Tabachnik — net!

17.03.2010

На найближчому засіданні Верховної Ради фракція Блоку Тимошенко в першочерговому порядку вимагатиме розглянути питання про відставку Дмитра Табачника з посади міністра освіти і науки. БЮТівці закликають підтримати відповідний законопроект, зареєстрований лідером групи «За Україну!» В’ячеславом Кириленком. Призначення Табачника, «відомого своєю антиукраїнською діяльністю, фракція БЮТ розцінює як зневагу до Української держави».

Всеукраїнська акція «Стоп Табачник» котиться країною: студенти та громадські активісти від Херсона до Франківська збирають підписи за відставку новопризначеного міністра освіти. Обласні ради звертаються до Кабміну та Президента з тією самою вимогою: до Львівської та Івано–Франківської приєдналася Тернопільська облрада, напоготові — Волинська. В інтернеті запрацював сайт «АнтиТабачної» кампанії Tabachnik.net.ua.

До акції протесту приєднуються і ректори. Президент Національного університету «Києво–Могилянська академія» Сергій Квіт звернувся з листом до освітянської громадськості, в якому зазначає: «Україна потребує єдності і культури, наша освіта і наука — якісного зростання, конкурентоздатності на глобальній арені, а університети — автономії. До цих завдань не може братися Дмитро Табачник, бо гуманітарна галузь не будується на ненависті і неправді. Не будьмо байдужими сьогодні, бо наші учні і студенти не вибачать нам цього завтра! Справжня педагогіка починається із власного прикладу, з відстоювання власної гідності. Закликаємо вас висловитися публічно проти Дмитра Табачника — особи, неприйнятної на такій важливій та відповідальній посаді, як міністр освіти і науки України».

На знак протесту від Табачника пішов уже другий заступник міністра (першим, нагадаємо, був Павло Полянський): Олександр Гребельник написав заяву на звільнення через «прогнозовані кардинальні зміни у галузі освіти». Зокрема, Гребельник передбачає відмову від зовнішнього незалежного тестування та перегляд основ функціонування  вищої школи на принципах Болонської системи.

Уже згадана прес–служба фракції БЮТ у парламенті звертає увагу на те, що Президент і Прем’єр не реагують на протестні зусилля громадськості; мало того, «про початок роботи нинішньої влади на руйнування української духовності свідчить печерний вандалізм у Криму, де публічно було спалено книжки з української історії. І знову ані Янукович, ані Азаров не дали відповідної оцінки, своїм мовчанням освятивши безкарність і вседозволеність антиукраїнських сил».

Сам же Дмитро Табачник намагається загасити пристрасті — він почав відхрещуватися від колишніх антиукраїнських заяв. «Мої політичні погляди, тим більше висловлені під час гострої передвиборчої кампанії, ніякого відношення не матимуть до роботи міністерства, яке чітко працюватиме відповідно до Конституції та чинного законодавства», — запевняє глава МОН з усіх телеканалів. Його пріоритети, мовляв, — деполітизація освіти, максимальна автономія вищих навчальних закладів та «збереження, але модернізація тестування, аби людині було максимально зручно проходити ЗНО».