НОВИНИ ПЛЮС

02.02.2010

Теракт в Іраку

Терористка–смертниця вчора підірвала себе посеред групи шиїтських паломників на околиці Багдада. Загинуло щонайменше 40 людей, понад 100 отримали поранення. Як повідомляє агенція «Рейтер», паломники прямували у місто Кербела, розташоване за 80 кілометрів від столиці Іраку — відзначати роковини загибелі Хуссейна, онука пророка Мухаммеда.

Афросоюз очолив президент Малаві

У неділю у столиці Ефіопії Аддіс–Абебі відбувся 14–й саміт Африканського Союзу, на якому, згідно з прописаним у статуті організації принципом ротації, новим тимчасовим керівником АС обрано президента Малаві Бінгу ва Мутарика. Попередній очільник АС, лідер Лівійської Джамахірії Муаммар Каддафі був змушений поступитися посадою, хоча прагнув залишитися ще на один термін, щоб просувати свою ідею створення Сполучених Штатів Африки.

У засіданні, яке проходило переважно за зачиненими дверима, взяли участь лідери 51 африканської держави, а також лідер Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас, генсек Ліги арабських держав Амр Муса та генсек ООН Пан Кі Мун.

Лівія закупить у Росії озброєння

Росія підписала з Лівією угоду про продаж озброєння на суму 1,8 млрд. доларів. За словами прем’єр–міністра РФ Володимира Путіна, контракт передбачає експорт як стрілецької зброї, так і іншого типу озброєнь (як припускають експерти, може йтися про продаж винищувачів, танків і систем протиповітряної оборони тощо). Розмір контракту становить майже чверть російського експорту зброї за минулий рік, який становить 7,4 млрд. доларів.

У Мексиці бандити розстріляли школярів

У місті Сьюдад Хуарес (штат Чіуауа) на півночі Мексики бандити розстріляли учасників шкільної вечірки. Злочинці приїхали на семи джипах, увірвалися в будинок і відкрили вогонь, убивши 14 людей (переважно школярів) і стільки ж поранивши. Після цього нападники сіли в автомобілі і зникли з місця події. За однією з версій, це була помста бойового крила місцевого наркокартелю одній із дівчат, яка проходила свідком по справі про масове вбивство в цьому місті.

На Гаїті судять торговців дітьми

У Республіці Гаїті почався суд над десятьма громадянами США, яких звинувачують у спробі без дозволу вивезти в Домініканську Республіку 33 дітей. Раніше гаїтянська преса повідомляла про те, що за дітьми, які внаслідок руйнівного землетрусу залишилися сиротами, полюють педофіли й торговці людьми.

Тим часом влада Домініканської Республіки оголосила в районі кордону з Гаїті епідеміологічну тривогу у зв’язку із загрозою спалаху інфекційних захворювань.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>