Такий мороз, аж зорі скачуть!

26.01.2010
Такий мороз, аж зорі скачуть!

Через холоднечу відміняють заняття у школах, а для безпритульних створюють пункти обігріву

Жертвами нинішньої суворої зими стали вже 256 українців. Таку невтішну статистику наводить станом на вчорашній ранок Мінохорони здоров’я. Ще майже 3800 людей звернулися по допомогу до медиків з обмороженнями та переохолодженням.

 

У Херсоні зупинився транспорт

Правда, ця статистика не враховує тих людей, які намагалися зігрітися, але стали побічними жертвами морозу. За даними МНС, тільки за попередню добу в країні виникло 236 пожеж, на яких загинуло 19 людей (для порівняння, в теплу пору року у вогні щодоби гине 2–5 людей). Як повідомили «УМ» у прес–службі управління МНС Херсонської області, за одну тільки морозну добу в області двоє літніх жінок згоріли через пожежі, що виникли внаслідок використання несправних обігрівальних приладів. Крім того, в селі Бєлоусова Великоолександрівського району вибухнув саморобний опалювальний котел. Вибух стався у котельні місцевої сільради. На щастя, ця пригода трапилася вночі й ніхто не постраждав. У самому Херсоні електропостачання відсутнє в мікрорайоні «4–й Таврійський»: через морози сталося коротке замикання, в результаті чого відключено сім трансформаторних підстанцій і один теплопункт.

Водночас у місті на лінії вийшла лише третина «маршруток» і тролейбусів. Причина — морози. «Відчувається брак спеціального зимового пального, — коментує ситуацію «УМ» віце–мер Херсона з питань транспорту Юрій Христич. — У баках «маршруток» солярка стала в’язкою, мов кисіль». За його словами, замерзли також ходові частини тролейбусів, які вночі стояли на відкритих майданчиках. Вони вийдуть на лінію лише після того, як їх «відігріють».

Морозні канікули

У Донецьку, Тернополі, Луганську, Чернівцях через морози до 27 січня учням молодших класів влаштували додаткові канікули. В Івано–Франківську закрили всі школи та дитячі садочки, а на Харківщині вирішено відправити дітей на канікули до кінця тижня. У Кременчуці, що на Полтавщині, школярам поки зробили тільки один «вихідний» — у понеділок. «А далі ухвалюватимемо рішення про скасування занять, виходячи з погодних умов», — пояснив віце–мер Кременчука Василь Хоменко.

У семи районах Волині теж припинено навчання. В основному в поліських районах, де стовпчик термометра вночі опускається в ці дні до 33–34 градусів. У решті шкіл області навчаються лише старшокласники. А ось у Луцьку додаткових канікул школярам міська влада не подарувала, хоч тут морози вночі теж сягають 30–градусної позначки. Згідно з санітарними нормами, навчання припиняється для молодших класів за 20 градусів морозу, для старших — 24. Міське управління освіти не взяло на себе такої відповідальності, порадивши батькам самим вирішувати, пускати дитину до школи чи ні.

І бомжів зігріють

Найважче у ці дні людям, які живуть на вулиці. Тож у Дніпропетровську на площі Островського та по вулиці Бердянській, 1 відкрито пункти, де безпритульні можуть зігрітися, випити чаю та з’їсти гарячої страви. Ці пункти працюватимуть цілодобово, а безпритульним, окрім тепла, тут запропонують обід: кашу з тушонкою, хліб та чай. Намети з пічкою–«буржуйкою» надало Управління МНС, дрова — комунальне господарство, а харчі — Управління праці та соціального захисту населення міськради. Уночі в наметі чергують міліціонер і представник МНС. Крім того, в усіх великих мікрорайонах обласного центру встановлено 14 наметів, де жителі міста можуть отримати гарячий чай.

Два спецнамети обігріву безпритульних розгорнули в Харкові (на території центрального ринку — за 200 м від приміщення адміністрації, другий — біля станції метро «Холодна Гора»). У Києві зігрітися можна у двох стаціонарних пунктах для безпритульних, зокрема на вулиці Суздальській. Окрім того, як повідомила «УМ» керівник проекту громадської організації «Друзі спільноти святого Егідія», їхні волонтери тричі на тиждень роздають без­притульним гарячий чай, бутерброди та теплий одяг на Подолі та в районі майдану Незалежності. По допомогу звертаються зазвичай 50—100 осіб.

Навіть птахи замерзають

Не менш страждають від морозів і птахи. Так, у передмісті Херсона, Цюрупинському і Голопристанському районах масово гинуть шпаки, які через теплу осінь не полетіли на зимівлю до Африки й Азії. У деяких місцях земля просто всипана десятками замерзлих пташиних тушок. Гинуть невеликі зграйки по 100–400 пташок, яких морози та снігопади застали зненацька.

«Під час експедиції по Каланчацькому району та Арабатській стрілці наші співробітники бачили величезні скупчення шпаків, які намагалися прогодуватися на рисових полях. Їх було так багато, що на лініях електропередач, протяжністю два кілометри, птахи сиділи впритул один до одного та під їхньою вагою гнулися дроти», — розповів «УМ» директор національного біосферного заповідника «Асканія–Нова» Віктор Гавриленко.

Відмовитися від перельоту до Африки шпаків змусила аномально тепла осінь. Однак тепер їхнє становище критичне: через сніговий покрив пернаті не можуть шукати на землі звичний корм. Учені радять людям по можливості в ці важкі дні організувати для пернатих «їдальні». У їжу годиться все: від зерна до сала, яке, до того ж, так люблять синички.

У Євпаторії співробітники МНС звільнили лебедів, котрі примерзли до криги. Як розповів старший інспектор Євпаторійського міськуправління МНС Роман Бабенко, щоб визволити двох молодих лебедів, рятувальники влаштували їм теплі «ванни»: лили підігріту воду на лапи, що вмерзли в лід.

 

НЕБЕСНА КАНЦЕЛЯРІЯ

Тепла не чекайте!

Нічого втішного синоптики поки сказати не можуть: в Україні через вторгнення морозного арктичного повітря буде холодно аж до кінця тижня. Головне — пережити найближчі три дні, бо до 28 січня буде найхолодніше: у північних та східних областях — до 23—27 уночі та 16—22 удень. Лише з п’ятниці тут «потеплішає» до мінус 8–9 удень і така погода протримається до кінця тижня. На заході та півдні країни мороз здасть позиції вже у четвер (там очікують до мінус 8–10 градусів та до мінус 4 відповідно, у Криму та інших областях півдня стовпчики термометрів піднімуться навіть до плюсових позначок). Правда, в останні дні тижня в більшості регіонів країни очікують сніг, подекуди дощ і мряку.

 

ДО РЕЧІ

Янукович пожалів виборців

Через похолодання лідер Партії регіонів і кандидата в президенти Віктор Янукович скасував свою поїздку в Полтавську область. «Ми ж не можемо примушувати людей у такий мороз іти на зустрічі і там мерзнути. Тому вирішили зробити спілкування у формі телемоста з активістами партії у Полтаві і Кременчуці», — повідомили в обласній організації ПР.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Сергій Кірін, головний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я та медико–біологічного захисту МНС:

— Уникнути переохолодження та обмороження при сильному холоді допоможуть кілька простих правил: не вживайте алкогольних напоїв (сп’яніння сприяє втраті тепла, водночас викликаючи ілюзію тепла), не куріть на морозі (це зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки уразливішими до холоду), носіть просторий одяг (це сприяє нормальній циркуляції крові, а коли між шарами одягу залишатиметься прошарок повітря, це триматиме тепло). Тісне взуття, відсутність устілки, брудні шкарпетки можуть створювати передумови обмороження. Не виходьте на мороз без рукавичок та шарфа. Не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих та срібних) прикрас, вони можуть «прилипнути» до шкіри й зав­дати травм. Перед виходом на мороз бажано поїсти — організму необхідна додаткова енергія.

Якщо під час перебування на відкритому повітрі ви відчуваєте початок переохолодження, негайно зайдіть до теплого приміщення — магазину, кафе, під’їзду. Якщо у вас зламалася машина на значній відстані від населеного пункту або в незнайомій місцевості, краще залишатися в ній та викликати допомогу по телефону або чекати іншого автомобіля. Ховайтеся від вітру. На вітрі вірогідність обмороження зростає.

Слід ураховувати, що у дітей терморегуляція ще не налагоджена, а в осіб похилого віку при деяких хворобах — порушена. Пам’ятайте, що дітям не варто перебувати на морозі більше 15–20 хвилин.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>