Базовий тест не пройшли

19.11.2009

В Україні — п’ятниця, останній день агітації. Уже через день — другий тур виборів. Віктор Ющенко в останні години кампанії мав виступити на кількох телеканалах зі спростуванням відеоролика, який пов’язував його із «громадянською війною». Під пісню Йосипа Кобзона зі словами «Всьо ето будєт (мирне і щасливе життя. — Ред.), єслі нє будєт гражданской войни» аудиторію переконували, що Ющенко–Президент неминуче принесе країні силове протистояння. За даними штабу Ющенка, в монтажі було застосовано технологію 25–го кадру — детальний розбір відеоряду справді підтверджував наявність зображень гармат і ракет, не помітних неозброєному оку. Втім, «помаранчевий» кандидат не отримав ефіру: на телеканалах «не пройнялися» рішенням суду.

У п’ятницю пролунало дві резонансні заяви, пов’язані з днем голосування. Президент США Джордж Буш звернувся до української влади із закликом провести чесні вибори. «Президентська кампанія в першому раунді не пройшла базове випробовування», — йшлося в заяві Білого дому.

Автором іншого звернення був Володимир Литвин, який на чолі Верховної Ради долучився до прийняття кількох законів, спрямованих проти фальсифікації виборів. Він закликав громадян «вільно, усвідомлено й без страху» скористатися своїм конституційним правом. «Українському народу потрібна чесна перемога, демократична процедура виборів, яка б дала змогу кожному реалізувати своє бачення розвитку країни, її розвитку і ролі у світі», — заявив Голова ВР Литвин, фактично повставши проти намірів штабу Януковича. Володимир Литвин наголосив, що «Україна має право на такого Президента, якого визнаватиме власний народ, і поважатиме світ. Від нас, усіх і кожного, залежить, щоб так воно і було».

Фальсифікаторам було начхати на ці попередження. У країні велася підготовка до масштабних маніпуляцій із «каруселями», фіктивним голосуванням «на дому» тощо. У Києві молодики побили народного депутата Сергія Терьохіна. Він намагався завадити підробці виборчих документів в одному з кафе — там найняті дівчата під копірку переписували заяви на голосування вдома та інші подібні папери.

 

ЦИТАТА

«Щодня по всій Україні масово затримують юнаків та дівчат, які агітують за Віктора Ющенка. Приводи різноманітні — від опору міліції до зберігання наркотиків. Попри це, молодь не здається. У багатьох обласних центрах постійно проводять акції проти свавілля влади. Нещодавно, приміром, студенти ходили по райвідділах міліції і зі словами «Ми за мир» роздавали квіти. Деякі менти їх затримували, звинувачуючи у спробах повалити державний лад. Але були такі, які пригощали кавою і підтримували позицію молоді».

«Україна молода»,
19 листопада 2004 року