НОВИНИ ПЛЮС

26.01.2010

ЦВК підбила підсумки першого туру виборів

Відповідно до закону, вчора Центрвиборчком оголосив остаточні дані виборів Президента 17 січня та призначив повторне голосування — з кандидатами Віктором Януковичем і Юлією Тимошенко — на 7 лютого. Напередодні, в неділю, ЦВК завершила прийом уточнених протоколів окружкомів. Останній уточнений протокол, складений 23 січня, було подано окружною виборчою комісією ТВО №110 (м. Лисичанськ, Луганська область).

Нумо на дебати!

Теледебати між кандидатами на посаду Президента призначено на 1 лютого. Відповідне рішення ухвалила ЦВК.

Наразі Віктор Янукович відмовляється від зустрічі з Юлією Тимошенко в телеефірі. Сайт «Телекритика» ініціював звернення до лідера Партії регіонів від громадських організацій та журналістів із закликом погодитись на дебати. Журналісти нагадують, що він у передвиборчій програмі обіцяє «забезпечити вдосконалення механізмів державної влади, зміцнення засад парламентаризму і демократії», позиціонує себе як сучасного європейського політика, а довірені особи В. Я. не раз заявляли, що лідер Партії регіонів візьме участь у теледебатах із кандидатом, який вийде з ним до другого туру.

Справа спостерігачів–грузинів

Генпрокуратура спільно з МВС та СБУ перевірить інформацію щодо реєстрації грузинських спостерігачів у першому турі виборів. У ГПУ зазначають, що, відповідно до інформації Державної прикордонної служби, у період з 14 по 19 січня на територію України прибуло 1872 громадянини Грузії; на даний час не залишили територію України 940 осіб.

Тим часом ЦВК посилила вимоги щодо реєстрації офіційних міжнародних спостерігачів. Відтепер разом зі зверненням необхідно подати анкету встановленої форми на кожну особу, яка пропонується для реєстрації спостерігачем. Також треба подати фотокопію сторінки паспорта або іншого документа, що посвідчує особу.

Тимошенко заохочує виборців земельними актами

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко позавчора вручила більше семи тисяч безкоштовно оформлених актів на землю мешканцям Золотоніського району Черкаської області. «Це рекордна кількість земельних актів. Ми такі рекорди ставимо по всій країні. Ми будемо продовжувати цю программу і за три–чотири місяці ми її завершимо», — цитує Прем’єра прес–служба уряду. За словами Тимошенко, на даний момент видано мільйон актів по всій країні.

Крім того, глава Кабміну передала 40 автомобілів швидкої допомоги закладам охорони здоров’я Черкащини.

Янукович «бронює» Майдан

Партія регіонів подала в Київську міськадміністрацію заявку на проведення масових акцій у Києві, починаючи з 17 січня по 20 лютого. Керівник прес–служби київського міського відділення Партії регіонів Костянтин Трифоненко повідомив cайту «Українська правда», що заплановано проведення «громадсько–політичних акцій роз’яснювального характеру, спрямованих на забезпечення конституційних прав, свобод та обов’язків людей».

Дострокові вибори парламенту

Водночас Президент Віктор Ющенко не відновлюватиме дію призупиненого указу про розпуск парламенту, який був підписаний у листопаді 2008 року. Водночас в ефірі телеканалу «Інтер» Ющенко визнав, що підстави для розпуску ВР існують, адже де–юре там нема більшості. На думку В. Ю., хто б не був майбутнім Президентом, він ініціюватиме дострокові вибори.

У разі обрання Віктора Януковича Президентом дострокові парламентські вибори можливі у травні. Про це лідер Партії регіонів заявив в ефірі телеканалу «Інтер», зауваживши, що він хоче переобрання Верховної Ради, аби парламент об’єднався навколо його програми.