НОВИНИ ПЛЮС

26.01.2010

Гаїтянський мартиролог

Кількість загиблих під час руйнівного землетрусу на Гаїті лише в районі столиці країни Порт–о–Пренса станом на вчора перевищила 150 тисяч осіб. Скільки жертв залишається під завалами, досі точно невідомо — за словами міністра інформації Гаїті, це може бути і 200, і 300 тисяч осіб. Поранених — десятки тисяч. Навіть після офіційного оголошення про згортання рятувально–пошукових робіт бригади рятувальників не припиняють шукати під завалами живих людей. І недаремно — у неділю з–під зруйнованого магазину в Порт–о–Пренсі відкопали живого 24–річного юнака.

Тим часом у США завершився благодійний телемарафон за участю зірок шоу–бізнесу, політики та спорту, в рамках якого на допомогу постраждалим від землетрусу на Гаїті зібрали 57 мільйонів доларів.

Афганістан: війна завершиться переговорами?

Командуючий військами в Афганістані генерал Стенлі Маккрістал повідомив в інтерв’ю британській газеті «Файненшл таймс», що готується до переговорів із представниками руху Талібан. Як наголосив генерал, цій країні «вже досить боїв», тому він прагне знайти політичний шлях вирішення конфлікту. Попереднім місцем проведення переговорів визначено Лондон. Одночасно президент Афганістану Хамід Карзай повідомив в інтерв’ю Бі–Бі–Сі, що збирається надати схему заохочення для бійців Талібану, аби вони склали зброю і повернулися до нормального життя. За перехід на його бік Карзай пропонує талібам гроші, роботу та посади.

Позавчора Незалежна виборча комісія Афганістану повідомила, що, з огляду на проблеми з фінансуванням та безпекою, призначені на 22 травня парламентські вибори перенесені на 18 вересня.

Головою зимової сесії ПАРЄ обрано турка

На зимовій сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи, що відкрилася вчора у Страсбурзі, її новим головою обрано представника Туреччини Мевлюта Чавушоглу. Як повідомляє «Інтерфакс», він змінив на цій посаді представника Іспанії Луїса Марію де Пуча, представника групи «Фракції соціалістів».

Чавушоглу є одним із засновників правлячої турецької партії «Справедливість та розвиток» і в ПАРЄ очолював делегацію Туреччини. Його кандидатуру на посаду голови сесії висунула група «Європейські демократи».

«Ефект Обами» в галузі туризму

У 2010 році головним туристичним напрямком світу стане Африка. Про це повідомив у заключному виступі на засіданні Світової організації туризму в Мадриді її голова Талеб Ріфаї. За словами Ріфаї, це пояснюється проведенням чемпіонату світу з футболу в ПАР, а головне — так званим «ефектом Обами». Обрання першого чорношкірого президента США значно підсилило інтерес до Африки. Якщо загалом показники світового туризму минулого року впали на чотири відсотки, то кількість туристів, які відвідали Африку, зросла на п’ять відсотків. Найбільший інтерес викликає Кенія, звідки походить батько Обами.

Дірка в шедеврі Пікассо

У Нью–Йорку відвідувачка музею «Метрополітен» раптово втратила рівновагу і впала на картину Пабло Пікассо «Актор», на якій зображений повернений спиною до глядачів акробат. У правому нижньому кутку полотна утворилася вертикальна дірка завдовжки близько 15 см. Експерти музею оцінюють можливість реставрації полотна, але в попередньому висновку сказано, що пошкоджена ділянка картини не входить до смислового центру композиції.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>