За московським часом

13.04.2010

Минулими вихідними очільник вітчизняного Кабміну зробив другу спробу домовитися про зменшення вартості російського газу для вітчизняних споживачів. Було навіть призначено час його зустрічі з російським колегою Володимиром Путіним на урядовій дачі в Ново–Огарьово: в суботу о 17:30 за московським часом. Але трагедія з літаком польського президента під Смоленськом внесла корективи у дво­сторонні українсько–російські перемовини. Путін зустрівся з Азаровим та членами його команди — міністром палива та енергетики Юрієм Бойком, а також заступником міністра економіки Валерієм Мунтяном — в аеропорту «Внуково–2», причому заплановану раніше розмову довелося скоротити.

Микола Янович чітко заявив, що проситиме знизити ціну на 4 млрд. доларів на рік. Під ревіння двигунів він устиг–таки зробити певні пропозиції російському прем’єру. Головні з них: побудувати за десять років десять атомних електростанцій. Причому зводитимуть їх росіяни. Прем’єр чесно заявив, що ціна газу для нас — питання життя і смерті та тоном прохача ще раз нагадав Кремлю, що не в інтересах Росії погубити українську «економіку». На негайний результат наша делегація не сподівається. «Пройде достатня кількість днів, можливо, місяців, поки ми зуміємо знайти і компенсатори, і зуміємо встановити стабільні, надійні стосунки», — зазначив пан Азаров та запевнив: наша ГТС Росії не потрібна, росіяни будують два обхідні газогони. Володимир Путін прокоментував ідею українських гостей напрочуд ухильно: «Вони досить цікаві [пропозиції Миколи Азарова], допускаю, що зможемо вийти на рішення». Щоправда, одразу ж додав, що Москва ще мусить добряче подумати та все прорахувати.

У «Внуково», за словами представників нашої делегації, сторони домовилися про скасування деяких торговельних обмежень, що діють між Україною та Росією. «Насамперед це стосується трубної галузі. Володимир Володимирович пообіцяв, що таку вказівку він дасть відповідним міністерствам», — запевнив Микола Азаров. Як відомо, більшість труб українського виробництва наші підприємства експортують саме до Росії, і від цього ринку значною мірою залежить життєдіяльність галузі.

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Обхідний маневр розпочато

Днем раніше Москва урочисто відзначила початок будівництва морської частини газогону «Північний потік», який має доставити російський газ до Європи в обхід України і проляже від російського Виборга до німецького Грайфсвальда. Проект реалізують «Газпром» та дві німецькі компанії. Для будівництва необхідна згода Фінляндії, Швеції, Данії і Німеччини, територіями яких газогін проляже. Першу чергу газогону потужністю 27 млрд. кубометрів мають здати в експлуатацію до 2011 року, а другу, такої ж самої потужності, — на рік пізніше.