«Біло–синій» гість Білого дому

13.04.2010
«Біло–синій» гість Білого дому

Президента України вітають по прибуттю на базу ВПС США «Ендрюс». (Фото Рейтер.)

Віктор Янукович відбув у третій знаковий для себе закордонний візит на посту Президента — у Сполучені Штати. Президент України візьме участь у саміті з питань ядерної безпеки на запрошення американського лідера Барака Обами. Піковим моментом поїздки буде зустріч із Обамою: службам двох президентів таки вдалося домовитися про проведення зустрічі. Контакти Януковича із Заходом (перша поїздка — в Брюссель, через місяць — у Вашингтон) мали б викликати неспокій у проросійських виборців Януковича. Побоюючись колізій із зовнішнім курсом, команда Президента взялася організовувати ще й зустріч із Дмитром Медвєдєвим — уже третю за каденції В.Я.

Зустріч Януковича та Обами відбулася вчора ввечері за київським часом. Коли цей номер «УМ» готувався до друку, інформація з–за океану ще не надходила. «Президент США з нетерпінням чекає першої можливості провести особисті консультації з новообраним Президентом Януковичем з широкого кола питань, що становлять спільну стурбованість», — ішлося в повідомленні прес–служби Білого дому.

Згідно з офіційним графіком, упродовж триденного візиту Янукович має взяти участь у пленарних засіданнях та окремих зустрічах лідерів держав, під час яких обговорюватиметься тематика зменшення загрози ядерного тероризму у контексті безпеки ядерних матеріалів, ролі МАГАТЕ у забезпеченні ядерної безпеки. У списку потенційних співрозмовників — голова КНР Ху Цзіньтао, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Ніколя Саркозі тощо.

Янукович планував порушити перед міжнародною спільнотою проблему подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, зокрема щодо фінансування фонду «Укриття». До речі, відповідну проблему в США озвучував і Віктор Ющенко під час засідання Ради Безпеки ООН, яке відбулося рік тому. Тоді Ющенко теж мав зустрітися з Бараком Обамою. Щоправда, йшлося не про переговори глав держав, а протокольне вітання у рамках офіційного прийому від президента США. Рандеву не відбулося, бо виступ Ющенка на Радбезі почався з кількагодинною затримкою, спричиненою попередніми промовцями.

Що ж до поїздки Януковича, то, як повідомила прес–служба Банкової, глава держави покладає великі сподівання на переговори з керівництвом Міжнародного валютного фонду та Світового банку з приводу надання фінансової допомоги для подолання кризових явищ в економіці (не забуваймо, як «регіонали» критикували Тимошенко за надмірну любов до кредитів). «Один із головних пріоритетів робочого візиту — переговори з міжнародними фінансовими організаціями, які почнуть кредитувати Україну вже на початку наступного місяця», — заявив в інтерв’ю агенції «Інтерфакс–Україна» міністр фінансів Федір Ярошенко, член офіційної делегації. Віктор Янукович мав зустрітися з керівництвом МВФ учора; на сьогодні ж планується розмова з президентом Світового банку.