Штучна нирка по–німецьки

19.11.2009
Штучна нирка по–німецьки

Своїх перших пацієнтів суперсучасний центр зможе прийняти вже незабаром. (Фото надала прес–служба Черкаського міського голови.)

Одночасно — 40 пацієнтів

Свого часу «УМ» повідомляла про плани медиків звести в Черкасах сучасний діалізний центр. Відтоді минуло дев’ять місяців, і колишній корпус Першої міської лікарні перетворився на новітній лікувальний заклад для людей із хворими нирками.

Зведено черкаський центр за рахунок іноземних інвестицій. І хоча нині в Україні працюють 64 центри діалізу, але, за словами головного нефролога України Микола Колесника, аналогічного за рівнем лікувального закладу в дер­жаві немає. Черкаський — унікальний і поки єдиний, оскільки він «є зразком європейського підходу до справи».

Микола Колесник каже, що сьогодні близько десяти відсотків українців мають ознаки хронічної ниркової недостатності. Частина цих людей потребує лікування методом гемодіалізу, а завдяки замісній нирковій терапії життя людини можна продовжити на 15—25 років.

Як розповідає «Україні молодій» Ігор Калашник, генеральний директор «Інтербуду» (а саме це підприємство займалося реконструкцією приміщень), під медичний проект рішенням сесії міськради було виділено напівзруйнований корпус Першої міської лікарні. Загальна сума інвестицій, які вклала у проект німецька компанія «Фрезеніус Медікал Кеа», становить 60 мільйонів гривень. Пан Калашник наголосив, що при цьому не було витрачено жодної державної копійки. Він додав, що Черкаський діалізний центр є власністю компанії, а це означає, що все в закладі відповідає стандартам німецької фірми: будівля, технології, кваліфікований персонал, контроль за якістю лікування. І тут, як і в інших двох тисячах клінік компанії у світі, будуть такі ж високі стандарти лікування.

У новій клініці встановлено 42 діалізні апарати, вартісню 20 тисяч євро кожен. Відтепер процедуру очищення крові за допомогою штучної нирки можуть проходити відразу чотири десятки пацієнтів. Увесь процес контролюватимуть комп’ютери, а якість послуг, кажуть фахів­ці, буде відповідати європейським стандартам.

Нову роботу в центрі одержали півсотні черкаських медиків, які пройшли навчання в Польщі та Німеччині. Вони працюватимуть у три зміни і щодня надаватимуть допомогу 140 пацієнтам. Медики кажуть, що безболісна процедура гемодіалізу для кожного хворого триватиме чотири години. Людина впродовж цього часу зможе дивитися телевізор, який розміщений навпроти кожного апарата «штучна нирка».

Хворі заплатять лише за медикаменти

«Із новітніми апаратами «штучної нирки» черкащан тепер зможуть консультувати закордонні лікарі. Апарати дають можливість за допомогою сучасних систем комунікації надавати дані у будь–яку точку земної кулі. Тобто є можливість не лише, присутнім тут лікарям контролювати стан хворого, а й, приміром, німецьким, відстежувати ефективність лікування», — пояснює черкаський міський голова Сергій Одарич. За його словами, «прийом перших пацієнтів у центрі розпочнеться вже незабаром. І що важливо, всім жителям Черкас і області послуги діалізного центру надаватимуть абсолютно безкоштовно. Під це розроблено спеціальну дер­жавну програму. Пацієнти лише нестимуть витрати на медикаменти».

Для порівняння скажемо, що одна така процедура в клініках України коштує приблизно 850 гривень, а в світі — 120 доларів.

Нині на Черкащині потерпають від хронічних захворювань нирок понад 14 тисяч мешканців, кілька сотень із них постійно потребують життєво необхідного діалізу. Якщо врахувати те, що дотепер в області було всього кілька апаратів штучної нирки, що обладнання було страшенно застарілим, то стане зрозумілим який прорив зроблено в медицині Черкащини.

«В Україні, порівняно з країнами Європи, існують великі проблеми з лікуванням нирок. Тож позитивною можна назвати співпрацю приватних структур та держави у зведенні такого центру. Переконаний, що у цій справі інші області мають брати приклад із Черкащини», — зазначив на відкритті діалізного центру заступник міністра охорони здоров’я України Валерій Бідний.

Людмила НІКІТЕНКО,
Анастасія СОФІЙСЬКА

 

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

В Україні щорічно реєструють до 100 дітей із гострою та хронічною нирковою недостатністю, з них 30% — діти віком до десяти років.

На забезпечення постійного проведення гемодіалізу чи перитонеального діалізу необхідно щонайменше 100 тисяч гривень на рік — на одного хворого.

 

Є ПРОБЛЕМА!

Як визнає чільник МОЗ Василь Князевич, чинна в Україні система медичної допомоги нефрологічним хворим не здатна забезпечити необхідний рівень медичних послуг. «У країнах ЄС нефрологічну допомогу надають від 35 до 63 лікарів–нефрологів на 1 мільйон населення; в Україні — лише 8 нефрологів на ту ж саму кількість населення, — зазначає міністр. — Крім того, до 30 % хворих працездатного віку потрапляють до нефрологічних закладів у термінальній стадії хронічної недостатності, коли зберегти їхнє життя можна лише за допомогою «штучної нирки» або перитонеального діалізу. Інакше кажучи, у країні практично не діє система профілактики та адекватного лікування хвороб сечової системи. У зв’язку з цим невпинно зростає кількість хворих та щорічно помирають понад п’ять тисяч пацієнтів, які не отримали адекватної терапії».

 

ДО РЕЧІ

Починаючи з 2006 року, у нефрологічному відділенні Черкаської обласної лікарні почали застосовувати новий метод лікування ниркової недостатності — метод перитонеального діалізу. Діаліз — це очищення крові від шлаків шляхом її фільтрації та усунення залишків води, які не виводяться нирками. Застосування гемодіалізу — тобто очищення крові завдяки так званому апарату «штучна нирка» — є ефективним, однак хворий повинен постійно відвідувати лікувальний заклад задля проведення цієї процедури, оскільки вона для нього — життєво необхідна. А метод перитонеального діалізу полягає в тому, що очищення крові відбувається всередині організму за допомогою імплантованого хірургічним шляхом до черевної порожнини катетера та діалізного розчину, що періодично замінюється новим — тобто хворий може здійснювати цю процедуру вдома самостійно. Цей метод дозволяє хворим покращити якість життя — люди можуть працювати, подорожувати й більше не мусять відвідувати лікарню для очищення крові на великому апараті.