Замість скандалу — приємна несподіванка

26.01.2010
Замість скандалу — приємна несподіванка

Михайло Зурабов вручає копії вірчих грамот главі МЗС Україні. (Фото Рейтер.)

Новий посол Росії вже в Україні. Перестороги щодо можливих провокацій поки не справдилися. Більше того: щойно ступивши на українську землю, Михайло Зурабов здобув симпатії журналістів, звернувшись до них державною мовою. Потім, щоправда, знову перейшов на рідну російську, але згодом повторив виголошену промову знову ж таки українською.

«Для мене велика честь і відповідальність представляти президента Росії і народ РФ в Україні. Керівництво Російської Федерації переконане в тому, що російсько–українські відносини мають значний потенціал розвитку», — сказав посол одразу після прибуття в аеропорт «Бориспіль». І російською, й українською новий голова дипломатичної місії РФ пообіцяв докласти максимум зусиль для реалізації цього потенціалу.

Трохи відпочивши після перельоту, Зурабов поїхав у Міністерство закордонних справ — вручати копії вірчих грамот главі МЗС Петру Порошенку. Їх оригінали Зурабов ще повинен вручити Президенту. Та вже вчора стало зрозуміло, що тривожні повідомлення газети «Коммєрсант» не справдилися. Минулого тижня видання із посиланням на обізнані джерела пророкувало, що вірчі грамоти Зурабова не будуть адресовані «Його Превосходительству, Президентові України» без зазначення конкретного імені та прізвища. Але дипломатичного скандалу не вийшло: судячи з копій, грамоти виписані на ім’я чинного глави Української держави Віктора Ющенка.

На думку Петра Порошенка, приїзд Михайла Зурабова в Україну надасть нового поштовху двостороннім відносинам. «Мені особисто надзвичайно приємно, що перше звернення до українських ЗМІ Михайло Юрійович зробив українською мовою, — зазначив міністр після церемонії вручення копій вірчих грамот. — І зараз, коли ми з вами спілкуємося українською мовою, я бачу, що Михайло Юрійович абсолютно все розуміє, тому йому буде легко працювати в Україні».