Нова орієнтація Луценка?

26.01.2010

Сергій Тігіпко, який у першому турі президентських виборів здобув третій показник, планує сформувати свою групу вже в цій Верховній Раді. «Думаю, що через певний час я оголошу такий вільний набір до групи депутатів, які захочуть підтримати партію «Сильна Україна» навіть у нинішньому складі парламенту… Буду відвертим, вони мені сьогодні потрібні, тому що я хочу впливати на процеси в країні. Для цього мені потрібна принаймні якась депутатська група», — сказав Тігіпко в ефірі каналу ТВi.

Колишній кандидат у президенти не приховує, що провів консультації з трьома людьми із фракції «Наша Україна». За його словами, двоє депутатів представляють пропрем’єрську частину фракції, ще один – пропрезидентську.

Тігіпко, отримавши на виборах 13 відсотків, має намір конвертувати свою популярність у щось предметне на багатьох фронтах. Зокрема, він уже заявив про намір брати участь у місцевих виборах (не виключено, що сам Тігіпко балотуватиметься на посаду мера Києва), а також у можливих парламентських. У кількох інтерв’ю голова партії «Сильна Україна» повідомив, що хоче сформувати власний політичний блок.

У кулуарах ходять чутки, що до команди Тігіпка може приєднатися «Народна самооборона» Юрія Луценка. Про відповідні переговори повідомляє екс–кандидат у президенти Михайло Бродський.

Сам Луценко не поспішає підтверджувати ці факти. «Депутати від «Народної самооборони» не мають звички зустрічатися по ночах, аби вирішувати партійні чи депутатські справи. Тому заяви про те, що депутати збиралися вночі, аби обговорити входження групи «Самооборони» до майбутнього парламентського списку блоку Тігіпка, є безглуздими», — каже Луценко. Водночас він зазначив, що підтримує ідею висунення Тігіпка на посаду Прем’єр–міністра у випадку перемоги Юлії Тимошенко.

Народний депутат із «НС» Олесь Доній у коментарі «УМ» підтвердив, що на засіданні його депутатської групи обговорювали можливість співпраці з Тігіпком. «Зокрема, ми обговорювали його кандидатуру як імовірного претендента на майбутнє прем’єрство. Ми могли би підтримати кандидатуру Сергія Тігіпка й уряд, сформований під його началом. Але, зрозуміло, не йшлося про ідеологічну тотожність. Бо деякі моменти, з точки зору «Самооборони», потребують коригування в бік стійкості у відстоюванні національних інтересів», — зазначив Доній.

На думку депутата з «НС», Тігіпко схильний до компромісів. «З ним можна домовлятися. Йому притаманна колегіальність», — вважає Доній.