НОВИНИ ПЛЮС

19.11.2009

ЄС продовжив санкції проти Мінська

Рада Європейського Союзу 17 листопада ухвалила рішення про продовження ще на рік візових санкцій для 41–го вищого чиновника Білорусі. Таку ухвалу було прийнято без попереднього обговорення. Водночас , як передає радіо «Свобода», у згаданій постанові йдеться про те, що ЄС готовий почати перговори з Білоруссю про спрощення візового режиму та в перспективі — перемовини про укладання двосторонньої угоди про партнерство та співробітництво.

Учора МЗС Білорусі відреагувало на цю постанову — у коментарі прес–секретаря міністерства, на який посилається агенція УНІАН, констатовано, що рішення Ради ЄС «вкотре «підвішує» процес комплексної нормалізації відносин» між Білоруссю та Євросоюзом, а «обмежувальні заходи, котрі, як і раніше, застосовує ЄС до нашої країни, розходяться з нинішньою логікою нашого діалогу та несуть на собі відбиток подвійних стандартів».

Колайдер готовий до дії

Швейцарська наукова інтрига — великий андронний колайдер — після невдачі минулого року готується до нового запуску. Подія може статися вже наприкінці нинішнього тижня, втім колайдер буде запущено не на всю потужність, це буде пробний запуск. Як свідчить Бі–Бі–Сі, про це заявляють представники Європейського центру ядерних досліджень (ЦЕРН). Колайдер, гігантський прискорювач елементарних часток, розташовано у швейцарських Альпах, неподалік кордону з Францією. Він займає тунель, прокладений на глибині 100 метрів. Згідно із задумом його творців, пучки важких протонів, які розганяються назустріч одне одному, можуть створити умови, близькі до тих, що існували у перші секунди після «великого вибуху», внаслідок якого й утворився наш Всесвіт. Від зіткнення пучків протонів мусять утворитися нові елементарні частинки, які проллють світло на фундаментальні питання сучасної фізики та космології.

ДТП із кортежем Байдена

Троє людей постраждали у вівторок увечері в автомобільній аварії, в яку потрапив кортеж віце–президента США Джо Байдена, передає «Ассошіейтед пресс». Сам Байден не постраждав. Валка автівок, які супроводжували віце–президента наштовхнулася на автомобіль пересічного американця, відтак двох поліцейських із кортежу та водія машини–призвідника ДТП доправили в лікарню з нескладними травмами. Це вже друга за тиждень ДТП із кортежем Джо Байдена. За день до того жінка, кермуючи автомобілем, врізалася в поліцейську автоохорону віце–президента і загинула на місці.

Острів Жака Кусто

Острів у Каліфорнійській затоці, який належить Мексиці, днями перейменували з Серральво на острів Жака–Іва Кусто — на честь славетного французького дослідника морів, який помер у 1997 році. Острів розташувався між американською Каліфорнією та північно–західним узбережжям Мексики.

Як повідомляє ІТАР–ТАКС, рішення про перейменування ухвалив Національний інститут статистики та географії Мексики, «враховуючи великий внесок Кусто у вивчення флори та фауни Каліфорнійської затоки, багатої своїм біологічним різноманіттям». Справді, Жака–Іва Кусто приваблювала Каліфорнійська затока (або як її ще називають — море Кортеса), адже тут водиться майже половина всіх видів морських мешканців планети. Слід згадати також, що завдяки такій «універсальності» ЮНЕСКО внесло 250 островів цієї затоки, рифи та її узбережжя до списку світової природної спадщини.

Обама побачив брата

Під час офіційного візиту до Пекіна президент США Барак Обамою зустрівся зі своїм братом по батькові — Марком Окотом Обамою Ндесандьо. Зустріч, як свідчить «Рейтер», тривала всього п’ять хвилин. Ндесандьо мешкає на півдні Китаю й нещодавно написав книжку про їхнє спільне дитинство. Обама, як зазначає агенція «Рейтер», визнав, що цих ювенільних мемуарів ще не читав, але сподівається, що «брат не розкрив ніяких сімейних таємниць».

57 років у політиці

Сенатор від Демократичної партії США Роберт Берд, якому вчора виповнилося 92 роки, побив рекорд парламентського довгожительства і в самих Сполучених Штатах, і у світі — він пропрацював у політиці 56 років і 320 днів. Про це повідомила агенція «Ассошіейтед пресс». Сьогодні сенатор бадьоро заявляє, що готовий служити Вітчизні й надалі. Берда вперше обрали до нижньої палати Конгресу США в січні 1953 року від штату Західна Вірджинія. У 2006 році він став рекордсменом щодо кількості голосувань у Сенаті, а 1989 року головував на найкоротшому в історії країни парламентському засіданні — воно тривало менше секунди.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>