Весна прийде — розтане коаліція

25.02.2010

Наступного вівторка Голова Верховної Ради Володимир Литвин звернеться до учасників коаліції з проханням надати документи, які підтверджують її, коаліції, існування. Про свій намір спікер заявив учора в інтерв’ю журналістам: «Дайте 226 підписів про будь–яку коаліцію, я оголошу, що нова, стара, модернізована коаліція існує». Володимир Михайлович вважає, що на депутатів може вплинути загроза розпуску парламенту, яка виникне у випадку розвалу коаліції. «99% депутатів іти [на дострокові вибори] не хочуть, якщо їм навіть пообіцяли місця у прохідних списках», — цитує Литвина УНІАН. На його думку, у народних обранців є єдиний вихід — «зціпивши зуби, мобілізуватися і працювати».

 

Нова угода від «Регіонів»

Литвин повідомив, що представники Партії регіонів передали йому проект нової, «регіональної», коаліційної угоди. Голова ВР іще не встиг ознайомитися з паперами детально, але повідомив, що там містяться загальні підходи до формування й діяльності об’єднання фракцій. Проект угоди — без «адресатів»: у ньому не вказано, які фракції ввійдуть до складу більшості. Литвин робить висновок: виходить, «хто хоче, той буде створювати її». Сам Литвин, найпевніше, належить до тих, хто «хоче». Протягом останніх тижнів він кілька разів підігравав новообраному Президентові Януковичу.

«Юля погано старалася»

За великим рахунком, доля нинішньої коаліції залежить від того, як поведеться фракція «Наша Україна — Народна самооборона». Прибічників чинного нині союзу БЮТ, БЛ і «НУНС» в екс–«помаранчевій» фракції — меншість. Литвин доручив учасникам коаліції збирати підписи, проте «нашоукраїнцям» не вдалося зібрати більшості «автографів» у своїй фракції.

«Завдання збирати підпис отримав Роман Зварич. Він намагався збирати підписи, але 37 підписів не знайшлося, — розповів у коментарі «УМ» народний депутат Павло Жебрівський. — А не назбиралося, бо Тимошенко не висловила потенційним союзникам жодних пропозицій: ні щодо програми, ні щодо переформатування уряду».

Жебрівський вважає, що Тимошенко не доклала достатніх зусиль, аби заручитися підтримкою більшості в «НУНС». Сам Жебрівський не поставив підпису, втім колишній член партії «Наша Україна» не входив у коаліцію і півтора року тому.

Блокування «НУНС» із Януковичем — можливе на певних умовах

На відміну від Литвина, фракція «НУНС» не отримувала проекту угоди від «регіоналів». «Я розмовляв із головою фракції Мартиненком — він жодного проекту не отримував. Мені здається, що і Янукович, і Тимошенко чекають, коли фракція піде до них «тушками». Такого не буде», — розповів «УМ» Жебрівський.

За словами депутата, переговори про створення коаліції з «регіоналами» можливі. Але для цього «нашоукраїнці» висувають кілька умов: зберегти нинішній статус кво у мовному питанні, відмовитись від намірів створити Митний союз у рамках Єдиного економічного простору з Росією, Білоруссю та Казахстаном, виконувати угоду про базування російського флоту в Криму, тобто не залишати його в Україні після 2017 року.

Тимошенко ще сподівається

Юлія Тимошенко вчора на засіданні уряду заявила, що в парламенті настає момент істини. Прем’єр–міністр висловила сподівання, що демократичний корпус не піде на союз із «регіоналами». «Я переконана, що такі лідери партій, як Кириленко, Костенко, Кармазін, Литвин, Луценко, Катеринчук, Стретович, у тому числі і пан Ющенко, твердо стоятимуть на позиціях захисту України і всього українського. Я переконана в тому, що ці лідери ні за яких обставин не зрадять своїй ідеології, своїм переконанням і не підуть у коаліцію з Партією регіонів», — заявила Тимошенко.

Партія регіонів на своєму сайті називає заяви Тимошенко «дедалі менш адекватними», наголошуючи на тому, що її не підтримала ані більшість народу, ані міжнародне співтовариство.