НОВИНИ ПЛЮС

13.04.2010

Ющенко бореться за «Героя» Бандери

Голова партії «Наша Україна» Віктор Ющенко подав апеляційну скаргу на постанову Донецького окружного адмінсуду, який визнав протиправним його указ про присвоєння Степану Бандері звання Героя України. Ющенко вважає, що рішення Донецького окружного адмінсуду у справі щодо Бандери не відповідає вимогам чинного законодавства України, а тому має бути скасоване, повідомила прес–служба «НУ». Екс–президент просить скасувати постанову суду та постановити ухвалу, якою відмовити в задоволенні позовної заяви.

Домовленості з Лавровим

У рамках візиту в Україну глави закордонного відомства Росії Сергія Лаврова він із колегою Костянтином Грищенком домовився про демаркацію сухопутної частини спільного кордону. Остаточне рішення цього питання має відбутися у травні, під час візиту до Києва президента Дмитра Медведєва. «Швидше за все, офіційно про початок робіт із демаркації на травневій зустрічі оголосять глави держав», — заявив один з українських дипломатів. Незважаючи на зміну позиції керівництва України, питання морського кордону залишається відкритим, адже долю Керченської протоки країни бачать по–різному. Росія виступає за суворе проведення кордону по фарватеру протоки, а Україна вважає, що за основу слід брати наявні радянські карти. Домовленість про демаркацію сухопутного кордону для України є значною подією. Річ у тім, що однією з умов ЄС для початку лібералізації візового режиму з Україною було саме вирішення питання про сухопутний кордон із Росією.

Позиція опозиції

Об’єднана демократична опозиція стурбована згортанням демократії в Україні. Про це вчора на засіданні «ради опозиції» заявила Юлія Тимошенко. «Нас насторожує не лише порушення Конституції, що саме по собі є безпрецедентним за підтримки Конституційного Суду. А вже сьогодні ми маємо і другу хвилю, коли починають знищувати права опозиції», — заявила Тимошенко. Юлія Володимирівна обурена, що влада відмовляється надавати опозиції право призначити першого віце–спікера Верховної Ради та керівників восьми парламентських комітетів, які належать опозиції згідно з Регламентом. Третьою хвилею з придушення демократії, на думку Тимошенко, є згортання свободи слова.