Війни за бюлетені «України»

26.01.2010

Рейдерські схеми, які раніше застосовувалися насамперед для нахабного перерозподілу власності, вчора апробували в боротьбі за найвищу владу. Мішенню став поліграфічний комбінат «Україна» — єдиний, який друкує виборчі бюлетені. По різні боки барикад — команди Януковича і Тимошенко. Якщо депутати від Партії регіонів відстоюють на посаді гендиректора ПК «Україна» Валентина Музику, то чиновники з уряду Тимошенко за підтримки «бойовиків» намагалися всадовити в керівне крісло «свою людину» — Володимира Хомка.

«Регіонали» стверджують, що метою такої незаконної зміни керівництва комбінату є наміри БЮТ тишком надрукувати додаткові 1,5 млн. бюлетенів, які нібито використають у другому турі виборів Президента на користь Леді Ю. Натомість окремі юристи з БЮТ із цікавою рейдерською біографією все спростовують, називають подібні обвинувачення брехнею та дурістю.

В результаті комбінат «Україна» став предметом розгляду на позачерговому засіданні Ради національної безпеки, його взяли під охорону спецслужби.

 

Бюлетень чи паспорт?

Початок штурму було покладено на минулому тижні. Адже ще 18 січня у Кабміні відбулася нарада щодо отримання урядом повного контролю над комбінатом «Україна». Мінфін видав наказ про зміну статуту комбінату, що дозволяло призначити лояльне до уряду керівництво. Тоді ж під крапельницю потрапив Валентин Музика — нібито через тиск урядовців.

Нового гендиректора мали представити ще у п’ятницю, але не склалося. Урядовцям та бійцям у чорному, які їх супроводжували, не дали пройти на комбінат «регіонали». Але жодної бійки тоді не сталося. За словами нардепа Василя Грицака, саме новопризначений пан Хомко мав надрукувати півтора мільйона бюлетенів для Тимошенко, а якщо це не вдасться, — «впустити на територію підприєм­ства спеціально підготовлених людей», що понівечать обладнання й тим самим зірвуть вибори. Загальне керівництво цією операцією нібито здійснює заступник міністра Кабміну Сергій Чеботар.

Натомість міністр внутрішніх справ Юрій Луценко побачив причину конфлікту в іншому: «Йдеться не про бюлетені, а про відстоювання бізнесу, близького до Партії регіонів». За словами Луценка, комбінат «Україна» друкує також паспорти та інші документи суворої звітності для державних потреб. Натомість консорціум «ЄДАПС» (який раніше виконував держзамовлення щодо виготовлення закордонних паспортів) цього року не отримав контракту від уряду, але «зберіг вплив на колишнього директора ПК «Україна». На думку міністра, близький до «ЄДАПСу» нардеп Грицак відстоює монополію консорціуму, не більше.

«Це відверта брехня Луценка, який захищає свою посаду і який обов’язково понесе кримінальну відповідальність за вчинене його підлеглими на комбінаті», — зазначив у коментарі «УМ» нардеп від ПР і офіційний уповноважений ЦВК із контролю за друком виборчих бюлетенів Владислав Лук’янов.

Газ, шашки і кийки

Учора близько шостої ранку силове зіткнення між опонентами на вулиці Дегтярівській таки відбулося. Як розповів «УМ» пан Лук’янов, «регіонали» (серед них борець Ельбрус Тадеєв, Валерій Бондик, Геннадій Самохвалов та інші) разом із помічниками та охороною комбінату несли на підприємстві цілодобове чергування від п’ятниці. «Я приїхав сьогодні вранці, питаю хлопців, чи все спокійно. Аж тут під’їжджає міліцейський автобус, з нього висипають працівники Шевченківського рай­управління міліції столиці, з іншого транспорту — бійці «Беркута», а також бандити, і починається штурм, — розповідає Лук’янов. — Міліція координувала дії нападників. Людей били металевими прутами й кийками, двом охоронцям пробили голови, іншому — зламали ногу, багато поранених, кров текла по подвір’ю! Отримавши відсіч, вони почали бити шибки на першому поверсі. Коли вони зрозуміли, що захопити підприємство просто так не вдасться, то почали використовувати спецзасоби: спочатку пустили сльозогінний газ, потім закидали димовими шашками. І я, і мої колеги з Верховної Ради надихалися того диму, був кашель, сльози з очей! Ми дещо записали на камеру й оприлюднимо це».

За даними депутата Грицака, у штурмі брали участь триста бійців приватної охоронної компанії «Щит», а очолював її саме пан Хомко. Загальне керівництво операцією здійснював нібито заступник начальника управління правоохоронних органів Кабміну Володимир Рудик.

Захисники комбінату боронилися, навіть за допомогою окропу й протипожежних брандспойтів.

Штурмовики ж залюбки користувалися «болгарками» — зрізали петлі на металевих дверях. Але після прибуття на комбінат співробітників СБУ та прокуратури нападники почали зникати.

«Бойові» події дали привід «регіоналам» звинуватити команду Юлії Тимошенко в реалізації сценарію, спрямованого на зрив другого туру виборів. Натомість у МВС вважають нападниками саме «регіоналів». За словами міністра Луценка, його підлеглі затримали 20 осіб, які разом із депутатами від ПР зайшли до будівлі комбінату. Мовляв, вони самі почали чинити опір. Їх доставили до відділку, де з’ясували, що це переважно помічники депутатів.

Юрій Луценко шкодує, що проти його підлеглих, які намагалися розчистити барикади, райпрокуратура порушила дві кримінальні справи за неправомірні дії. Адже міліціонери намагалися перешкодити безладу на «Україні», а прокуратура їх залякує.

«А» і ВВ сиділи на комбінаті

Штурм «України» учора став предметом розгляду на позачерговому засіданні РНБО. Президент Віктор Ющенко заявив, що п’ять нардепів від Партії регіонів та два десятки інших осіб захопили кабінет директора комбінату «Україна» на знак протесту проти дій уряду. Адже Кабмін змінив статут цього підприємства і призначив нового керівника, що не має доступу до роботи із секретними документами і не може виконувати свої повноваження. Глава держави розкритикував це рішення уряду, відзначивши, що воно не підсилює довіру до Кабміну перед президентськими виборами. Водночас Ющенко не схвалює той спосіб протесту, який вибрали депутати від ПР. Президент закликав встановити нормальний режим роботи дер­жавного підприємства.

У результаті Рада нацбезпеки та оборони за дорученням Президента ухвалила рішення, що поліграфічний комбінат «Україна» охоронятимуть Внутрішні війська, а СБУ вестиме відеонагляд за друком бюлетенів. За словами секретаря Радбезу Раїси Богатирьової, глава держави доручив ВВ охороняти «Україну» по периметру, поки не будуть надруковані всі бюлетені. За даними «УМ», територія комбінату наразі контролюється бійцями «Альфи» СБУ.

Уже після обіду Окружний адміністративний суд столиці призупинив дії Мінфіну стосовно зміни керівництва комбінату «Україна». А близько 13.00 гендиректор комбінату Валентин Музика вийшов на роботу після лікарняного й одразу повідомив, що першим його наказом буде ремонт вхідних дверей підприємства. І це незважаючи на рекомендацію РНБО призначити тимчасового керівника із числа заступників Музики.