вибори, але за умови, що протестанти розійдуться по домівках, а дату виборів визначить він сам (приблизно на осінь). Опозиція відповідає, що час для переговорів вичерпано, і відмовляється підкорятися правилам надзвичайного стану, який уряд проголосив 7 квітня.

Армія не спромоглася усунути тисячі демонстрантів із території одного з двох бангкокських наметових містечок, де опозиціонери місяць тому розбили табори. «Ми не ведемо переговори з убивцями. Ми повинні боротися далі», — заявив після кривавого уїк–енду лідер «червоних сорочок» Венг Тоджиракарн.

«Червоні сорочки» — це переважно прибульці з провінції та представники столичного робітничого класу, які є прихильниками екс–прем’єра Таксіна Чинавати, відстороненого від влади 2006 року внаслідок державного перевороту. Досі їхні акції були винятково мирними.

Тим часом король Таїланду Бхумібол Адульядедж, який неодноразово втручався у попередні політичні кризи з метою їх вирішення, зберігає мовчання. 82–річний глава держави хворий і з серпня минулого року перебуває у шпиталі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>